Jernmangel er verdens mest utbredte vitamin/mineralmangel. På tross av høyt kjøttinntak og god tilgang på råvarer i Norge, er mangel også utbredt. Fire prosent av norske kvinner har utviklet jernmangelanemi.

Mest utsatt er kvinner i menstruerende alder, små barn, ungdom og slankere.

Er du blodgiver, er kosttilskudd et must for å opprettholde en normal jernbalanse.

Jern for å orke mer

Jernmangel går ut over mange av kroppens funksjoner. Man kan utvikle anemi (blodmangel), fordi det ikke er nok jern til nydannelse av røde blodlegemer. Dermed reduseres blodets evne til å frakte oksygen fra lunger til muskler og vev.

Jernmangel går også ut over mitokondrienes kapasitet. Mitokondriene er cellenes energistasjoner. Det er derfor ikke så rart om jernmangel gjør at man føler seg slapp og tappet for energi.

Blir lettere syke

Personer med jernmangel er også mer utsatt for infeksjoner og virus. Dette skyldes at immuncellene er avhengige av jern for å dele seg. Får man jernlageret bygd opp igjen, reverseres alle disse problemene.

Ikke kjøp jerntilskudd uten påvist jernmangel

Selv om enkelte vil ha behov for jerntilskudd, bør du ikke begynne med dette på egen hånd før du har fått sjekket ut om du faktisk har en mangel. Trøtthet har mange årsaker, og de færreste skyldes jern.

Tar du jerntilskudd uten å trenge det, kan det være helseskadelig i seg selv.

Jernoverskudd har mange av de samme symptomene som jernmangel, så uten klar diagnose kan du gjøre vondt verre.

Jernmengden din får du sjekket hos fastlegen, enten ved å måle hemoglobin eller, bedre, ved å måle kroppens jernlager, såkalt serumferritin.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!