Alt er lettere nå

Ingvill gikk ned 40 kilo – og fikk en total makeover

Livets tøffe tak og en mild depresjon førte til at flere titalls kilo snek seg på. Dermed havarerte selvtilliten og Ingvill som egentlig er sosial og utadvendt isolerte seg. Med seks barn i huset var det liksom aldri hennes tur.  

<b>ELLEVILL:</b> Denne kjolen gjør mye av seg, men jeg elsker det, sier Ingvill. Den er fra Industry in marseilleart Rimini, ren viskose. De hvite joggeskoene er hennes private.
ELLEVILL: Denne kjolen gjør mye av seg, men jeg elsker det, sier Ingvill. Den er fra Industry in marseilleart Rimini, ren viskose. De hvite joggeskoene er hennes private. Foto: Gry Traaen
Publisert

En trillende latter, et stort smil omkranset av en sky av lyst hår, slik kommer Ingvill Haugen (46) til vårt møte. Hun skal bli ny og sier med en trygg latter: Dette er gøy. Og skummelt.

Hun har på seg favoritt­jeansen, hvite joggesko og singlet – og innrømmer at hun egentlig ikke er så veldig opptatt av mote, men etter alt hun har vært igjennom, har hun lyst til å prøve noe nytt.

Ingvill er 160 høy, og hvis vi skrur tiden to år
tilbake veide hun 40 kilo mer enn hun gjør nå.

Da hadde det vært utenkelig for henne å la seg bli fotografert av en profesjonell fotograf, du så henne aldri i en singlet og hun hadde aldri takket ja til å bli ny heller.

<b>BLE NY MED HJEMMET:</b> Slik møtte Ingvill til «bli ny-dag» hos Mona Fallentin. – Nå viser jeg armer og bryr meg ikke, sier hun.
BLE NY MED HJEMMET: Slik møtte Ingvill til «bli ny-dag» hos Mona Fallentin. – Nå viser jeg armer og bryr meg ikke, sier hun. Foto: Gry Traaen

Utfordringer

Livet byr på noen tøffe motbakkeløp innimellom, og for Ingvill førte de til en mild
depresjon som førte til inaktivitet og mange ekstra kilo.

20 kilo opp, så gikk hun ned, men 23 kilo kom fort på igjen. Og slik holdt hun på i flere år, og til slutt hadde hun altså 40 kilo for mye, og en farlig høy BMI. Hun ønsker ikke være mer konkret om hvilke utfordringer hun sto i av hensyn til barna. Og i hennes liv er det mange barn å ta hensyn til.

– Jeg har tre barn og mannen min har tre barn. Med seks barn i huset sto jeg liksom aldri på listen, sier Ingvill.

Hun er utdannet barne og ungdomsarbeider og de siste årene har hun jobbet på kjøkkenet i en stor barnehage hjemme på Lille­hammer. En jobb hun stor­trives med.

De ekstra kiloene hindret henne ikke i å gjøre jobben, med å sitte på kne var vanskelig for da stanset blodomløpet. Når hun skulle knyte skolissene sine var magen i veien. Bare å reise seg opp var tungt.

Les også: Da Amund så bildene av seg selv, skjønte han at noe måtte gjøres

Takker mannen

– I ettertid har folk sagt at de ikke så på meg som overvektig, for kiloene var plassert jevnt over hele kroppen. Men jeg så på meg selv som kjempesvær. Jeg var lei meg for den jeg var blitt. Alle andre var så flotte, og jeg følte meg helt elendig. Derfor valgte jeg å isolere meg hjemme. Egentlig er jeg en sosial person som elsker å være med på masse. Men jeg takket nei til alt. Dermed ble mannen min, Jan Helge også hjemme.

– Og han, er en sånn fyr du leser om i romaner og noveller. En sånn du ikke tror finnes. Han ser meg hver dag, og er bare snill og god. Jeg vet ikke hva godt jeg skal si om ham. Han har aldri klaget over at vårt sosiale liv ble innskrenket til en minimum. Han har vært en fantastisk støtte for meg og ungene.

Så, for vel to år siden fikk hun henvisning til overvektsklinikken på Gjøvik. Hun gikk på et seks uker langt kurs, hadde samtaler med leger, kirurger og psykologer.

Skulle hun gjennomgå en operasjon som krympet magesekken så den ble liten som en fyrstikkeske? Eller skulle hun velge veiledning over lang tid?

Hun brukte vel fire måneder på å bestemme seg, og i mars 2018 ble hun operert.

<b>SART:</b> Denne sarte rosa kjolen i 100 % lin kler Ingvill godt. Mona pynter den med en genser i litt kraftigere rosafarge, fra Cotton Candy.
SART: Denne sarte rosa kjolen i 100 % lin kler Ingvill godt. Mona pynter den med en genser i litt kraftigere rosafarge, fra Cotton Candy. Foto: Gry Traaen

Tallerkenmodellen

– Operasjonen var vellykket, jeg har ikke hatt noen komplikasjoner. Jeg har vært nøye med å følge rådene jeg fikk på kurst: Spise lite og ofte, og drikke masse. Og være i bevegelse. Det er en livsstilsendring som må til og for å lykkes, og jeg måtte jeg snu tankesettet mitt. Nå følger jeg tallerkenmodellen. Det innebærer at halve tallerkenen er grønn, og den andre halvparten deler jeg i to med karbohydrater og proteiner. Nå kan jeg ikke spise 200 gram sjokolade, slik jeg gjorde før. Da blir jeg dårlig. Men jeg kan spise tre ruter til kaffen en gang iblant. Og da deler jeg hver rute i mange små biter. På kurset lærte jeg å nyte smakene, virkelig kjenne den gode smaken av sjokolade. Og dette funker supert for meg. Nå har jeg holdt stabil vekt i over ett år.

<b>BLI NY:</b> En «Bli-ny dag» hos Mona er en spennende opplevelse med stil, farger, sminke og hår i fokus.
BLI NY: En «Bli-ny dag» hos Mona er en spennende opplevelse med stil, farger, sminke og hår i fokus. Foto: Gry Traaen

Nå har hun faste turdager med venninner, samt styrketrening et par ganger i uken.

– Det er mye lettere å komme seg ut når jeg har en forpliktende avtale med venner. Vi hjelper hverandre over dørstokkmila, og effekten merker jeg godt. Jeg har fått selvtilliten tilbake og kjenner meg trygg. Vi – mannen min og jeg, og hele vår familie har fått tilbake det sosiale livet vi trives så godt med.

Derfor passet det og blir «pusset opp» litt. Ingvill meldte seg på konkurransen som Mona Fallentin hadde på Facebook siden «Oss damer imellom». Hun stiller i Monas salong Hair Zone and Beauty Briskeby med et åpent sinn.

<b>KLIPP:</b> I forbindelse med vektnedgangen mistet Ingvill masse år. Mona klipper det ned til etterveksten.
KLIPP: I forbindelse med vektnedgangen mistet Ingvill masse år. Mona klipper det ned til etterveksten. Foto: Gry Traaen
<b>SMINKE:</b> Mona legger en baked mineral fundation fra Inka ( Confidence Y9) bare for å jevne huden. Hun får Rouge Blush Puff Pot- Rosy Glow gir henne en naturlig glød. Øyelokkene får en lys skygge over hele lokket, og en eyeliner før hun legger maskara på vippene. Til slutt får leppene et strøk med Luscious Lips Yommy Plummy.
SMINKE: Mona legger en baked mineral fundation fra Inka ( Confidence Y9) bare for å jevne huden. Hun får Rouge Blush Puff Pot- Rosy Glow gir henne en naturlig glød. Øyelokkene får en lys skygge over hele lokket, og en eyeliner før hun legger maskara på vippene. Til slutt får leppene et strøk med Luscious Lips Yommy Plummy.

Les også: – Det er en myte at trening virker hvis du skal ned i vekt

Gøy med kjoler

– Nå er det deilig å handle klær i vanlige butikker og jeg går rett inn i str small og medium. Jeg synes det er skikkelig gøy med kjoler, og de Mona hadde plukket til meg var nydelige, sier Ingvill. Men først var det håret som trengte omsorg og pleie. I forbindelse med vektnedgangen mistet hun mye hår.

Mona klipper ned til der etterveksten har kommet, og hun gir henne noen lyse striper.

<b>SKAL, SKAL IKKE:</b> Jeg lurte et øyeblikk på om jeg våget dette, men jeg angrer ikke. Dette var skikkelig gøy, forteller Ingvill.
SKAL, SKAL IKKE: Jeg lurte et øyeblikk på om jeg våget dette, men jeg angrer ikke. Dette var skikkelig gøy, forteller Ingvill.

– Det er første gang jeg har opplevd å få mye tykkere hår av å klippe meg, stråler Ingvill og poserer for foto­grafen som en proff modell.

Etterpå sier hun med et stort smil: Dette var faktisk ikke skummelt. Det var
veldig gøy.

Les også: Sliter du med motivasjonen, kan denne drastiske slanke-metoden være et alternativ

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2021.

Les også