Sunt godteri

Bedre Helses ernæringsfysiolog og smakspanel har vurdert smak og næringsinnhold i 36 typer godteri du får kjøpt i helsekost og på apotek.

Mindre sukker, mindre fett, færre kalorier og kanskje også færre tilsetningsstoffer? Er godteri fra helsekosten sunnere og smaker det like godt som vanlig godteri?

Bladet Bedre Helse ba Beth Helen Vilbo (45), Marlene Gommesen (19), Ann Kristin Gerhardsen (47) og Wenche Gommesen (47) om å sammenligne smaken av 36 godterier fra helsekost og apotek med godteri de er vant til fra dagligvarebutikker og kiosker.

Godkjent smak

- Ja! Det smaker like godt, mener et samlet smakspanel som har testet snopet for Bedre Helse.

- Tja... sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om sunnhetsgehalten i helsekostgodteriet.

- Produktene varierer veldig i sammensetning og innhold, fastslår Arsky.

Mye å velge mellom

Men både hun og smakspanelet er enige om minst én ting: Det er overraskende mye å velge imellom. Vi har faktisk måttet konsentrere oss om drops, pastiller og annet smågodt og lot de rene sjokoladene ligge for denne gang.

Blant de 36 godtetypene i testen, er det sju som får terningkast fem eller seks i ernæringsfysiologens vurdering av hvor sunt godteriet er:

HØYDEPUNKTENE: Øverst f.v. deBron Fruit-Gums, deBron Pokerfruit, Fribol Fruit Mix, Fribol Karamint og Fribol Peppermint Classic. Nederst f.v.: Fribol Sukkerfrie Drops Peppermynte og Fribol Sukkerfrie Drops Lakris. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Liten ordliste

Acesulfam-K: Syntetisk søtstoff som er mer enn 200 ganger søtere enn sukker. Derfor trengs kun små mengder.

Isomalt: Et sukkeralkohol og et disakkarid, og et naturlig sukkersubstitutt. Det har bare i liten grad innvirkning på blodsukkermålinger.

Maissirup: Sirup fremstilt fra maisstivelse. Inneholder varierende mengder av maltose og andre oligosakkarider. Noen varianter inneholder mye fruktose (high fructose corn syrup).

Maltekstrakt: Sirup av malt, rik på maltose (maltsukker) som i liten grad tas opp i tarmen. Virker avførende.

Maltitolsirup: E-nummer 965, lavere GI enn sukker. Kan gi løs mage.

Melasse: Det tykke, mørke stoffet som produseres når sukkersirup kokes for å få sin krystallinske form.

Polydekstrose: Et fiberstoff som i store mengder kan gi løs mage.

Sukralose: Sukker som er påført kloratomer, og er 400-800 ganger søtere enn sukker. Patentert i 1976.

Uraffinert rørsukker/rårørsukker: Sukker utvunnet av sukkerrør, ikke renset. Er brunere å se på og har mer smak enn hvitt sukker.

Kilde: Ernæringsfysiolog cand.scient. Gunn Helene Arsky

Disse får terningkast 6 av ernæringsfysiologen:

Fribol Fruit Mix Classic

Merket med en lav glykemisk indeks på 4. Dette, samlet med full score på alle fronter så nær som proteininnholdet, sikrer disse dropsene en trygg seier langt foran konkurrentene.

Kommentarer fra smakspanelet: Fin farge, passe store. Minner meg om barndommen. Kjempegode drops, mye smak. Herlig god!

Smakskarakter: 6

Fribol Sukkerfrie Drops Lakris

Harde sukkerfrie lakrisdrops.Kaloriene kommer fra fyllstoffet som er et kostfiber og faktisk inneholder en del kalorier - dog minst i hele testen. Full score på omtrent alle fronter!

Kommentarer fra smakspanelet: Nydelige lakrisdrops. Lakrisdrops, veldig gode, perfekt lakris.

Smakskarakter: 5

Fribol Sukkerfrie Drops Peppermynte

Harde sukkerfrie polkagriser.Som i sitt søsterprodukt med lakrissmak kommer kaloriene fra fyllstoffet som er et kostfiber og gir en del kalorier. Men samlet sett stikker denne av med seieren.

Kommentarer fra smakspanelet: God peppermyntesmak. God «polka». Polkagodt! Superdeilig, polkadropsfavoritt.

Smakskarakter: 5

Fribol Peppermint Classic

Danske peppermyntedrops, sukkerfrie.Fyllstoffet er fiber, som gir kalorier og kan gi løs mage. Men det kan man saktens leve med, når dropnsene så å si er syndfrie og ikke øker verken blodsukkeret eller vekten.

Kommentarer fra smakspanelet: God som mentol. Mentoldrops, nam.

Smakskarakter: 4

Fribol Sukkerfrie Drops Karamint

Harde sukkerfrie drops.Som i sitt søsterprodukt med lakrissmak kommer kaloriene fra fyllstoffet som er et kostfiber og gir en del kalorier. Fribol er likevel unik - her er valget for deg som vil spare både livvidde og blodsukkersvingninger.

Kommentarer fra smakspanelet: Harde, gode, med god smak.

Smakskarakter: 3

Disse får terningkast 5 av ernæringsfysiologen:

deBron Fruit-Gums

Mindre kalorier, glutenfrie og tannvennlige, sier forpakningen. Søtsmaken kommer fra maltitolsirup som i støre mengder virker avførende. Kun ett søtstoff er brukt. Gelatin gjør dette produktet uegnet for vegetarianere.

Kommentarer fra smakspanelet: Lite smak. Fruktkaramell, myk. Helt ok vingummi.

Smakskarakter: 4

deBron Pokerfruit

Sukkerfrie syrlige vingummier som inneholder hele 7 % protei og omtrent null sukker. Null fett trekker også opp. Søtsmaken kommer fra stoffer som kan få fart på tarmene om du spiser for mye.

Kommentarer fra smakspanelet: Litt for hardt. Frisk, med mye smak. Nam, farlig godt!

Smakskarakter: 3

GODTEBONANZA: Wenche Gommesen (47), Ann Kristin Gerhardsen (47), Beth Helen Vilbo (45) og Marlene Gommesen (19) gjør seg opp sine meninger om smaken av godteriet fra helsekosten.

GODTEBONANZA: Wenche Gommesen (47), Ann Kristin Gerhardsen (47), Beth Helen Vilbo (45) og Marlene Gommesen (19) gjør seg opp sine meninger om smaken av godteriet fra helsekosten. © FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen

Slik gjorde ernæringsfysiologen testen

Originalen: For å gi deg et sammenlikningsgrunnlag med vanlig godteri, får du næringsinnholdet pr. 100 gram blandet smågodt uten sjokolade fra Matvaretabellen: energi: 369 kcal, protein: 3,8 g, karbohydrater: 88,5 g (herav 61,8 g sukkerarter) og fett: 0 g. Disse tallene bør helsekostgodteriet slå for å være sunnere! Alle produktene fra Fribol kom ut med toppkarakter på 6.

Etter å ha testet, ser vi følgende:

To produkter har flere kalorier enn vanlig smågodt, 10 inneholder mer protein, syv inneholder mer karbohydrater, fire inneholder mer sukker, fire oppgir ikke sukkerinnholdet og mer enn halvparten inneholder mer fett enn vanlig smågodt - noen opp i 20 prosent!

De to produktene som har høyere kaloritetthet enn vanlig smågodt (369 kcal pr 100g) er Salus Alpenkraft urtekarameller (375 kcal) og Sassolini Amarelli lakrisdrops (378 kcal). Nesten alle kaloriene i disse kommer fra karbohydrater.

KALORIBOMBER: Salus Alpenkraft urtekarameller (375 kcal pr 100g) og Sassolini Amarelli lakrisdrops (378 kcal pr 100g) er "helsegodteri" med høyere kaloritetthet enn vanlig smågodt (369 kcal pr 100g). © FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Typer av godteri: Vi ser tydelig at produktene faller i tre kategorier i testen:

  1. Økologiske, men ellers sammensatt som vanlige godterier.
  2. Sukkerfrie, men som inneholder mye fett og kalorier likevel.
  3. De som kort og godt er frie for nesten alt. Det er produktene av den siste typen som har gått av med seieren i denne testen. De inneholder minst kalorier, null sukker, null karbohydrater, null fett og også null protein (som i denne sammenhengen trekker ned). Alle godteriene har tilsetningsstoffer, men noen inneholder flere enn andre. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en renere kos. Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er ingrediensene det er mest av i produktet. Vi har også tatt med hva slags typer søtstoff godteriet inneholder.

Mengden kalorier, proteiner, karbohydrater, sukkerarter og fett er angitt pr. 100 g av det aktuelle godteriet.

Karakterer: Godteriene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen helsekostgodteri mens 1 er et svært dårlig valg innen slikt godteri En høy score betyr likevel ikke at godteriet er sunt og at du bør spise mer av det! Vi rangerer helsekostgodteriene i forhold til hverandre ut fra det rent ernæringsmessige: Mye kalorier, fett, karbohydrater og sukker trekker ned, mens mye protein trekker opp. Med unntak av et produkt fra apoteket, er produktene kjøpt inn hos helsekostbutikker.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!