Vest-afrikansk mirakelbær

Mirakelbær gjør at surt og bittert smaker søtt

Mirakelbæret skal få sitron til å smake søtt og brokkoli til å smake iskrem.

K-VITAMIN: Finnes i brokkoli og spinat.
K-VITAMIN: Finnes i brokkoli og spinat. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert
DEILIGE REDDIKER: Amerikanske Carrie Dashow nyter en klase reddiker på mattrippingparty i Queens, New York.
DEILIGE REDDIKER: Amerikanske Carrie Dashow nyter en klase reddiker på mattrippingparty i Queens, New York. Foto: Skjermdump: New York Times

Nå er "mattripping" på moten mens forskerne klør seg i hodet.

"Carrie Dashow slapp en stor klump med sitronsorbet i et glass Guinness, rørte, drakk, og proklamerte at det smakte som sjokolademilkshake", skriver New York Times.

Share

Frøken Dashows åpenbare gastronomiske forvirring, og det at hun i utgangspunktet fant på å blande sitronsorbet og mørkt øl, kan tilskrives det lille, røde vestafrikanske bæret med det passende navnet mirakelbær.

Bæret skal gjøre at brokkoli smaker is og at sitron smaker som syltetøy.

Mirakulin

Det er virkestoffet mirakulin som gir bæret dets fantastiske egenskaper, skriver Wikipedia.

- Ja, det som står der er sikkert riktig, sier seniorforsker og bærekspert ved Bioforsk, Rolf Nestby, til Klikk.no.

Han har ikke selv smakt bæret, men han har hørt om det.

- Surt smaker søtt om man blander det sure med "mirakelbæret". Det finnes i det hele tatt mange planter som har spesielle egenskaper.

- Finnes det andre planter som har lignende egenskaper som mirakelbæret?

- Nei, det vet jeg ikke. Men men planten Stevia rebaudiana inneholder et søtningsstoff som ikke er et karbohydrat (sukker). Det blir brukt endel som naturlig søtningsmiddel uten kalorieffekt, forteller biologen.

Mattripping

BAKVENDTLAND: Mirakelbæret vokser på busker i Vest-Afrika, men kunne like gjerne kommet fra bakvendtland - når de gjør at surt smaker søtt.
BAKVENDTLAND: Mirakelbæret vokser på busker i Vest-Afrika, men kunne like gjerne kommet fra bakvendtland - når de gjør at surt smaker søtt. Foto: Foto: Wikipedia.no

Siden 1970-tallet har bæret blitt brukt som en katalysator for genuine opplevelser i matveien, ettersom bæret har den helt unike egenskapen at det får surt og bittert til å smake søtt og godt, på såkalte mirakelbærfester.

FANTASTISKE PLANTER: Rolf Nestby ved Bioforsk er ekspert på bær og mener mirkalbæret er helt unikt i verden, i alle fall i forhold til hva vi vet så langt.
FANTASTISKE PLANTER: Rolf Nestby ved Bioforsk er ekspert på bær og mener mirkalbæret er helt unikt i verden, i alle fall i forhold til hva vi vet så langt. Foto: Foto: Bioforsk

De senere årene har slike fester på nytt blitt populære, da folk har "gjenoppdaget" bæret.

På mattrippingparty får gjestene utlevert et mirakelbær ved ankomst og presentert for bord overfylt med for eksempel frukter som sitron, grapefrukt og kiwi, og grønnsaker som reddik, brokkoli og paprika. Matvarene blir konsumert som om det var godteri og iskrem, skriver Times.

Bæret virker på den måten at mirakulinet, som er et glykoprotein, binder seg til smaksløkene på tunga. Forskerne er usikre på hvordan smaken endres, men ifølge en teori er det fordi mirakulinet endrer formen på smaksløkene for søtsmak, slik at de trigges av syrer i stedet for søtstoffer.

Bør avvente

- Bæret inneholder stoffet mirakulin, som endrer smaksopplevelsen. Mirakulin smaker selv lite, men kan endre sur smak til søtt. Bæret brukes ikke som et bær, men som et slags krydder for å gjøre mat som smaker bittert eller surt, søtere, forklarer ernæringsfysiolog Lise von Krogh ved von Krogh Ernæring og Nutricom til Klikk.no.

- Det er heller ikke gjort så mye forskning på hvordan inntaket av bæret virker på kroppen. Jeg ville derfor ha avventet før jeg bruker mirakelbæret på rabarbraen. Om dette blir et alternativ til sukker i fremtiden får vi vente å se.

Rådyrt og kontrollert

- Selv om det er et bær som vokser naturlig, betyr ikke dette at det er fritt fram for import og salg. Dette må avgjøres av myndighetene, som ser på sikkerheten og eventuelle medisinske virkninger av bæret, sier von Krogh.

INGEN ILLUSJON: Dersom han hadde spist et mirakelbær før han kom på fotoshoot denne dagen, ville grønnsakene gått ned på høykant - han hadde sluppet å late som om det var godt.
INGEN ILLUSJON: Dersom han hadde spist et mirakelbær før han kom på fotoshoot denne dagen, ville grønnsakene gått ned på høykant - han hadde sluppet å late som om det var godt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Vi har hatt inne til vurdering et preparat med virkestoffet mirakulin, et pulver de ville selge i små doser. Vi fattet vedtak om at dette ikke var et legemiddel og sendte kopi til Mattilsynet, forteller rådgiver Asefeh Moradi ved Statens Legemiddelverk.

Hun henviser til Mattilsynet, som forvalter regelverket for næringsmidler, men de hadde ikke anledning til å svare på Klikks spørsmål vedrørende mirakelbæret.

Det amerikanske legemiddelverket har imidlertid klassifisert bæret som et kosttilskudd, noe som legger restriksjoner på innførsel av bæret og av preparater, som for eksempel mirakelbærtabletter, som selges via nettbutikker.

CNN på tripp

Også nyhetsgiganten CNN har kastet seg på mattrippingbølgen, og arrangerte sin egen lille mattrippingfest i forbindelse med en reportasje om mirakelbæret.

Les mer:

7 sunne tips

Frisk med blåbær

Popcorn: Sunnere enn du tror

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også