Seksuell helse

Åtte sjeldne kjønnssykdommer du bør vite om

De er ikke så vanlige i Norge, men du bør kjenne til symptomene likevel.

VÆR OBS: Har du hatt ubeskyttet sex på ferie i andre deler av verden, kan du ha pådratt deg kjønnssykdommer som ikke er så vanlige her til lands.
VÆR OBS: Har du hatt ubeskyttet sex på ferie i andre deler av verden, kan du ha pådratt deg kjønnssykdommer som ikke er så vanlige her til lands. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Hiv, gonoré og syfilis er relativt sjeldne seksuelt overførbare infeksjoner i Norge blant heterofile, mens det er høyere forekomst av disse infeksjonene blant menn som har sex med menn, sier Åse Haugstvedt.

Hun er overlege, spesialist i hud- og kjønnssykdommer og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner.

På generell basis i Norge trekker hun frem åtte ulike sjeldne kjønnssykdommer man bør være klar over:

EKSPERTEN: Åse Haugstvedt, overlege, spesialist i hud- og kjønnssykdommer.
EKSPERTEN: Åse Haugstvedt, overlege, spesialist i hud- og kjønnssykdommer. Foto: Jan Egil Sandstad

1. Hiv

Hiv er et virus som innebærer svekkelse av immunforsvaret, og gjør kroppen mer utsatt for infeksjoner og sykdom. Uten behandling utvikles aids etter et varierende antall år.

Hiv smitter gjennom kroppsvæskene blod, sæd, skjedesekret og morsmelk. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) skjer 90 prosent av all hivsmitte ved seksuell kontakt.

Nasjonalt kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner (KNSOI)

  • Jobber med å formidle kunnskap og erfaring om seksuelt overførbare infeksjoner.
  • Jobber også med forskning innenfor området.
  • Omfatter hele fagområdet seksuelt overførte infeksjoner, inkludert forebygging.
  • Tjenesten ligger administrativt under Olafiaklinikken, seksjon for venerologi (seksuelt overførbare infeksjoner) ved Oslo Universitetssykehus.

Les mer på nettsidene til NKSOI her.

– Nesten 70 prosent av hivsmittede lever i afrikanske land sør for Sahara, men også Russland er et land med høy forekomst av hiv. I Norge ble det meldt bare 172 hiv-tilfeller i 2019, mot 191 i 2018, så forekomsten her er lav, sier Haugstvedt.

FHI anslår at det per 2019 er omkring 4500 personer som lever med hiv i Norge.

Hiv symptomer: Minner om influensa, og oppstår etter 2-4 uker hos 50-70 prosent av de smittede.

Du kan lese mer om hiv i Helseleksikonet her.

NEISSERIA GONORRHOEAE: Bakterien Neiserria gonorrhoeae forårsaler gonoré. Her fremstilt på en digital illustrasjon.
NEISSERIA GONORRHOEAE: Bakterien Neiserria gonorrhoeae forårsaler gonoré. Her fremstilt på en digital illustrasjon. Foto: Getty Images

2. Gonoré

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae og overføres ved sex – både oral-, vaginal- og analsex.

Ubehandlet kan den spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne hos kvinner. Hos menn kan gonoré spre seg til testiklene og prostata.

– I EU/EØS-området ble det i 2017 rapportert over 89.000 tilfeller av gonoré. De fleste tilfeller (per 100.000 innbyggere) ble rapportert i Storbritannia, Irland, de nordiske landene og Spania, forklarer overlegen.

– Gonoré er også fortsatt relativt sjelden blant heterofile her, men det har vært en økning siste årene, spesielt blant kvinner. Dog ble det i 2019 påvist «bare» 1703 tilfeller av gonoré totalt (av disse var 376 kvinner) mot 28.466 tilfeller av klamydia. Av disse var nesten 60 prosent kvinner.

Gonoré symptomer: Utflod fra urinrøret hos menn, mens mange kvinner er uten symptomer. Les mer om gonoré i Helseleksikonet her.

Les også: Du kan ha en kjønnssykdom uten å vite om det

3. Syfilis

Syfilis kommer av bakterien Treponema pallidum og skjer ved direkte kontakt mellom slimhinnene til en smittet og en frisk person. Syfilis deles inn i tre stadier, og hvert stadie har sine symptomer.

Det tar ofte flere år før syfilis utvikler seg, men den kan bli til en alvorlig infeksjon hvis den forblir ubehandlet.

– Flest syfilis-tilfeller per 100.000 innbyggere i EU/EØS var i Bulgaria, Tyskland, Irland, Spania, Malta og Island. I Norge var det kun 206 diagnostiserte tilfeller av syfilis. De fleste av disse var i gruppen menn som har sex med menn, kun 14 var kvinner.

Syfilis symptomer: I det første stadiet oppstår et smertefritt sår der du har blitt smittet, ofte i underlivet, ved endetarmen eller i munn. Dette forsvinner etter noen uker.

Les mer om syfilis her.

Ekstra interessert? Du kan også lese mer om temaet i smittevernveilederen til Folkehelseinstituttet (FHI) her.

4. Flatlus

SJELDEN: Flatlusa er en sjelden kjønnssykdom i Norge.
SJELDEN: Flatlusa er en sjelden kjønnssykdom i Norge. Foto: Getty Images

Flatlus lever først og fremst i kroppshårene rundt kjønnsorganene og overføres ved samleie eller annen intim kontakt. Når lusene suger blod, vil det etter hvert oppstå en allergisk reaksjon på bittene som klør.

Flatlusen kan forekomme i Norge, men er i dag sjelden. En sannsynlig årsak som tidligere har blitt trukket frem, blant annet hos Store Norske Leksikon, er at intimbarbering og hårfjerning er blitt mer og mer vanlig.

Flatlus symptomer: Flatlus gir først og fremst kløe, som er en allerisk reaksjon på lusebittet.

5. Trichomonas

Trichomonas forårsakes av mikroorganismen Trichomonas vaginalis og kan gi utflod og svie i skjeden og urinrøret hos kvinner og svie ved vannlating i urinrøret hos menn.

Trichomonas er blitt ganske uvanlig i Skandinavia, men er svært vanlig i u-land.

– Det er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen på verdensbasis. Den forekommer hyppigst i afrikanske land, Russland og baltiske land, men forekommer sjeldent i Norge og andre høyinntektsland, sier Haugstvedt.

Trichomonas symptomer: De fleste menn og rundt halvparten av alle kvinner er uten symptomer. For kvinner er symptomer illeluktende utflod, kløe og svie i skjeden. For menn er symptomer urinrørsbetennelse eller prostatitt, vedvarende smerter og ubehag fra urinveiene og skrittet.

Les også: Sjekk plagene: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

6. LGV (lymfogranuloma venerum)

CHLAMYDIA TRACHOMATIS: Denne digitale illustrasjonen fremstiller bakterien Chlamydia trachomatis, som forårsaker den sjeldne kjønnssykdommen LGV.
CHLAMYDIA TRACHOMATIS: Denne digitale illustrasjonen fremstiller bakterien Chlamydia trachomatis, som forårsaker den sjeldne kjønnssykdommen LGV. Foto: Illustrasjon / Getty Images

Tilstanden forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis, men skyldes en annen subtype enn den som gir den «vanlige» klamydiainfeksjonen.

Den er sjelden i Skandinavia, men vanlig i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Karibien.

LGV er kun rapportert i gruppen menn som har sex med menn i Norge, forklarer Haugstvedt.

LGV symptomer: Smertefritt sår eller blemme på ytre kjønnsorgan eller ved endetarmen. Noen uker senere oppstår det lokal hevelse i tilhørende lymfeknuter.

7. Ulcus molle (chancroid)

HEMOPHILUS DUCREYI: Denne digitale illustrasjonen viser bakterien Hemophilus ducreyi, som forårsaker den sjeldne kjønnssykdommen ulcus molle.
HEMOPHILUS DUCREYI: Denne digitale illustrasjonen viser bakterien Hemophilus ducreyi, som forårsaker den sjeldne kjønnssykdommen ulcus molle. Foto: Illustrasjon / Getty Images

Tilstanden kalles også bløt sjanker og skyldes bakterien Hemophilus ducreyi. Den er svært sjelden i Norge, men vanlig andre deler av verden.

– Ulcus molle finnes i subtropiske og tropiske områder i Afrika, Karibia og Sørøst-Asia, sier Haugstvedt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) beregnet at omkring sju millioner mennesker smittes hvert år.

Ulcus molle symptomer: Infeksjonen kjennetegnes av et ømt eller smertefullt sår på eller rundt kjønnsorganet og forekommer både hos kvinner og menn.

8. Granuloma inguinale (donovanose)

KLEBSIELLA GRANULOMATIS: På denne digitale illustrasjonen sees bakterien Klebsiella granulomatis, som gir infeksjonen granuloma inguinale.
KLEBSIELLA GRANULOMATIS: På denne digitale illustrasjonen sees bakterien Klebsiella granulomatis, som gir infeksjonen granuloma inguinale. Foto: Illustrasjon / Getty Images

Infeksjon som skyldes bakterien Klebsiella granulomatis.

Granuloma inguinale finnes i tropiske og subtropiske områder i Sør-India, Karibia, Sørøst-Asia og i Australia, Papua Ny-Guinea, Sør-Afrika og Brasil.

– Både ulcus molle og granuloma inguinale forårsaker sår på kjønnsorganene og er nærmest ikke-eksisterende her i landet. Globalt har mange land dårlige rutiner for innraportering av seksuelt overførbare infeksjoner, så reell forekomst er ofte ikke kjent, forklarer Haugstvedt.

Granuloma inguinale symptomer: Symptomene starter som en knute, ofte på kjønnsorgan, som utvikler seg til sår, enten på kjønnsorganer, lysken eller anus og etterfølges av forstørrete lymfeknuter i lysken.

Les også: Fire grep for å ta vare på sexlivet

Vanskelig å fortelle om sexlivet

Selv om de er sjeldne, tror Åse Haugstvedt vi har god nok kunnskap om de fleste seksuelt overførbare infeksjoner til å kunne teste og oppdage dem også her i Norge. Bortsett fra de helt sjeldne, som ulcus molle og granuloma inguinale.

– Men, så vet vi at det er vanskelig for pasientene å fortelle om sexlivet sitt til legen og mange leger kvier seg nok også litt for å spørre, forklarer Haugstvedt.

– Dette gjør at man kan gå glipp av informasjon som er nødvendig for å avgjøre hvilke tester som skal tas.

Hun trekker frem at man vil kunne få en del falske positive svar hvis man tester mange for en sjelden infeksjon, og folk vil få en diagnose de ikke har.

– Derfor må all testing gjøres i lys av hvor og med hvem man har hatt sex med.

– Hva bør man gjøre hvis man lurer på om man har en sjelden seksuell overførbar infeksjon?

– Man kan oppsøke fastlegen, en klinikk for seksuelt overførbare infeksjoner, benytte testtilbudet til pasientorganisasjoner eller aktører i det private helsetilbudet.

– Kan noen av dem bli alvorlige hvis man er smittet og infeksjonen ikke behandles?

– Ja, både syfilis og hiv er alvorlige og potensielt dødelige infeksjoner dersom de ikke oppdages og behandles. Ved hivinfeksjon må man bruke livslang behandling. Gonoré kan også ubehandlet gi komplikasjoner, eksempelvis bekkeninfeksjon hos kvinner, infeksjon i ledd og i verste fall blodforgiftning (sepsis).

Les også: Sex etter fødsel: Gjør det vondt?

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2020, og sist oppdatert 03/08 2020.

Les også