Finn SchJøll

Finn Schjøll om den dramatiske opplevelsen: – Jeg skjønte at det var noe gærent

Finn misliker å være syk, og er krystallklar på at han snart er tilbake både på TV og i blomsterbedet.

<b>FINN SCHJØLL: </b>Finn Schjøll fikk sterk hodepine og skjønte at noe var galt. Nå gleder han seg til snart å være i full vigør etter hjerneslaget.
FINN SCHJØLL: Finn Schjøll fikk sterk hodepine og skjønte at noe var galt. Nå gleder han seg til snart å være i full vigør etter hjerneslaget. Foto: Gry Traaen
Publisert

– Det er jobb og ikke sykdom jeg vil bli forbundet med. Jeg misliker fokus på helsen. Bare vent, om kort tid er jeg akkurat like sprek som før, sier Finn Schjøll (74) til Her og Nå.

Han har lagt bak seg et nesten fire uker langt treningsopphold på Kysthospitalet i Stavern. Her har han trent seks timer hver eneste dag, og rose opptreningen og oppfølgingen han har fått.

Samtidig er han tydelig på at han hadde marginene på sin side etter den dramatiske opplevelsen i slutten av januar i år.

– Men likevel vil jeg ikke hause det opp. Mitt fokus er at alt snart blir bra igjen med meg. Jeg skal bli klar for å jobbe igjen, understreker Blomster-Finn.

Les også: Finn Schjøll: – Det gjorde et uutslettelig inntrykk! Jeg tror ikke jeg har ledd så mye siden Ålesund brant

<b>GOD MORGEN NORGE:</b> Det er slik vi kjenner ham - fra «God morgen Norge» på TV 2. I flere tiår har den humørfylte og frittalende blomstereksperten delt sine mange råd og tips.
GOD MORGEN NORGE: Det er slik vi kjenner ham - fra «God morgen Norge» på TV 2. I flere tiår har den humørfylte og frittalende blomstereksperten delt sine mange råd og tips. Foto: Privat

Rammet av hjerneslag

Den kjente og kjære TV-profilen har siden 1996 deltatt med blomstertips og kloke ord i «God morgen Norge» på TV 2. Det var også hans egen kanal som først fortalte nyheten om at han hadde hatt hjerneslag.

Kjent som: Blomster-Finn

Født: 17. mai 1948

Alder: 74 år

Yrke: Blomsterdekoratør og TV-personlighet

Bosted: Vestfold

Ektefelle: Knut B. Bakke (79)

Se mer

Det som startet som en vanlig søndag utviklet seg til å bli dramatisk den 29. januar. Finn og hans samboer gjennom 40 år, Knut Bakke (79), var hjemme i huset i Vestfold da han kjente en intens og ubeskrivelig smerte i hodet.

Han hadde aldri opplevd en så sterk hodepine før, og tenkte på hjerneslag, selv om han kunne snakke, smile og løfte begge armene som er de første tingene som bør sjekkes ved mistanke om hjerneslag.

– Jeg skjønte det var noe gærent. Jeg var ikke i tvil, dette var ikke en normal hodepine, sier Finn til TV 2.

Han ringte nødnummer 113 og ble hentet av ambulanse som fraktet ham til sykehuset i Tønsberg.

Les også: (+) Bjørn Eidsvåg deler om egen helse: – Skjønte at jeg måtte ta grep

<b>OPTIMIST:</b> Finn finner ro og glede i sitt arbeid med blomster. Her er Finn med favnen full av hortensia, som han tar inn fra hagen sin og tørker om høsten.
OPTIMIST: Finn finner ro og glede i sitt arbeid med blomster. Her er Finn med favnen full av hortensia, som han tar inn fra hagen sin og tørker om høsten. Foto: Gry Traaen

Blodpropp i hjernen

Den intense hodepinen visste seg ikke å være hjerneslag, men et forvarsel på hva som ventet Finn noen timer senere mens han lå i sykehussengen. Der ble han rammet av en blodpropp i hjernen som er den vanligste formen for hjerneslag.

Hjerneslag skyldes som regel blodpropp i hjernen. Rask behandling er viktig for prognosen. Ca. 13 000 mennesker blir rammet av hjerneslag hvert år i Norge.

Ved mistanke om hjerneslag bør den det gjelder prøve å utføre disse handlingene:
PRATE: Prøv å si en kort, sammenhengende setning
SMILE: Prøv å vise tenner, le eller smile
LØFTE: Prøv å løfte armene

Er det vanskelig å utføre en eller flere av disse, må du ringe 113 så raskt som mulig. Lammelser, nummenhet og nedsatt kraft i den ene kroppshalvdelen, er vanlige symptomer på hjerneslag. Det samme er endringer i evnen til å snakke.

Mange kan også oppleve synsforstyrrelser, bevissthetstap, balanseproblemer eller plutselig kraftig hodepine.

Ved mistanke om hjerneslag er det viktig at pasienten holder seg i ro, helst liggende i sideleie. Da reduseres faren for at oppkast kommer ned i luftveiene. Du skal heller ikke gi mat og drikke, eller medisiner. Snakk rolig, sakte og tydelig til vedkommende.

Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Se mer

Finn forteller til TV 2 at den venstre armen hans hang og slang, fingrene på den ene hånden var numne, han hadde lite følelse på venstre side av ansiktet, han klarte ikke å gå, var svimmel og ustø, og sidesynet på den venstre side var elendig.

– Men jeg var utrolig heldig. Tenk å være på sykehuset og i gang med behandling når hjerneslaget rammer deg, sier han til TV 2.

De første dagene etter at han ble akutt syk, klarte ikke Finn å knyte skolissene eller kneppe skjorteknappene, men nå er han fast bestemt på å bli hekt frisk – og det fort.

– Våren er snart i anmarsj. Jeg går definitivt lysere tider i møte! sier en optimistisk Blomster-Finn.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2023.

Les også