Finn Schjølls magiske julehjem

– Det gjorde et uutslettelig inntrykk! Jeg tror ikke jeg har ledd så mye siden Ålesund brant

TV 2-profilen sparer ikke på noe når han dekorerer til jul. – Hvis du skal prioritere noe i julen, bør det være blomster. Det skaper gode minner, oppfordrer Finn Schjøll.

<b>            KLART FOR JULEFEST:</b> – Her har jeg dekket opp litt ekstravagant for et vennepar. Det er bare noen ganger i året du virkelig må ha blomster på bordet. Det er 17. mai og julaften. Bruk disse blomstene gjennom hele julen. Sett dem kaldt om natten så holder de lenge, oppfordrer Finn Schjøll.
KLART FOR JULEFEST: – Her har jeg dekket opp litt ekstravagant for et vennepar. Det er bare noen ganger i året du virkelig må ha blomster på bordet. Det er 17. mai og julaften. Bruk disse blomstene gjennom hele julen. Sett dem kaldt om natten så holder de lenge, oppfordrer Finn Schjøll. Foto: Svein Brimi
Publisert

Det knitrer i peisen inne i drivhuset. Den iskalde Oslofjorden ligger bare noen få meter unna den vakre eiendommen i Åsgårdstrand, og Finn Schjøll (74) står inne i varmen ved arbeidsbenken og binder blomsterbuketter til jul.

– Julen min har ikke forandret seg så mye fra da jeg var barn, sier Norges mest kjente florist, mens han fester kongler til buketten av anemoner, thuja og nobilisgran.

Finn vokste opp i Horten, der faren jobbet på farmorens gartneri.

Onkelen og tanten hadde blomsterforretning inne i byen, og før jul sto flere i familien akkurat slik Finn gjør nå – med raske fingre som skaper lekre og stemningsfulle kreasjoner.

– For meg henger barndomsjulen sammen med lukten av blomstene, drivhuslivet, butikken og travelheten. Det var mamma som bakte og gjorde alt annet man skulle rekke før jul. De jobbet lange kvelder i butikken, ofte til midnatt.

– Det var ikke sånn at man kunne selge juleblomster en uke før. De skulle ut lille julaften eller julaften. Pappa var ikke ferdig i gartneriet før klokken var 18–19 om kvelden på julaften, minnes han.

<b>VIDEREFØRER TRADISJONER:</b> – Det er mye ved julen jeg har videreført fra familien min. Jeg tenker at de som hadde kjent moren min, kjenner meg. Samboeren min Knut sier alltid: «Å, herregud! Det er akkurat som hos Åse». Det er moren min, så jeg er nok mye lik henne, smiler Finn.
VIDEREFØRER TRADISJONER: – Det er mye ved julen jeg har videreført fra familien min. Jeg tenker at de som hadde kjent moren min, kjenner meg. Samboeren min Knut sier alltid: «Å, herregud! Det er akkurat som hos Åse». Det er moren min, så jeg er nok mye lik henne, smiler Finn. Foto: Svein Brimi

Arvet familiens arbeidskapasitet

74-åringen har arvet – og bevart – den høye arbeidskapasiteten han bevitnet hos familien som ung. Selv om han for lengst har nådd tradisjonell pensjonistalder, er kalenderen hans fremdeles fylt av foredrag, TV-opptredener og annen jobb.

Likevel spares det ikke på noe når han dekorerer hjemmet sitt til jul, for når Finn jobber, er han nærmest som en maskin.

– Når noen sier at: «Nå må du ikke jobbe deg i hjel», tenker jeg: «Jo, det er en kjempegod idé». Det er mye smartere enn å sitte seg i hjel. Jeg tror det er lurt å holde på med de tingene man alltid har gjort. Liker du å gå tur, fortsett å gjøre det! Liker du å pynte til jul, så gjør du det, oppfordrer 74-åringen.

Finn bærer de flotte blomsterbukettene fra drivhuset i hagen inn i villaen, og setter i gang med å dekorere bordet i spisestuen. På den røde juleduken plasserer han porselensserviset, sølvtøyet, sorte stjerner, glass i rødt og grønt og bukettene med nydelige, røde anemoner i sentrum.

Les også: Åge Aleksandersen var glad i jula som liten. Men samstundes var han redd. Livredd.

En rød jul

– For første gang på mange år har jeg laget et bord med røde blomster, rød duk og røde detaljer. Jeg tror det er 20 år siden sist jeg hadde en rød jul.

– Jeg har brukt rødt som innslag de siste årene, men rødt har stort sett vært totalt fraværende i julen. Nå er de dype og mettede rødtonene trendfarger, forteller han.

TV 2-profilen mener at alle mennesker lar seg påvirke av trend – også når man pynter til jul. Men noen ganger kan det gå for langt.

– Jeg husker et begredelig bilde av Victoria Beckham da hun for noen år siden kom ut av Harrods med et svart juletre. Hun var kledd i svart, øynene var svarte, blikket var svart og juletreet var pyntet med svart. Det gjorde et uutslettelig inntrykk! Jeg tror ikke jeg har ledd så mye siden Ålesund brant.

– Trend kan bli latterlig. Tradisjon kan også bli latterlig. Det er jo helt ille hvis folk holder på en tradisjon som er til hinder for å ha det hyggelig. Du må leve det livet som du synes passer for deg, for det blir aldri feil.

Les også: (+) «Alle» har hørt historien om Svanhild (3) som ble fløyet til fjellhylle av en ørn. Her prøver hun å bevise at det skjedde

<b>I PEISVARMEN:</b> I hagen på den store eiendommen i Åsgårdstrand har Finn et drivhus med god plass til å jobbe frem de lekreste kreasjoner. I vinterkulden kan han varme seg inne foran peisen under arbeidet.
I PEISVARMEN: I hagen på den store eiendommen i Åsgårdstrand har Finn et drivhus med god plass til å jobbe frem de lekreste kreasjoner. I vinterkulden kan han varme seg inne foran peisen under arbeidet. Foto: Svein Brimi

Vil ha for mye av det gode

– Hvordan tenker du når du pynter til jul?

– Til jul vil jeg ha for mye av det gode. Man må ha blomster på bordet, og det må være hjerte i buketten. Nå er det sånn at folk tenker på sparing hele tiden. Det gjør jeg også, men det er enkelte ting jeg ikke sparer på.

– Hvis folk lurer på hva jeg sparer inn på, svarer jeg: «Kutt ut brennevin! Kutt ut vinen og ølet! Drikk vann og Cola». Da tror jeg du vil spare mye penger. Kjøp heller blomster! Man må prioritere. Med vakre blomster på bordet får du en opplevelse som du vil huske lenge. Blomster skaper gode minner, sier han engasjert.

Les også: Carl Christensen (63) var mangemillionær. Så mistet han alt

<b>▴ 75 NESTE ÅR:</b> – Jeg står og bader i lys. Når du er 75 så har du gått gjennom tunnelen. Nå er det bare lyset igjen. Det tror jeg man skal være klar over. Jeg tror ikke det er så farlig. Jeg er realistisk, og vet at vi blir født, lever og dør. Det er en tretrinnsrakett. Jeg er ikke særlig lei meg for det, sier Finn.
▴ 75 NESTE ÅR: – Jeg står og bader i lys. Når du er 75 så har du gått gjennom tunnelen. Nå er det bare lyset igjen. Det tror jeg man skal være klar over. Jeg tror ikke det er så farlig. Jeg er realistisk, og vet at vi blir født, lever og dør. Det er en tretrinnsrakett. Jeg er ikke særlig lei meg for det, sier Finn. Foto: Svein Brimi

Kvalitetstid med familien

I høytiden tilbringer Finn tid med samboer Knut B. Bakke, døtrene Anne Charlotte (50) og Fernande (47), svigerbarn og barnebarna Finn Ferdinand (21), Karl Fredrik (19), Jee Fabian (19) og Sigrid Fredrikke (14).

Når julen ringes inn, er det fred og ro som står høyest i kurs for den travle TV-profilen.

– Jeg er et menneske som lengter hjem bare jeg skal gå og poste et julekort i postkassa. Hvis jeg kan være hjemme, er jeg lykkelig. Men jeg er også hjemme hos døtrene mine i julen, annethvert år hos den eldste og yngste.

– Familien er vinnerloddet i livet, det lange strået. Der har jeg virkelig vært heldig. Jeg har og har hatt en familie bestående av snille mennesker som jeg føler har stått i en ring rundt meg, smiler Finn til Her og Nå.

<b>FINE DAGER:</b> – Lag julaften og juledagene til en opplevelse. Noen dager er du sammen med mange, andre med få. Men det beste av alt er at du er sammen med de samme menneskene mange ganger. Man får snakket ut, du er sammen med de du er glad i og da kan det ikke bli bedre, smiler Finn.
FINE DAGER: – Lag julaften og juledagene til en opplevelse. Noen dager er du sammen med mange, andre med få. Men det beste av alt er at du er sammen med de samme menneskene mange ganger. Man får snakket ut, du er sammen med de du er glad i og da kan det ikke bli bedre, smiler Finn. Foto: Svein Brimi
<b>JULEFRED:</b> – Det må være ro i julen. Første juledag er vidunderlig, for da er det rolig før de største familieselskapene braker løs fra andre juledag og utover. Det er en hyggelig og fredelig dag, mener Finn.
JULEFRED: – Det må være ro i julen. Første juledag er vidunderlig, for da er det rolig før de største familieselskapene braker løs fra andre juledag og utover. Det er en hyggelig og fredelig dag, mener Finn. Foto: Svein Brimi
<b>GODE LUKTER:</b> – Fremdeles starter jeg julen med å pynte juletreet på lille julaften. Det er hyggelig å kjenne lukten av gran i stuen. Om andre setter opp juletreet tidligere, bryr jeg meg ikke noe om, sier Finn.
GODE LUKTER: – Fremdeles starter jeg julen med å pynte juletreet på lille julaften. Det er hyggelig å kjenne lukten av gran i stuen. Om andre setter opp juletreet tidligere, bryr jeg meg ikke noe om, sier Finn. Foto: Svein Brimi
<b>BARNDOMMENS JUL:</b> – Vi spiste alltid hos farmor på julaften, og det var alltid hyggelig. Stuene hos farmor var helt nydelige, og der var det mange! Det var ikke julaften med den nære familien, men med den svære familien. Til og med tremenninger var der. Det var alltid høy fart, og veldig hyggelig. Det ble en svær sekk med gaver når vi var så mange, minnes Finn.
BARNDOMMENS JUL: – Vi spiste alltid hos farmor på julaften, og det var alltid hyggelig. Stuene hos farmor var helt nydelige, og der var det mange! Det var ikke julaften med den nære familien, men med den svære familien. Til og med tremenninger var der. Det var alltid høy fart, og veldig hyggelig. Det ble en svær sekk med gaver når vi var så mange, minnes Finn. Foto: Svein Brimi
<b>FAVORITT:</b> – Jeg sier «favorittblomst» om mye, men anemoner er virkelig min absolutte favoritt. Den er helt nydelig! Folk har vært ville etter den i alle år. Det er den mest malte blomsten opp gjennom kunsthistorien, sier Finn.
FAVORITT: – Jeg sier «favorittblomst» om mye, men anemoner er virkelig min absolutte favoritt. Den er helt nydelig! Folk har vært ville etter den i alle år. Det er den mest malte blomsten opp gjennom kunsthistorien, sier Finn. Foto: Svein Brimi
<b>HELT PERFEKT:</b> – Det som er så fantastisk med julepynt er at det er så gøy å pakke ut det du allerede har, og det er så deilig å pakke det vekk. Julepynt er helt perfekt, for det er fremme en kort stund før det er borte, sier Finn. <span class=media-container dcx_media_tab data-dcx_media_config={} data-dcx_media_type=tab> </span>
HELT PERFEKT: – Det som er så fantastisk med julepynt er at det er så gøy å pakke ut det du allerede har, og det er så deilig å pakke det vekk. Julepynt er helt perfekt, for det er fremme en kort stund før det er borte, sier Finn.   Foto: Svein Brimi
<b>EKLEKTISK:</b> I dagligstuen er det dekket på til kaffe og julekaker. Det meste i villaen har Finn kjøpt på Finn. – Jeg liker å ha gjenstander som forteller en historie, sier TV-profilen om de mange spesielle pyntegjenstandene han har dekorert hjemmet med.
EKLEKTISK: I dagligstuen er det dekket på til kaffe og julekaker. Det meste i villaen har Finn kjøpt på Finn. – Jeg liker å ha gjenstander som forteller en historie, sier TV-profilen om de mange spesielle pyntegjenstandene han har dekorert hjemmet med. Foto: Svein Brimi
<b>ADVENTSKRANS:</b> Denne stilrene kransen er laget av granbar og kongler, og har de tradisjonsrike lilla lysene som hører adventstiden til.
ADVENTSKRANS: Denne stilrene kransen er laget av granbar og kongler, og har de tradisjonsrike lilla lysene som hører adventstiden til. Foto: Svein Brimi
<b>HJEMMEBAKT PYNT:</b> Ute i drivhuset har Finn hengt opp hjemmebakte pepperkaker i taket.
HJEMMEBAKT PYNT: Ute i drivhuset har Finn hengt opp hjemmebakte pepperkaker i taket. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2022.

Les også