Angst og fobier

Slik blir du kvitt blodfobien

Blodige filmer og besøk på legekontoret kan kurere blodfobien din.

BLODFOBI: Kroppens reaksjoner ved blodangst er annerledes enn ved andre fobier.
BLODFOBI: Kroppens reaksjoner ved blodangst er annerledes enn ved andre fobier. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Føler du deg pinglete fordi du blir svimmel, kvalm og kanskje til og med besvimer ved synet av blod?

Det er det ingen grunn til.

Denne reaksjonen - eller fobien som det egentlig er snakk om - er nemlig ikke bare naturlig, men faktisk en del av menneskets overlevelsesinstinkt.

Kroppen forsvarer seg

Det er altså her snakk om en angstreaksjon lik den en person med odontofobi får hos tannlegen eller de med klaustrofobi får i lukkede rom.

- Første reaksjon ved synet av blod er en typisk vemmelse, angst og økt hjerterytme, sier evolusjonspsykolog og spesialist i klinisk psykologi ved psykologisk institutt på NTNU Leif Edward Ottesen Kennair.

Han forteller at man tenker at dette er en evolvert alarm eller forsvarsrespons som kroppen aktiviserer for å unngå fare eller for å kunne takle store blodtap hos en selv.

Blodtrykket synker

Andre fobier:

  • Achluofobi - angst for mørket
  • Akrofobi - redsel for høyder
  • Erytrofobi - angst for å rødme
  • Hadefobi - angst for helvete
  • Hydrofobi - frykt for vann
  • Novercafobi - angst for svigermødre
  • Patofobi - redsel for sykdom
  • Kolpofobi - angst for kjønnsorganer
  • Nekrofobi - angst for lik
  • Klaustrofobi - frykt for lukkede rom

Kennair forteller at kroppens reaksjoner ved blodangst likevel er annerledes enn ved andre fobier.

Vanligvis vil blodtrykket stige på grunn av adrenalin og fight or flight- responsen, men når det gjelder blodfobi skjer nøyaktig den motsatte.

- Når personer med blodfobi ser blod, synker blodtrykket og de svimer av på grunn av det brå blodtrykksfallet, sier han.

Best å legge seg ned

Og her kommer altså evolusjonen inn i bildet.

Forskere tror at grunnen til dette omvendte reaksjonsmønsteret skyldes at vi skal klare oss så godt som mulig i en krisesituasjon.

- Den normale responsen ville fått blodtrykket opp, og det er jo ikke lurt hvis man er skadet. Da vil blodtapet bli større. Funksjonelt sett er det da bedre å legge seg ned, slik man automatisk gjør når man svimer av, sier han.

Nyttig angstreaksjon

- Utgangspunktet for den psykiske lidelsen med fobi mot blod er i de fleste tilfeller problematisk å avdekke, men ofte er årsaken panikkfremkallende opplevelser som er fortrengt eller glemt, sier psykolog Ingvild Hurlimann-Lindseth.

Hun legger til at det i evolusjonspsykologisk perspektiv er mange studier som setter ulike typer fobier i direkte sammenheng med farer vi møtte som urmenneske.

- Altså var angstreaksjonene nyttige for våre forfedre en gang i tiden, sier hun.

Rammer flest kvinner

KURERT: For en person med blodfobi vil besøk på legekontor og sykehus samt det å se filmer med mye blod og gørr kunne være en del av behandlingen.
KURERT: For en person med blodfobi vil besøk på legekontor og sykehus samt det å se filmer med mye blod og gørr kunne være en del av behandlingen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Men hva er egentlig en fobi?

- Når angsten hovedsakelig oppstår i bestemte situasjoner som ikke innebærer reell fare, kalles det en fobi. Spesifikke fobier er angst som begrenser seg til en spesiell ting eller situasjon og som gjentar seg, sier Hurlimann-Lindseth.

Angst for blod kalles hemofobi.

- Det er flere kvinner enn menn som har denne fobien, men årsaken til at det er slik er usikker. For noen angstlidelser er det bare slik, legger Kennair til.

Kan kureres

Til tross for at svimmelhet og besvimelse er helt naturlig, er det ingen grunn til å leve med fobien og ubehaget den medfører.

Et skrubbsår på eget eller andres kne trenger ikke å føre til at du går i bakken, og blodfobien behøver heller ikke å stå i veien for en karriere for eksempel innen medisin.

- Fobien er høyst kurerbar gjennom eksponering. Den som har en fobi prøver imidlertid gjerne å unngå det som fremkaller angsten, mens det faktisk er viktig med eksponering. Hvis man unngår situasjonen fortsetter nemlig kroppen å tro at det er farlig, forteller Hurlimann-Lindseth.

Blodige filmer

Evolusjonspsykologen bekrefter dette.

- Blodfobi behandles annerledes enn man behandler vanlig angst. Vanligvis fører jo angst til økt blodtrykk, og vi behandler da ofte med eksponering i kombinasjon med avspenning. Blodfobi behandles derimot med å øke aktivering gjennom å spenne muskler og gjerne ved å bli sint samtidig som man eksponeres, sier han.

For en person med blodfobi vil besøk på legekontor og sykehus samt det å se filmer med mye blod og gørr kunne være aktuelt som en del av behandlingen.

Kan ha tålt mer før

Man kan lett tenke seg at folk tålte å se mer blod før enn nå.

På gårder var det vanlig å se dyrene slaktes, blodet ble brukt i maten og jegere kom hjem med sekken full av fugl som skulle ribbes og tilberedes.

- Det er vanskelig å svare på om folk tålte mer før, men i og med at behandling virker kan det nok hende at færre var plaget før i tiden. De ble rett og slett eksponert mer for blod og det ble derfor normalisert. Dette finnes det imidlertid ingen undersøkelser på, sier Kennair.

Les også:

Sjekk om du kan gi blod

Dette er det smart å spørre nettlegen om

Derfor skaper stress sjokoladelyst

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også