Reseptfrie medisiner

Dette må du vite om reseptfrie medisiner

Slik bruker du reseptfrie medisiner riktig.

RESEPTFRIE MEDISINER: Apoteket har raske løsninger på akutte problemer, og reseptfrie medikamenter får du kjøpt over disk. Men det er ikke helt problemfritt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
RESEPTFRIE MEDISINER: Apoteket har raske løsninger på akutte problemer, og reseptfrie medikamenter får du kjøpt over disk. Men det er ikke helt problemfritt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

Frukt og juice kan gi interaksjoner

- Juice av grapefrukt, eple og appelsin kan redusere opptaket av legemidler. Studier har også vist at grapefruktjuice kan øke opptaket av enkelte legemidler.

- Resultatet av interaksjonene er ikke bare økt eller redusert effekt av medikamentet, men også større risiko for bivirkninger.

Kilde: Sofia Frost Widnes, cand.pharm.

Apoteket har raske løsninger på akutte problemer, og reseptfrie medikamenter får du kjøpt over disk. Men det er ikke helt problemfritt.

Jo da, det følger med pakningsvedlegg - en lang papirremse med bitte liten skrift som ofte havner i søpla, ulest.

Korttidsbruk

- Har du behov for å bruke reseptfrie medisiner regelmessig over lengre tid, bør du oppsøke lege, sier Katrine Vollset, provisorfarmasøyt ved Apotek1 i Nydalen i Oslo.

Reseptfritt er nemlig ofte ikke annet enn reseptmedisiner i mindre pakninger.

- Vi har et krav på oss om å sikre at kunden har tilstrekkelig med opplysninger til å kunne bruke legemiddelet riktig. Vi kan nekte å utlevere legemiddel når vi har mistanke om misbruk. Dersom en privatperson vil kjøpe flere pakninger av for eksempel et smertestillende preparat reseptfritt, vil vi som regel begrense kjøpet til to pakker, eller spørre hvorfor det er behov for mer. Men hver situasjon må selvsagt vurderes for seg, sier Vollset.

Samme virkning - ulik pris

- Det er mange varianter av medisiner med de samme virkestoffene, men de kan ha ulike navn, pakninger og priser. Det kan virke forvirrende, sier Katrine Vollset.

Det er ikke likegyldig om du tar Paracet eller Ibux da disse inneholder de ulike virkestoffene, paracetamol og ibuprofen som igjen virker forskjellig i kroppen. Men om du for eksempel tar en Ibux eller en Burana, går det for det samme.

I farmasiens verden er ikke pris noen målestokk for kvalitet. Vi skal ikke la oss narre til å tro at en 20-pakning Paracet som koster 50 kroner, har høyere kvalitet enn en tilsvarende pakke Paracetamol Ratiopharm. Den ene kommer fra legemiddelfirmaet Weifa og den andre kommer fra Ratiopharm, men ellers er de som tvillinger med ulik påkledning.

- Om de koster 30 kroner eller 50 kroner, har de nøyaktig samme virkning, sier Vollset.

Reseptfritt og skadelig

Reseptfrie medisiner kan inneholde virkestoffer som er skadelig over lang tid og i store doser. Derfor bør hver og én kjenne kroppen sin, og i alle fall kroppens svake punkter. Har du for eksempel dårlig lever, bør du styre unna medikamenter med virkestoffet paracetamol.

- Spør oss om råd før du begynner å eksperimentere på egen hånd. Farmasøyter har lang utdannelse innenfor legemiddelområde og kan svare på spørsmål vedrørende medisiner, sier Vollset.

En hyppig problemstilling er spørsmålet om hvilke reseptfrie produkter som ikke bør kombineres med reseptbelagte medisiner.

- Så lenge det er kvalifiserte fagfolk på den andre siden av disken, kan vi langt på vei svare på de samme spørsmålene som fastlegen din når det gjelder riktig legemiddelbruk, sier Vollset.

Innføring av medisiner fra utlandet

Ifølge Statens legemiddelverk er det tillatt å kjøpe legemidler i utlandet eller via internett hvis følgende betingelser er oppfylt:

- Legemidlet er til eget personlig bruk (personlig bruk vil si en persons medisinske bruk av legemidler til seg selv).

- Legemidlet må være anskaffet på en lovlig måte i anskaffelseslandet.

- Innførsel av legemidler pr. post er kun tillatt fra land innenfor EØS. Slik import er ikke tillatt for personer under 18 år.

- Legemidler som inneholder stoffer som anses som narkotika eller dopingmidler er ikke tillatt å innføre.

- Legemidler til dyr er ikke tillatt å få tilsendt fra utlandet.

Tollvesenet kan be om dokumentasjon på at legemidlet er til personlig bruk, ved for eksempel en legeerklæring.

Her er en oversikt over nordmenns apotekfavoritter:

Smertestillende

1. Paracetamol

- Produkter med paracetamol virker mot feber og smerte. Paracet er bestselgeren.

- I store doser over lengre tid, er paracetamol hardt for leveren. Har du nedsatt leverfunksjon på grunn av sykdom eller alkoholmisbruk, er paracetamolprodukter neppe noe for deg. Da bør du kanskje velge ibuprofenpreparater.

- Paracetamol er febernedsettende, men ikke videre betennelsesdempende.

- Virkestoffet paracetamol finnes blant annet i produktene Paracet, Panodil, Pinex, Pamol og Paracetamol Ratiopharm.

2. Ibuprofen

- Produkter med ibuprofen demper, i likhet med paracetamol, feber og smerter.

- Ibuprofen hører til gruppen ikkesteroide antiinflammatoriske midler (NSAID) og er også mer effektiv mot betennelse enn paracetamol.

Innmelding av bivirkninger:

Alle som opplever en bivirkning, kan melde dette inn via eget skjema til Legemiddelverket. Alle bivirkninger som meldes inn til Statens legemiddelverk, vurderes.

- Har du mye magesyre, eller har hatt magesår, bør du ikke ta Ibux eller lignende medikamenter. Det samme gjelder hvis du har anlegg for astma. Via biokjemiske prosesser i kroppen, påvirker ibuprofen blant annet magesyrebalansen. Ibuprofen øker også risikoen for blødninger og bør ikke kombineres med blodfortynnende hjertemedisiner som Marevan.

- Bruker du reseptfrie NSAID-preparater jevnlig bør du gjøre legen din oppmerksom på dette når han utskriver andre medisiner.

- Ønsker du å bli gravid kan ibuprofen hindre eggløsning. Og er du allerede gravid, bør du også styre unna ibuprofen de første seks månedene av svangerskapet, fordi det i verste fall kan fremprovosere abort eller bidra til misdannelse hos fosteret. I de siste tre månedene skal du unngå ibuprofen på grunn av blødningsfarer i forbindelse med et eventuelt keisersnitt.

- Virkestoffet ibuprofen finner du i produktene Ibux, Burana, Ibuprofen Ratiopharm, Ibuprox og Ibumetin.

3. Voltarol

- Et tredje alternativ mot smerte er voltarol. Det har virkestoffet diklofenak kalium som virker betennelsesdempende og smertestillende mye på samme måten som ibuprofen.

- Du bør ikke ta voltarol hvis du har følsom mage eller sår i tarmen. Har du en tarmsykdom bør du være forsiktig med Voltarol.

Nesespray

- Har du tett nese er redningen nær. Samtlige av de mest populære nesesprayene hos apoteket inneholder virkestoffet xylometazolin som letter trykket og løsner opp øyeblikkelig, men virkestoffet er samtidig vanedannende.

Visste du at ...

... nordmenn spiste 170.015.778 tabletter med paracetamol (500 mg) i 2010?

... Ibux pluss Paracet kan gi en mer smertedempende effekt i kombinasjon enn hver for seg, siden paracetamol og ibuprofen er to ulike virkestoffer?

... du kan ta 500 mg Paracet inntil seks ganger i døgnet og 400 mg Ibux inntil fire ganger i døgnet uten å kontakte lege?

Kilder: Apotekforeningen, Apotek 1 og Katrine Vollset.

- Etter 10 dagers jevnlig bruk må du ta en pause. Gjør du ikke det, kan du risikere å bli så avhengig at du må bruke nesespray for å kunne puste normalt gjennom nesen. Med andre ord: Sprayen kan i verste fall forårsake problemene den i utgangspunktet skulle kurere.

- De mestselgende nesesprayene hos apoteket er Otrivin, Zymelin, Naso og Nazaren.

Eksemsalve

- Hydrokortisonkrem inneholder et mildt steroid som brukes ved lett eksem. Mye bruk av salven kan gi tynnere og mer sensibel hud og bør derfor ikke brukes på tynn hud, som for eksempel rundt øynene.

- Hydrokortisonsalve forebygger ikke soleksem, men virker lindrende når man først har fått det.

Hostesaft

Du kan velge hostesaft ut fra om du har tørrhoste eller slimhoste.

- Bisolvon brukes ved slimhoste. Det inneholder virkestoffet bromheksin.

- Noskapin er det eneste hostedempende som også er reseptfritt. Den virker mot tørr hoste og må ikke kombineres med det blodfortynnende middelet Marevan. Tar du tørrhostemikstur mot slimhoste, blir slimet liggende i luftveiene - noe som i verste fall kan føre til lungebetennelse.

- Føles det nødvendig kan hostesaftene brukes om hverandre, for eksempel slimløsende på dagen og hostedempende om natten. Men på grunn av de ovennevnte problemene bør du bruke den hostesaften som er riktig i forhold til hva slags hoste du har.

Avføringsmidler

- Dulcolax med virkestoffet bisakodyl brukes ved forstoppelse. Den virker raskt, men skal kun brukes i kort tid fordi overforbruk kan forstyrre elektrolyttbalansen i tarmen.

- Et annet avførende middel er Duphalac/Lactulose. Det virker lokalt i tarmen, har svært få bivirkninger, er tryggere i bruk og kan brukes over lengre tid.

- Imodium har virkestoffet loperamid, brukes ved akutt diaré og setter bråstopp for elendigheten, men den virker bare der og da og løser ikke problemet på sikt.

Mot sure oppstøt

- Pepcidduo er en mestselgendemedisin i sin sjanger. Den virker mot halsbrann og sure oppstøt i opptil 12 timer. Det er virkestoffet famotidin som reduserer utskillelsen av syre. Det er magnesiumhydroksid og kalsiumkarbonat som gir den raske syrenøytraliserende effekten.

- SomacControl og Pantoloc Control er syreregulerende legemiddel som nå er frigitt fra resept. De hemmer produksjonen av magesyre og gir mer langvarig kontroll på problemene enn ovennevnte produkter. Man anbefaler å bruke dem hvis man opplever halsbrann/sure oppstøt mer enn to ganger i uken.

Nødprevensjon

- Produktet NorLevo er for dem som har hatt ubeskyttet samleie. Tatt inntil tre døgn etter samleie, kan den fungere som «angrepille».

- Man får bare én eneste tablett pr. pakke, noe som er et klart signal om at denne typen nødprevensjon ikke skal brukes i utide. Helst skal man bruke den maksimum én gang i løpet av en syklus fordi den ellers kan føre til blødningsforstyrrelser.

- En angrepille inneholder like mye av det befruktningshemmende hormonet gestagen som et brett med 21 p-piller.

- En av bivirkningene til NorLevo er kvalme. Kaster du opp inntil tre timer etter at pillen er tatt, bør du ta en ny. Har du hatt ubeskyttet samleie tre dager i forkant av pillen, kan du faktisk allerede ha blitt befruktet. Og skulle du bli gravid i etterkant, kan det være mulighet for at svangerskapet kommer utenfor livmoren.

Kilde til oversikten over legemidlene er Katrine Vollset, provisorfarmasøyt ved Apotek 1 i Nydalen i Oslo.

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2012, og sist oppdatert 16/06 2017.

Les også