To glass hjelper mot senilitet

Drikker du to glass vin eller øl daglig, minsker risikoen for å få demens drastisk, ifølge ny forskning.

SUNT OG GODT: Vin er sunt for både hodet og hjertet.
Publisert Sist oppdatert

- Whisky, sigaretter og damer er oppskriften på å bli gammel, uttalte verdens - inntil nylig - eldste mann, Henry Allinghams.

Han ble 113 år.

Ny forskning kan bekrefte at Allinghams utsagn ikke er helt på viddene:

Moderate mengder alkohol skal redusere risikoen for aldersdemens. To enheter alkohol hver dag skal forebygge risikoen for demens med 40 prosent.

Det er en studie lagt fram under Alzheimer' s Associations internasjonale konferanse i Wien nå i juli som viser dette.

Tilsvarer 0,6 liter øl

- Det stemmer at det kan hjelpe med moderate mengder alkohol for å forbygge demens, siden dette er gunstig for blodårene, bekrefter Geir Selbæk, psykiater og forskningsleder ved alderpsykiatrisk kompetansesenter ved Sykehus Innlandet til klikk.no.

Les også: Stor test av sommerøl

En enhet alkohol utgjør 10 milliliter ren alkohol, noe som tilsvarer 0,3 liter øl eller et glass vin.

For mye alkohol virker motsatt

- Det er viktig å få med at det er flere av dem som får demens av for mye alkohol enn av dem som får demens uten å drikke alkohol.

Grensen mellom akkurat passe og for mye er veldig ømfintlig, sier Geir Selbæk.

10 tidlige tegn på demens:

  • Hukommelsestap som påvirker arbeidsevnen
  • Problemer med å utføre vanlige oppgaver
  • Språkproblemer
  • Desorientering i forhold til tid og sted
  • Svekket dømmekraft
  • Problemer med abstrakt tenking
  • Forandringer i humør og atferd
  • Atferdsforandringer
  • Tap av initiativ

Drikker du over 14 enheter i uka, det vil si over to om dagen, øker risikoen for å utvikle demens. Er demensprosessen allerede i gang, vil alkohol forverre symptomene.

Les også:

Kan gravide drikke øl

Kaffe og sjokolade

Både kaffe og sjokolade er to andre faktorer som kan virke forebyggende mot demens, ved moderate inntak.

- Mørk sjokolade har dokumentert god effekt for å unngå demens, sier Geir Selbæk.

Les også: - Trodde jeg var alkoholiker

Det er svenske og finske forskere som har funnet ut at kaffedrikkere har lavere risiko for å utvikle sykdommen.

De «moderate kaffedrikkerne», som har drukket tre til fem kopper kaffe om dagen opp gjennom årene, viser seg å ha minst risiko for å utvikle demens og Alzheimers, skriver forskerne i Journal of Alzheimers Disease.

God mat for hjernen

Generelt har kostholdet mye å si for om du ligger i faresonen for å utvikle demens eller ikke.

- Vi har en regel om at det som er godt for hjertet, også er godt for hodet, sier Geir Selbæk.

Fet mat og animalsk fett er fyfy for deg som ønsker å holde deg unna faresonen, mens grønnsaker og fisk skal være bra.

- Antioksidanter, som i blåbær og mørk sjokolade, og fargerike frukter og grønnsaker er veldig bra for både hodet og hjertet, sier Geir Selbæk.

Tilbake til Klikk Kosthold