Nummenhet i genitalia, ereksjonssvikt og sårhet og irritasjon i lysken er faresignalene menn bør være oppmerksomme på.

Det er den kraftige advarselen fra urolog Vinod Nargund ved St Bartholomew's and Homerton Hospitals i London i tidsskriftet BJU International, og som gjengis i en pressemelding .

- Sykkelsetet er i direkte kontakt med området mellom anus og pungen. Dette er et svært følsomt område med hårsekker og svette som gir grobunn for infeksjoner, sier urologen.

Terrengsyklister skal være spesielt utsatte for seksuelle problemer.

- Overraskende

Generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Rune Gjøs, er overrasket over funnene.

- Jeg vet at dette har blitt forsket på tidligere, men jeg kjenner ikke til at noen sykler skal være verre enn andre.

Gjøs synes det høres merkelig ut at terrengsyklister skal være mer utsatte for helseproblemer som følge av syklingen.

- Terrengsyklister er jo ute i mye kortere tid og sykler mer intensivt enn landeveissyklister. Gunn Rita Dahle brukte bare en halvannnen time da hun vant maraton-VM, mens Tour de France-gutta er jo ute i over seks timer. Dessuten har ikke terrengsykler så veldig harde seter, sier han til klikk.no.

Generalsekretær i Syklistenes Landsforening Rune Gjøs oppfordrer alle til å stille inn sykkelen riktig for å unngå helseproblemer. © FOTO: SLF

Press på nervene

Ifølge den britiske urologen opplever mer enn 60 prosent av mennene som har deltatt i hans undersøkelse nummenhet i testiklene etter sykling.

- Nummenhet er vanlig fordi presset fra setet kan hemme blodleveransen til dette området og legge press på nervene i penis. Dette kan også påvirke mannens evne til å få ereksjon, uttaler Nargund.

Menn som sykler mye kan også oppleve forandringer i sædcellenes funksjon på grunn av den sterke varmeutviklingen i skrittet under langvarig sykling.

Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening kjenner godt til den nummenheten urologen beskriver, og understreker viktigheten av riktig justering av sykkelen og variasjon i sittestilling.

- Selv om jeg aldri personlig har opplevd så alvorlige problemer som her blir beskrevet, forsøker jeg å veksle mellom å stå og sitte når jeg sykler lange turer, slik at jeg får blodgjennomstrømming, sier han.

Infertilitet

Det har til nå aldri blitt påvist noen generell sammenheng mellom sykling og mannlig infertilitet, men det har blitt regnet som en mulig effekt og skal også har blitt notert som et problem blant en rekke mannlige syklister.

Nargunds anbefalinger er å ta hyppige pauser under langdistansesykling. Det er også viktig at setehøyden og motstanden er riktig justert.

Sykling med for mye motstand skal være en av hovedårskane til helseproblemer i lysken.

Det skal også være til hjelp å bytte til et fôret og komfortabelt sykkelsete, som gir mindre trykkbelastning.

Finn riktig sykkel

Også generalsekretæren i Syklistenes Landsforening understreker betydningen av å ha en riktig innstilt sykkel, og mener at dette ikke blir lagt tilstrekkelig vekt på i dag.

- Det er mange som bommer på justeringen av sykkelen. Vi er alle født forskjellig, så det er viktig med individuell justering av sittestillingen. Avstanden mellom sete og styre og høyden på styret og setet må reguleres, og mange er ikke klar over at også setet kan stilles i riktig vinkel. Jeg har selv opplevd å kjenne mer press enn nødvendig på grunn av et dårlig vinklet sete, sier han til klikk.no.

Gjøs anbefaler også at man kjøper et par gode sykkelbukser og ellers har en bekledning som er tilpasset syklingen, slik at man unngår skader.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik finner du din biologiske alder

Åtte tegn på at du har et helseproblem

11 tips som gjør deg raskere

Treningen som forbrenner mest fett

Langdistanse

BEDRE TILPASSET? Ifølge studien er terrengsyklister mer utsatt enn langdistansesyklister - selv om disse sitter adskillig flere timer på setet. En mulig årsak kan være at langdistansesyklistene er flinkere til å tilpasse setet og bytte sittestilling under rittet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!