Test av sædkvalitet

Nå kan du teste spermiene hjemme

En ny hjemmetest hvor menn kan sjekke hvor mange spermier de har, kommer snart på det europeiske markedet.

AVSLØRENDE: Du trenger ikke lenger gå til urologen for å teste kvaliteten på spermiene dine. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
AVSLØRENDE: Du trenger ikke lenger gå til urologen for å teste kvaliteten på spermiene dine. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Hittil har slike hjemmetester stort sett bare vært forbeholdt kvinner fordi det er enklere å finne ut om en kvinne er gravid.

Det nye testsettet for menn er utviklet ved hjelp av en amerikansk professor, og har fått navnet SpermCheck Fertility. Den ligner litt på testen kvinner bruker for å sjekke om de er gravid.

Lavt antall

Ifølge Verdens Helseorganisasjon bør normalnivået være 40 millioner sædceller per milliliter. Undersøkelser viser at unge norske menn har færre enn 20 millioner sædceller per milliliter, noe som reduserer deres evne til å bli far til egne barn.

GØR DET SELV: Snart kan du teste sædkvaliteten hjemme på badet. Foto: Produsenten.
GØR DET SELV: Snart kan du teste sædkvaliteten hjemme på badet. Foto: Produsenten.

Testsettet er utviklet for par som har forsøkt å bli gravid i flere måneder uten å lykkes. De vegrer seg kanskje for å be om hjelp fra lege, og kan derfor ha utbytte av å ta en hjemmetest først. Hvis en mann har færre enn fem millioner sædceller per milliliter, regnes det for å være meget lavt.

Antigen

Testen fungerer ved at den leter etter et såkalt antigen som sitter på overflaten til spermiens hode - kalt SP-10. Det er dette antigenet som dr John C. Herr og hans kolleger ved University of Virginia, har oppdaget.

Hele prosessen med oppdagelsen av antigenet og utviklingen testen har tatt nesten 10 år.

Mens kvinner bare trenger å dyppe en testpinne i urin og la denne hvile to minutter for å sjekke om de er gravid, krever denne nye testen for menn litt mer.

Sæden må først 'hvile' i 20 minutter. Deretter brukes den vedlagte pipetten til å ta opp 100 microliter sæd. Den mikses så sammen med en et vedlagt pulver som frigir SP-10 proteinet fra sæden. En par dråper av denne miksen legges inn i de to markerte dysene på testapparatet. Innen sju minutter vises resultatet i vinduet over dysene. Hvis begge stripsene viser et negativt resultat, bør mannen ta kontakt med sin lege for videre behandling.

Gode testresultater

Dr John D. Herr og hans kolleger gjorde bl a en studie hvor de testet 225 prøver med sæd i SpermCheck Fertility. Deretter ble de samme prøvene testet av et vanlig laboratorium. Resultatet viste at hele 96 prosent av de utførte testene med SpermCheck Fertility var korrekte. Hele studien om den nyutviklete hjemmetesten er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Human Reproduction.

Bare kvantitet

Morten Andersen er spesialist i urologi og kirurgi ved Moelv Spesialistsenter. Han syns den nye muligheten for at menn kan ta en test hjemme har mye for seg.

- Hvis et par har forsøkt å få barn, men ikke lykkes, kan en slik enkel hjemmetest være et nyttig supplement i første omgang. Mannen kan utføre testen hjemme i rolige omgivelser. Men det er viktig å skjønne at en denne testen har sine begrensninger fordi den kun kan si noe om kvantiteten, men ingenting om kvaliteten på spermiene, påpeker han.

Andersen forteller at dårlig sædkvalitet ofte skyldes en infeksjon eller at mannen tidligere har hatt kusma eller brokk.

- Men etter at eventuelle sykdommer er behandlet, opplever mange at spermiene deres blir mer svømmedyktig slik at kvinnen kan bli gravid, sier han.

Les mer:

Mer sex gir bedre sæd

Dårlig vann = dårlig sæd

Vil ha strammere vagina

Fem myter om kvinnekroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning