Test av Tacx Fortius Multiplayer sykkelrulle

Vi har testet verdens råeste innesykkel

Toppform på sykkel gjennom hele vinteren.

Sist oppdatert

Tacx Fortius Multiplayer er egentlig en helt vill ide som er skapt av og for folk som elsker sykkel. Utgangspunktet er en alminnelig sykkelrulle som lar deg ta med sykkelen inn og sykle i stua eller boden når været ikke frister til utesykling. Men så ballet det på seg.

Digitalt styrt motstand

Fortius har digital styrt motstand på bakhjulet. Motstanden styres av en datamaskin som er koblet til. Sykkelen følger terrenget som vises på dataskjermen. Sykler du oppover, sørger en kraftig bremse for at det er tungt å tråkke. I nedoverbakke får du hjelp av en motor som sender hjulet av gårde.

Samtidig vises tredimensjonal spillgrafikk deg og terrenget. Alternativt kan du bytte til videomodus som viser video av ekte syklister på ekte landeveier.

I tillegg følger systemet med på tråkkefrekvensen din via en kadensmålet og registrer når du svinger på styret og sender deg til skogs om du ikke følger med.

Resultatet er en nær virkelig sykkeopplevelse på din egen favorittsykkel i stua.

Vi har testet sykkelen over noen uker. Vi har kjørt gjennom ulike funksjoner og programmer i fulle økter. For å måle treningseffekten har vi brukt en Polar FT80 pulsklokke. Vi har sammenliknet effekten med knallharde spinningtimer med instruktør i sal og egenøkter i marka. Resultatene av testen viser at treningseffekten er imponerende.

Det er lett å oppnå treningseffekt som er like bra eller bedre enn organisert spinning. Effekten er langt bedre enn det vi klarte å oppnå på turer i marka. Selv på ultrakorte økter på 30 minutter kan du oppnå bra effekt om du går inn for det.

Les mer: Test av Garmin Edge 705 - sykkel- /treningscomputer med kart og GPS

Tacx Fortuis Multiplayer
Tacx Fortuis Multiplayer Foto: Jan Thoresen

Komplisert å sette opp

Det er ingen grunn til å ta på seg sykkelskoene straks du har fått esken i hus. Vi brukte nemlig rundt tre timer på å montere sykkelen i maskinen første gangen.

Vi benyttet en standard hardtail (uten demper bak) terrengsykkel med 26 tommers hjul, en Specialized Stumpjumper. Tacx Fortius Multiplayer fungerer både med racer, hybrid og terrengsykkel og det følger med braketter som gjør at du tilpasser systemet til størrelsen på hjulet.

Monteringen var ikke vanskelig, men var en tålmodighetsprøve på linje med kjøkkenskap fra Ikea. For å få sykkelen til å fungere bra, måtte vi skaffe oss egne treningsdekk helt uten mønster.

Dersom du allerede har glatte dekk uten mønster, trenger du sannsynligvis ikke dette. Vi ble også anbefalt å bruke smalere slange inni dekket, så da måtte vi bytte det også. Hjulbolten må ut på begge hjulene og Tacx sin egen bolt må inn.

Kadensmåler må på, og styreenheten monteres på styret. Forhjulet må av helt og settes i styrestativet foran. Bakhjulet festes til bremsen bak.

Jeg brukte en hel kveld på å få dette bra. Dagen etter var det klart for installering av programvaren. Jeg brukte en halvgammel 17-tommers laptop med Windows Vista. Programvaren virket litt skjør.

En rekke eldre versjoner av tilleggsprogrammer måtte installeres for at den skulle spille. Vi fikk ikke programvaren til å virke på Windows 7 og programvaren virker visstnok heller ikke på 64 bits versjoner av Vista eller XP.

Les mer: Test av hodelykter til sykling

Overfølsom styreenhet

Kadensmåleren festet på krankarmen og spesial rulledekk. Tacx Fortuis Multiplayer
Kadensmåleren festet på krankarmen og spesial rulledekk. Tacx Fortuis Multiplayer Foto: Jan Thoresen

De første øktene ble det mye fokus på styringen som gikk ut over effekten. Tacx Fortius Multimplayer følger nemlig med på hvordan du styrer, og det er svært vanskelig å holde seg på veien.

Problemet er at styringen er svært følsom og motstanden er urealistisk liten. Når du sykler ute, svinger du knapt på styret, mye gjøres bare ved å flytte vekt.

Tacx har valgt å være litt for realistiske med styresensoren, og små utslag gjør dermed at du raskt vingler til skogs helt uten kontroll. Jeg valgte til slutt å slå av hele styrefunksjonen, og opplevde en umiddelbar økning i treningseffekten. Plutselig ble det lettere å fokusere på teknikk, tråkk og fart.

En annen ting som var temmlig irriterende med denne, var støyen mens du trener. Bor du i blokkleilighet bør du vurdere om naboen tåler treningsøktene dine. Andre enheter som er basert på gel istedenfor motor som motstand, bråker langt mindre. En vanlig spinningsykkel vil også være mer stillegående.

Når du skal trene må du velge mellom virtuell virkelighet og video. Fordelen med virtuell virkelighet, eller spillmodus om du vil, er at du kan se deg selv tråkke og svinge på skjermen. Sykler du mot flere, kan du også se de andre syklistene. Det er avansert og artig til å begynne med.

Men etter en stund fant jeg det mer behagelig og mindre stessende å bruke videomodus. Her er det spilt inn en videofilm, noen følger med men andre kjøpes separat, av ekte sykkeltraseer. Med trafikk og det hele. Det geniale er at videoen spilles av i den hastigheten du tråkker.

Du får derfor en nydelig følelse av å syke rundt i italienske landsbyer. I tillegg er det lagt inn høydekurver, slik at når du ser oppoverbakken fremfor deg, vet du at det snart blir tungt å tråkke.

Videomodusen fungerer sikkelig bra og er det jeg tror de fleste i praksis vil benytte seg av.

Les mer: Test av lette skalljakker

Plenty med avanserte funksjoner

Systemet har mange nyttige funksjoner og en haug med ting du ikke trenger. Det er fint at du får oppsummert økta grafisk på skjermen etter trening. Det er også motiverende at beste tider lagres på enheten som en toppliste.

Bakhjulet festet med spesielle hjulbolter. Tacx Fortuis Multiplayer
Bakhjulet festet med spesielle hjulbolter. Tacx Fortuis Multiplayer Foto: Jan Thoresen

Noe av det unike med Fortius Multiplayer, ligger i det siste ordet. Systemet har støtte for at flere sykler mot hverandre, eventuelt på lag, via nettverk eller via internett. Dette er funksjoner som er mest hensiktsmessig dersom du kjenner andre som har samme system.

Vi klarte ihvertfall aldri i løpet av testperioden å koble oss opp mot andre slik at vi fikk testet denne funksjonen i praksis. Til det var det for sjelden andre syklister var tilgjengelig online.

Les mer: Test av Adidas løpesko til vinterbruk

Har mer enn du trenger

Det var vanskelig å gi terningkast på denne sykkelen. Den er fantasifull og gjennomarbeidet. Samtidig skjør. Vi knotet med det tekniske, men fikk det til.

I diskusjonsgrupper på nettet er det mange som sliter med tekniske problemer. Flere klager også på at motorenheten slites eller går i stykker relativt raskt. Dette er imidlertid ting som du vil få reparert på garantien.

Skjermdumt av programmet som følger med Tacx Fortuis Multiplayer. Selve treningen kan foregå i fullskjermsmodus om du ønsker det.
Skjermdumt av programmet som følger med Tacx Fortuis Multiplayer. Selve treningen kan foregå i fullskjermsmodus om du ønsker det. Foto: Jan Thoresen

En del av disse feilene skyldes sannsynligvis også at enheten er vanskelig å montere. Dette er ikke opplegget du trenger dersom du skal veksle mellom innesykling og utesykling. Dette passer bedre for deg som tar raceren inn om vinteren og lar den bli inne til sesongen starter igjen.

Dersom du imidlertid har planer om å sykle med piggdekk i skogen innimellom slagene, vil du raskt bli lei dekkbytte og demontering av fremhjul (med påfølgende knot med skivebremser) og hjulbolter.

Vi velger likevel å lande på en positiv konklusjon. Først og fremst fordi denne pakka gir deg utrolig lett tilgang på svært effektiv trening. Den virker rett og slett.

Vurder billigere versjoner

Derimot bør du vurdere billigere versjoner av sykkelrulla. Tacx i-magic gir deg kobling til pc, men mangler mulitplayer over nett og styremodulen, som vi endte opp med å koble ut. Den er et par tusen billigere. Enklere versjoner uten kobling til pc men likevel digital styring og informasjon på styret, får du fra halve prisen. Tacx er markesleder, men det finnes mange konkurrenter. G-Sport fører et par andre merker som kan være verd å sjekke ut.

PS: Takk til produsenten Tacx og importøren deler.no for velvillig utlån av utstyr til gjennomføring av denne testen.



Denne saken ble første gang publisert 17/11 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også