Denne våren innfører bydel Alna i Oslo nye retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet i de 36 barnehagene som finnes i bydelen, skriver NRK.

Bydelen har en høyere andel overvektige barn enn landsgjennomsnittet, og kommer på enkelte statistikker dårligst ut blant bydelene i Oslo.

De nye retningslinjene innebærer annet at barnas matpakker skal ses på med nye, og en god del strengere, øyne.

Hurtigmat som pizza, pølser og hamburgere skal ikke lenger være lov å putte nedi matboksen. Der skal det nå være grovbrød.

På turtermosen skal det ikke lenger være kakao eller solbærtoddy, men suppe.

I tillegg er all yoghurt – også sukkerfrie varianter - bannlyst fra barnas matpakker, skriver NRK.

Foreldre.no har tidligere testet yoghurt til barn - og de fleste inneholder relativt lite sukker.

Matpakkepoliti?

Mange foreldre har ifølge NRK reagert på de nye retningslinjene, og spør seg om det nå blir slik at barnehagepersonalet skal frata barn matpakker som ikke er sunne nok.

SU-representant for barnehagen Barneslottet på Trosterud, Trine Spjeldnæs, er en av dem som lurer på hvordan bydelen ser for seg at de nye retningslinjene skal overholdes.

– Barnehagepersonalet blir et slags matpakkepoliti, og det tror jeg ikke at de ønsker å være. Hvordan kan de vite om en muffins er bakt med kli og havregryn eller hvetemel og sukker? sier Spjeldnæs til NRK.

Prosjektansvarlig og enhetsleder i bydel Alna, Elisabet Eggan, understreker imidlertid at det ikke er intensjonen at barnehagepersonalet skal være matpakkepoliti.

- Hvis det er matpakker som ikke er i tråd med våre anbefalinger, går vi i dialog med foreldrene, sier hun til NRK.

Hva mener du? Bli med i debatten på forumet vårt!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!