Norske kvinner er på verdenstoppen i amming.

En naturlig konsekvens av dette er at norske mødre blotter brystene og ammer barnet sitt på kafeer og andre offentlige steder, uten å dekke seg til.

«Nakne pupper er ekkelt»

Men slik er det ikke i andre land, og i alle fall ikke i USA.

MTV-programleder og Klikk.no-blogger Johanna Grønneberg diskuterer offentlig amming i sin Hollywood-blogg:

"Her i USA hadde du blitt arrestert om du hadde ammet i offentlighet slik vi gjør i Norge. Men hva er riktig? I USA er man veldig redd for å se brystvorter. De bare ler av meg når jeg forteller at man kan amme med puppen ute i det fri i Norge. Jeg mistenker at de ikke tror på meg. "

Se også: Slik ammer du riktig

JOHANNA GRØNNEBERG

BLOGGER: MTV-programleder Johanna Grønneberg beskriver hvordan amming foregår i Hollywood i sin blogg på Klikk.no. © Foto: http://snakk.klikk.no/blogs/johanna/default.aspx

Flere deltar i debatten under Johannas blogginnlegg. Og slett ikke alle synes det er greit at ammingen foregår så åpenlyst som den gjør:

«Det er ikke selve morsmelken eller barnet ved puppen som er ekkelt for meg, det er puppen. Jeg har ikke behov for å se en pupp når jeg er på restaurant og skal spise/drikke», skriver Hanne.

En kvinne som kaller seg Dolly er fullstendig enig:

«Noe av det verste jeg vet er alle som bare slenger ut puppen som om alle har lyst til å beskue når de mater ungen sin».

«Da kvinnene må blotte brystene for å amme, regnes det som uanstendig adferd på offentlig sted,» skriver vaktsoldat/MP.

Hva mener du? Er offentlig amming helt greit, eller uanstendig og litt ekkelt? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les også: Laktosefri melk som smaker melk

Andre igjen synes amming på kafé er den naturligste ting i verden.

«Må da være slitsomt å være småbarnsmor i USA, dersom man blir uglesett om man prøver å mate sin sultne baby,» skriver Siri.

- USA er preget av dobbeltmoral

Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, bekrefter at det er stor forskjell fra land til land når det gjelder synet på offentlig amming.

- USA er et land preget av dobbeltmoral. Mens det er helt greit at pin up-modeller blotter brystet til mannens behag, er det ikke greit med nakne pupper som brukes til å gi babyen mat og kos, sier Sigstad til Klikk.no.

- Vi snakker om et land der barn ikke får gå nakne på stranda, og der ett år gamle babyer må ha på seg bikinioverdeler.

Les også: Dette må du ikke si til gravide

Nordmenn har et mye mer avslappet og normalisert forhold til kroppen, tror ammeeksperten.

©Guidicelli Eric/MAXPPP Allaitement au sein - nourrir un nouveau ne - lait maternel - enfant au sein de sa mere - tete d'un bebe - allaiter ALLAITEMENT, NOURRISSON=

Ammefakta:

  • Det fødes nærmere 55.000 barn i Norge hvert år.
  • 99 prosent av disse får morsmelk den første tiden etter fødselen.
  • Ved 6 måneder ammes 80 prosent og ved 1 års alder er andelen som ammes rundt 46 prosent. Mange mødre opplever ammeproblemer som kunne vært forebygget eller løst ved bedre kvalifisert hjelp.
  • Det er godt dokumentert at morsmelk er den beste næring for spedbarn.
  • Brystbarn er friskere enn barn som får erstatning og amming fremmer kvinners helse. Amming er dermed av stor sykdomsforebyggende verdi.

Kilde: Nasjonalt kompetansesenter for amming

Som å drikke kaffe med burka

Også i europeiske land som Frankrike og England ser man på amming nærmest som noe dyrisk og usivilisert.

I Skottland kom det nylig en lov som slo fast at det ikke er forbudt å amme offentlig. I USA har offentlig amming inntil for få år siden vært forbudt i flere stater.

Sigstad tror at mye av dette handler om landets ammetradisjoner.

- I Frankrike var det vanlig at adelen og velstående leide inn tjenestepiker som ammer til babyen. Dette ble aldri så utbredt i Norge, fordi vi ikke hadde de samme klasseskillene. Det kan være grunnen til vi nordmenn har ammingen mer i ryggmargen, forklarer Sigstad.

Mens norske kvinner tar det som en selvfølge at de skal amme babyen sin, er det ikke nødvendigvis slik blant kvinner i andre land.

Det kan derfor være lurt å dekke seg litt til når man ammer barnet når man er på ferie i utlandet.

Les også: Stor bæreguide: Slik bærer du barnet

- Men egentlig synes jeg det er unaturlig å skulle dekke til barnet og brystet under ammingen. Det blir som om vi skulle drikke kaffe kledd i burka, sier Sigstad.

Barnevogn-eksplosjon etter røykeloven

Etter at røykeloven ble innført i 2004, har det nærmest eksplodert med barnevogner og babyer på norske kafeer.

Av den grunn tror Sigstad at synet på offentlig amming har blitt mer negativt de siste årene.

- Røykfylte lokaler gjorde at småbarnsmødre holdt seg unna kafeene, det har forandret seg totalt.

Les mer på BarniMagen.com: Spisesteder som er bra når man ammer

Ammeksperten har forståelse for at enkelte synes det kan bli for mange barnevogner og for mye pupp.

- Jeg skjønner at småbarnsmødre har behov for å komme seg ut, men også jeg kan reagere negativt på barselgrupper som breier seg og stjeler all plass og oppmerksomhet, sier hun.

- En gjeng med småbarnsmødre kan bli som en saueflokk når de sitter på kafé. Det kan føre til at de gjør ting de ellers ikke ville gjort. Som å skifte bleie midt på bordet i restauranten. Det har jeg forståelse for at andre gjester reagerer på.

Har du fått noen negative kommentarer når du har ammet på kafé eller andre steder? Skriv inn i kommentarfeltet under.

- Alle skal bry seg

De som oftest reagerer negativt på offentlig amming er yngre menn som ikke har barn, eldre kvinner som kanskje ikke fikk til ammingen selv og som derfor har dette som et sårt punkt, og eldre forretningsmenn, tror Sigstad.

Hun tror også at folk er mer pripne i byene enn i bygde-Norge.

- Nordmenn er veldig opptatt av dette med amming. Kvinner har fortalt meg at de har fått kjeft av fremmede når de har matet barn med flaske, i stedet for å amme. Mens en annen mor nylig fortalte at hun ble skjelt ut på et kjøpesenter i Lillehammer, etter at hun ammet barnet i en bortgjemt krok. Folk må slutte med å kommentere andres mating av baby, sier ammehjelperen.

Les Johanna Grønnebergs blogg om amming i USA

Følg ammedebattenBarniMagen.com

Les mer om offentlig amming på Ammehjelpens blogg Fulle mugger

Les også: Se hvor ulikt barn utvikler seg

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!