Babynavn

Seks tegn på at du bør velge et annet navn til barnet

Av og til blir du bare nødt til å droppe navnet du elsker.

VANSKELIG NAVNEVALG: Det er mange faktorer å ta hensyn til når dere skal velge navn til babyen. Noen ganger må man bare gi slipp på drømmenavnet.
VANSKELIG NAVNEVALG: Det er mange faktorer å ta hensyn til når dere skal velge navn til babyen. Noen ganger må man bare gi slipp på drømmenavnet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

I jakten på det perfekte navnet er det lett å gå seg vill.

Navner du velger til barnet ditt, sier faktisk mye om deg som person. Noen foreldre velger navn ut fra status. Andre velger et navn som aldri vil gå av moten.

Den svenske navneforskeren Emilia Aldrin ved Högskolan i Halmstad har skrevet doktoravhandling om navnevalg, som viser at navnevalget er en viktig sosial handling for dagens foreldre.

Ifølge hennes forskning er det en mengde ulike faktorer som virker sammen når foreldre velger navn til barna sine.

Vanlig eller uvanlig navn

- Det kan handle om estetiske preferanser, og hvilke assosiasjoner man ønsker at navnet skal gi - eller hvilke assosiasjoner man absolutt vil unngå. For eksempel når det gjelder hvor vanlig eller uvanlig navnet skal være, hvor tradisjonelt eller moderne det skal være, om det skal være søtt eller snobbete, nasjonalt eller internasjonalt.

Det kan også handle om praktiske hensyn, som at man ønsker at navnet skal være enkelt å stave, fungere i utlandet eller passe sammen med navnene til søsken. Dessuten vil mange foreldre at navnet skal «passe til barnet».

- Til sist innebærer navnevalg ofte ulike grader av kompromisser mellom begge foreldrene, noe som også påvirker hvilket navn som til slutt blir valgt, sier hun.

Hvilke av alle disse faktorene som veier tyngst, varierer fra familie til familie, ut fra personlighet, smak og sosiale faktorer.

Etter Aldrins mening er det viktigste hensynet at foreldrene selv synes at de har valgt et vakkert navn.

- Utover det må selvsagt navneloven følges og barnets beste må være veiledende. Navn skal selvsagt ikke vekke anstøt eller føre til stort ubehag for barnet, understreker navneforskeren.

Camilla J. Benzen fikk for eksempel ikke kalle datteren sin for Ronia Røverdatter.

Seks tegn på at du bør vurdere å finne et annet navn til babyen

Mulighetene er mange, men det er likevel noen hensyn å ta. Før dere tar det endelige navnevalget, kan det være greit å se over punktene under.

1. Du oppdager at ingen forstår navnet du har valgt, eller klarer å uttale/stave navnet riktig

Selv om det kan være flott å skille seg ut med å ha et eksotisk og uvanlig navn, er det kanskje ikke spesielt gøy at ingen forstår helt hva barnet ditt egentlig heter, og alltid uttaler eller skriver navnet annerledes enn det du hadde ment.

Et jentenavn som Lja eller Venill , eller guttenavn som Virginijus er både dristig og flott, men du risikerer at folk vil se forvirret på barnet ditt hver gang det presenterer seg.

Velger du en utradisjonell skrivemåte av et vanlig navn, risikerer du på samme måte at barnet ditt for all fremtid må stave navnet sitt for å få det riktig.

Tenk på hvordan det blir for barnet å bruke navnet på skolen og senere, anbefaler navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

- Navnet Tea er ikke alltid praktisk selv om det har en moderne norsk skrivemåte. Thea med 'h' er mye mer vanlig. Velger dere å kalle barnet Tea, vil barnet ditt svært ofte få navnet sitt skrevet Thea, sier han.

Derimot får de jentene som heter Hannah med h til slutt, oftest få navnet skrevet som Hanna uten h-en. Velger du å skrive guttenavnet Borys med y, må du regne med at flertallet vil stave det med i, Boris .

Så lenge du er klar over dette, og ikke synes det er så farlig, er det så klart ingenting i veien å velge akkurat det navnet du synes passer ditt barn, og skrive det slik du måtte ønske.

2. Venner og familie ler av navnet du elsker

Folk vil alltid reagere forskjellig på navnevalg til foreldrene, noen er veldig positive, andre mindre.

Enkelte foreldre kan legge stor vekt på at navnet skal vise at barnet har en spesiell identitet eller særpreg. Da er navnet nøye gjennomtenkt, gjerne noe uvanlig. I slike tilfeller kan det være ekstra sårende om venner og nærmeste familie ler og gjørr narr av det navnet du har planlagt å gi barnet ditt.

Husk bare på at de som ler av navnevalget mens babyen fremdeles er i magen, også blir en del av barnets familie eller omgangskrets.

Det er nyttig å teste ut navnene litt i bekjentskapskretsen. Sterke innvendinger kan det være greit å ta hensyn til.

- Vi får stadig helt nye navn i bruk, blant annet fra utlandet. Hvis foreldrene ser at det er navn som også andre velger, kan der være en god grunn til å holde på valget sitt. Og ellers blir gjerne helt uvanlige navn godtatt når folk får litt tid på seg, sier Ivar Utne.

Ikke la dem mobbe deg, og ikke velg et navn som omgangskretsen din vil elske, bare for å tilfredstille dem, men ikke ignorer meningen deres fullstendig heller. Som gruppe representerer de samfunnet, som kommer til å høre, og dømme, ditt barns navn i en mannsalder.

- Foreldrene må naturligvis tenke gjennom motforestillinger de hører. Men det er de som er sjefene, og som skal leve med dette, sier Utne.

Føler du deg misforstått, kan du sjekke ut navnediskusjonene på forumet til Barn i magen. Her kan du få mer nøytrale tilbakemeldinger på navnevalget ditt, fra mennesker som ikke tilhører din daglige omgangskrets.

3. Du oppdager at navnet du har valgt, er svært populært

Du velger et navn som Linnea eller Lucas fordi du ikke kjenner noen som heter det, og synes det er et passe sjeldent navn for barn. Så viser det seg, overraskende nok, at navnet er ett av de mest brukte det året, og at barnet ditt kommer til å gå i klasse med minst to stykker som heter nøyaktig det samme. Da var navnet kanskje ikke like unikt lenger?

Hvert år kommer Statistisk sentralbyrå med oppdaterte lister over hvilke navn som ble mest brukt i Norge.

For å unngå de helt vanligste navnene, så kan det være greit å sjekke denne statistikken. Der kan du se hvilke navn som er vanlige nå.

- I disse listene kan du se om navn er mye eller lite brukt til barn, og om de faller eller stiger i popularitet, forklarer Ivar Utne.

Navn som har gått kjapt til værs etter tusenårskiftet, er for eksempel Linnea, Maja, Selma, Ella, Sofia, Lukas, Emil, Elias, Oliver, William, Noah, Jakob, Filip og Isak .

4. Navnet du elsker har et kallenavn du misliker

Du elsker navnet Aleksander , men synes Aleks er skikkelig stygt. Du vil at barnet ditt skal bli kalt Rebekka , men blir stresset av tanken på at noen kan finne på å si Bekka.

Dessverre, eller kanskje heldigvis, er det ikke opp til deg hvilket kallenavn barnet ditt skal få.

I dag får mange barn fra ulike miljøer kallenavn i ung alder som henger ved dem.

Som forelder kan du kan kanskje kontrollere at barnet ditt ikke får et uønsket kallenavn mens han er liten, men når barnet begynner på skolen, vil du ikke kunne nekte noen å kalle sønnen din for Eddie i stedet for Edvard , særlig ikke om han også selv foretrekker Eddie.

Noen foreldre kan vegre seg for å gi barnet et uvanlig navn eller navn som er lett å rime på, fordi de er redde for at barnet skal bli mobbet for navnet.

- Når det gjelder muligheten å skape ondskapsfulle kallenavn eller rim på et navn, er det noe som mange bekymrer seg litt for mye for, etter min mening, sier navneforskeren Emilia Aldrin til Foreldre.no.

- Foreldre unngår gjerne navn som kan rimes på, fordi de tenker at det kan øke risikoen for mobbing. I virkeligheten er det sjeldent at et navn gir opphav til mobbing, det finnes som regel andre bakenforliggende faktorer.

Ondskapsfulle og sårende kallenavn er derimot en måte som mobbingen kan gi seg uttrykk, men det finnes også mange eksempler på barn som vokser opp med navn som er lette å rime på, uten at dette blir utnyttet av omgivelsene, forteller Aldrin.

5. Fornavn, mellomnavn og etternavn klinger dårlig sammen

Mange foreldre er opptatt av å gi barna navn som klinger godt.

- Det er en trend nå at man velger melodiøse navn. Spesielt til jenter. Det er fordi det blir oppfattet som pent nå for tiden, har Solveig Wikstrøm, forsker ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, tidligere sagt til Foreldre.no.

  • Se gjerne etter fornavn som ligner lydene i etternavnet, og som ikke får deg til å stotre når du sier begge navnene høyt.
  • Har du planer om å gi barnet dobbelt fornavn, så kan det være greit å vite at det andre navnet normalt enten er lengre eller like langt som det første målt i antall stavelser, ifølge Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
  • Ida Sofie har to stavelser i Ida og tre i Sofie. Navn med flere stavelser i det første navnet enn i det andre vil derfor stikke seg ut, slik som Sofie Ida og Linnea Sara . Samtidig så kan et kort mellomavn fungere greit om fornavnet og etternavnet er langt. Men dersom dere ikke skal bruke det andre navnet til daglig, har dette mindre å si.
  • Mellomnavn som begynner med en annen bokstav eller lyd enn det fornavnet ender på, gir normalt en mer naturlig navnekombinasjon som ikke er så tung å uttale.
  • Det kan også være greit å unngå å hekte sammen tre lange navn, om du ikke vil at barnet ditt skal ha trøbbel med å fylle ut skjemaer hele livet.
  • Si gjerne det planlagte fornavnet høyt sammen med etternavnet, slik at dere oppdager om det oppstår en morsom eller klønete kombinasjon.
  • Uheldige, eller morsomme, kombinasjoner av fornavn og etternavn, er for eksempel Stein Haugen, André Runde og Sten Fyllingen, som alle er i bruk, ifølge Ivar Utne.
  • Liv er et greit fornavn, men får en litt artig vri i kombinasjon med etternavnet Mohr (Liv Mohr).
  • Får dere noen reaksjoner fra andre på kombinasjonen fornavn og etternavn, kan det kanskje være greit å forandre navn.
  • Det er ikke lett å plukke ut navnekombinasjoner som aldri vil bli misforstått med utydelig tale, men foreldre kan gjerne smake litt på ulike lydkombinasjoner, slik at dere i alle fall føler dere vel med dem, råder navneforsker Ivar Utne.
  • Husk på at en som heter Kristoffer Ropstad, kan bli oppfattet som Kristoffer Opstad, og May Linn som Maylinn.

Hvor viktig er det at søskenavn passer sammen? Følg debatten på Barnimagen.no.

6. Navnet får en merkelig eller pinlig betydning på engelsk

Det kan også være greit å tenke på hvordan navnet du har valgt, blir uttalt på engelsk.

Mange norske navn kan få engelskspråklige til å trekke på smilebåndet.

Er du døpt Odd , er faren stor for at du oppfattes som en raring ("odd" = rar).

Har du dobbeltnavnet Odd Simen , (Simen minner om uttalen av "semen", som betyr "sæd") risikerer du på engelsk å presentere deg som "Rar Sæd".

- Et annet eksempel er Bård. Presenterer man seg for eksempel i et selskap med "I am Bård", vil det på engelsk høres ut som man sier at man kjeder seg, har professor Gulbrand Alhaug tidligere uttalt til Foreldre.no.

Roar ("brøl"), Randi (blir "randy" som betyr "kåt"), Gun og Gunn ("pistol"), Even ("likt" eller "skuls") og Sjur (uttalen kan forveksles med "sure" som betyr "sikker" eller "sikkert") er andre navn som kan by på problemer, latter og forviklinger.

En løsning på dette problemet, kan være å uttale navnet med kraftig norsk aksent når det er fare for dobbeltbetydning. Men har du planer om at familien skal tilbringe mye tid i et engelskspråklig land, så er det kanskje lurt å velge et navn som ikke kan misforstås.

Les også:

Upopulære navn på babyen: Disse navnene vil ingen ha

Her er de nye sossenavnene

Årets mest trendy navn - her er listen

På navnejakt? Få inspirasjon i navneguiden

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også