EN GLEDELIG OVERRASKELSE: At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite.

EN GLEDELIG OVERRASKELSE: At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite. © FOTO: Morten Øverbye

Derfor er matpakka viktig

  • En sunn og variert matpakke gir barnet ny energi og viktige næringsstoffer som kroppen trenger.
  • Regelmessige måltider som er fornuftig sammensatt bidrar også til å holde blodsukkeret mer stabilt gjennom dagen.
  • Fiber, proteiner, sunt fett, kalsium, vitaminer og mineraler er hva minsten kan håpe på å få i seg med en variert lunsjmeny.

Matpakketradisjoner

Vi trenger ikke skamme oss. Det er ikke noe vondt i matpakka, vi har lang tradisjon for den i Norge. Det begynte faktisk allerede i 1929. Da ble den såkalte Oslo-frokosten innført av Oslos skolehelsesjef, professor Carls Schiøtz. Han mente at den varme lunsjmaten, som besto av grøt, var årsaken til at barna veide for lite og hadde dårlig appetitt.

Melk, kneippbrød, rå grønnsaker og frukt ble servert de håpefulle i de store byene, og gjennomsnittsvekten viste raskt resultater i form av at skolebarna la på seg.

Akkurat som i dag ble prislappen på skolematen veid og funnet for tung. Det var ikke økonomiske ressurser til å fø på landets barn, så distriktslege Lien fra Sigdal lanserte tanken om «Oslo-frokosten som medbrakt skolemat».

Skolefrokosten etter Sigdal-systemet råder fortsatt. På 1970-tallet slo ernæringsekspertene fast at grovbrødet var kimen til alt godt. Og der står vi også i 2011: Det er medbrakt grovbrød, melk, frukt og grønnsaker som gjelder.

Hvor mange brødskiver er det egentlig mulig å få i seg i løpet av en dag?

Du kan bare spørre minsten. Barna spiser som regel flere brødmåltider hver eneste dag. Det er brødskiver til frokost, lunsj og kvelds. Noe blant andre Fedon Lindberg mener er i meste laget.

Uansett hvor de er, hvor de skal eller hva de skal, så følger det med brødskiver.

Pålegget er det samme, matboksen likeså og det er langt mellom høydepunktene.

Se til Sverige

De andre ler av oss. Matpakken er et så særnorsk fenomen at utlendinger rister på hodet, rynker på nesa, himler med øynene eller bare ler. Gjerne oppgitt.

Du skal ikke lenger enn til Sverige før lunsjen består at varm mat fremfor grovbrød og knitrende gråpapir.

Selv barna på dagis får servert varmmat til lunsj. Bortsett fra noen heldige utvalgte barnehager med sans for ernæring og trivsel, er det matpakker som gjelder for norske barn.

Brød og atter brød

Det er lett å bli lei brødmat. I alle fall når det spises til nesten alle måltider i løpet av dagen.

Mens vi voksne flesker i oss varmmat fra jobbens kantine, rasker med oss en kokosbolle på vei tilbake til plassen og sluker fredagskaken som om det skulle være gratis, spiser barna den samme lunsjmaten hver eneste dag. Brød, brød og atter brød.

Muffins og vafler til folket

La barnet få åpne matpakka og se noe annet enn det vanlige. For det er fullt mulig å gjøre lunsjen mer spennende uten at det går på bekostning av ernæring eller tidsbruk.

Du bruker for eksempel ikke noe lenger tid på å steke vafler enn å smøre fire brødskiver.

Om røra er klar dagen i forveien, er det unnagjort på noen få minutter. Mens gleden over å få servert noe som kan oppleves som kosemat i matpakka, vil vare i dagevis.

At maten er like sunn og fornuftig som de kjedelige brødskivene, trenger jo ingen å vite.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

20 muffins av samme oppskrift

15 tips til å få barna til å spise sunt og variert

Mor måtte slanke 8 måneder gammel datter

Morten Øverbye

Grove vafler

Lag dem akkurat så grove som du selv vil.

Ingredienser:

75 g smør

4 stk egg

2 dl hvetemel

2 dl sammalt hvete

1 ts kardemomme

5 dl melk

2 ss sukker

1 stk rød paprika

1 stk finhakketvårløk

1 stk persillekvast

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Matmuffins

Putt muffins i matboksen!

Ingredienser:

75 g smør

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 stk egg

3 dl vann

1 ts salt

2 ss bakepulver

200 g chorizopølse

150 g fetaost i terninger

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Wraps med roastbiff

Populær i matboksen - og superenkel å lage!

Ingredienser:

1 pk wraps, fullkorn

2 ss crème fraîche

4 skiver roastbiff

1 pk salatblanding

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Lakselomper

Lomper kan fylles med nesten hva som helst.

Ingredienser:

1 pk spelt lomper

1 pk røkelaks

finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Pitabrød med salami

Pitabrød med favorittpålegget er en garantert suksess i matboksen.

Ingredienser:

1 pk pitabrød, fullkorn

1 pk salami

smør

salat

agurk

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Rislapper med rørte bær

Ris til overs etter middagen? Lag rislapper!

Ingredienser:

5 dl ris, kokt

0,5 dl hvetemel

0,5 dl sammalt hvete

1 dl melk

3 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Matpakkesalat med skinke

Det er morsomt for barna når matpakken kan spises som små terninger.

Ingredienser:

ost i terninger

1 bokser røkt skinke

1 stk mellomgrovt brød

agurk

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Øverbye

Barnas fruktsalat

Frukt er obligatorisk i matpakken - hvorfor ikke servere den i små biter?

Ingredienser:

druer

kiwi

mango

fersken

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!