Kommentar

– Jeg glad for å slippe å være barselkvinne i en tid der kjendiser og apper skal fortelle meg hva som er riktig og galt

Seksbarnsmor og lege Kari Løvendahl Mogstad har en oppfordring til kvinner som er gravide og skal føde.

LEGE OG SEKSBARNSMOR: Kari Løvendahl Mogstad er lege og mor til seks.
LEGE OG SEKSBARNSMOR: Kari Løvendahl Mogstad er lege og mor til seks. Foto: Cathrine Dillner Hagen
Sist oppdatert

Kari Løvendahl Mogstad er spesialist i allmennmedisin, idrettslege og leder for faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin. Hun er også seksbarnsmor.

Livet som nybakt mamma er hektisk. Det har det alltid vært, og jeg husker også tiden rundt fødsel og etterpå som både travel, altoppslukende og slitsom.

Selv har jeg født seks barn til verden, og har derfor en god bagasje av erfaring med hvordan det er å være en sliten og sårbar barselkvinne. Men jeg må med hånden på hjertet si at jeg nesten er glad for at jeg ikke er i den situasjonen i dag, og at jeg fødte mine barn mens man faktisk fikk litt tid til å være «pasient» og være på barsel til jeg var klar til å dra hjem.

Kari Løvendahl Mogstad.
Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen

Og ikke minst er jeg glad for å slippe å være en usikker gravid og barselkvinne, i en tid der det er kjendiser og apper som skal fortelle meg hva som er riktig og galt å gjøre til enhver tid. Vordende og nybakte mødre opplever i dag å få en enorm flom av informasjon og velmente råd fra over alt, og det er ikke rart at mange kjenner på et stress og en usikkerhet når det gjelder sin nye rolle som mor.

Les også: Ikke gi opp å være kjærester etter at dere har fått barn

Det er ikke bare en floskel at det å skulle bli mor og få barn medfører en enorm endring i livet, på alle måter. Det er på en måte det mest normale, men samtidig det mest unike man opplever i livet! Og en av de største endringene man kanskje opplever, er at man ikke kan ha den samme kontrollen over seg selv og livet sitt lenger. Det gjelder både de store endringene som kropp og sjel er gjennom, men også at det plutselig er et annet lite menneske som setter dagsorden og styrer dagen.

Jeg tror at de beskrivelsene vi hører fra blant andre Tegnehanne og bloggeren Stine Næss-Hartmann, som i riksmediene nylig har beskrevet stressende og dårlige forhold under og etter fødsel, skyldes at denne viktige omsorgen har blitt altfor hektisk på mange måter.

For det første er det ille å høre om hvor lite tid og hjelp mange fødende opplever å få under og etter fødsel. Det skyldes ikke de som jobber der, for de gjør så godt de kan, men systemet er lagt opp til at man skal fort inn og fort ut.

Da jeg var på barsel, fikk vi flere dager til å bli kjent med babyen vår, og de hadde tid til å hjelpe til med å komme i gang med ammingen så godt det lot seg gjøre. Det var også tilbud om samtale med jordmor om alt fra fødselsopplevelsen til en grundig gjennomgang av bekkenbunnstrening, for å hindre urinlekkasjer og andre plager.

I dag er dette så å si borte, for mor og barn skal hjem så fort som mulig. Og da er det ikke rart at mange blir sittende hjemme med en følelse av hjelpeløshet og håpløshetsfølelse, og at de har tusen spørsmål om både kroppen sin, ja om alt mulig, som de føler at de ikke får svar på noe sted.

Det blir ikke bedre av at barselgruppene mange steder er lagt ned på grunn av koronasituasjonen, for slike kvinnefellesskap har gjennom alle tider vært kjempeviktige for at man kunne dele både råd og frustrasjoner med andre i samme situasjon.

Nei, det er jammen ikke enkelt å være nybakt mamma i dag. Det er jeg enig i, selv om vi lever i et land som er på toppen av trygghet og gode rammer for å bli foreldre. Den uheldige kombinasjonen mellom at man blir overlatt til seg selv like etter fødsel, og at dagens generasjon av gravide og nybakte mødre er vante til å ha full kontroll på det meste, og samtidig ha internett som sin sannhetskilde – det sier seg selv at det blir komplisert!

Les også: – Slapp av, du gjør så godt du kan!

Jeg oppfordrer dere som er i denne situasjonen til å ta et ekstra godt magedrag, og prøve å senke skuldrene litt mer. Selv om en influencer sier at man «MÅ» ta #bekkensjekken, så er det ikke slik at verden går under selv om det ikke gjøres på akkurat den måten man har sett på Instagram. Vi som er fagfolk og jobber med dere, har retningslinjer vi følger, og som har fungert bra lenge. Det vet jeg også gjennom min egen erfaring; ting blir som regel bra. Og man må øve seg på å stole på sine egne krefter, sin egen intuisjon, og ikke være redd for å søke hjelp og spørre om det som plager en.

Tiden omkring et svangerskap og fødsel er en gylden anledning til å gå litt mer innover, å øve seg på å lytte litt ekstra til sine egne krefter og instinkter. Prøv å koble litt mer ut alt utenfra som prøver å fortelle dere hvordan dere skal gjøre det, og stol mer på dere selv.

Og så er vi der for å hjelpe dere, stol på det også! Lykke til!

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2020, og sist oppdatert 14/08 2020.

Les også