Bihulebetennelse

Dette skiller bihulebetennelse fra forkjølelse

Små barn får sjelden bihulebetennelse. Men hos større barn og ungdom, kan den komme hånd i hånd med kraftig forkjølelse. Det kan gjøre vondt, men går som oftest over av seg selv.

BIHULEBETENNELSE: Bihulene er utvokst i 10-12-årsalderen. Større barn er derfor mer utsatt for bihulebetennelse enn småbarn

BIHULEBETENNELSE: Bihulene er utvokst i 10-12-årsalderen. Større barn er derfor mer utsatt for bihulebetennelse enn småbarn Foto: Foto: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Snørret renner og blikket er matt. Kan det være bihulebetennelse? Er det en femåring du bekymrer deg for, kan du trolig legge mistanken til side. Bihulene har nemlig ennå ikke vokst seg til skikkelige hulrom. Har du derimot en tolvåring som plages med vondt i kinnene og press i panna, bør du lese videre.

Bak kinnbein, panne og øyne ligger bihulene som luftfylte hulrom, der slim produseres. Når disse blir betente og hovne kalles det bihulebetennelse.

- Bihulene til barn utvikler seg gradvis, og man har først ferdig utviklede bihuler i 10-12-årsalderen, forklarer Morten Lindbæk, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

- Det er derfor ikke særlig ofte at barn får bihulebetennelse, sier han.

Les også: Slik vet du at du har influensa

De fleste som rammes er over åtte år. Likevel, spirene til bihuler finnes der allerede fra fireårsalderen, så Lindbæk tror at en og annen sjelden småtass faktisk plages av bihulebetennelse iblant.

- Det kan hende noen får "diagnosen" snørrunge, mens det egentlig er bihulene de sliter med. Men spørsmålet er om disse snørrungene vil ha nytte av antibiotika, sier Lindbæk.

Hans erfaring er nemlig at bihulebetennelse som oftest går over helt av seg selv.

Vanskelig å skille fra forkjølelse

Det kan være vanskelig å skille bihulebetennelse fra en vanlig forkjølelse, siden de to som regel kommer sammen. Snørr og tett nese kjennetegner begge deler. Og nesa kan være riktig øm etter mange omganger med lommetørkleet, selv når man bare er forkjølet.

- Er man kraftig forkjølet, har man gjerne også en bihulebetennelse, for dette henger sammen, forklarer Morten Lindbæk.

Les mer om forkjølelse her

Selv om nesa er tett, er det ikke nødvendig å gå til legen med en vanlig forkjølelse, mener Lindbæk.

- Barn med kraftig luftveisinfeksjon kan vente tre dager, og dersom det ikke blir bedre, kan foreldrene ta kontakt med fastlegen, sier Morten Lindbæk.

Ømme kinn

Bihulene er forbundet med hulrommet i nesa. Når nesa er tett, og åpningen til bihulene stengt, hindres slimet i å renne ut fra bihulene. Da kan de bli betente og hovne. Som oftest er det bihulene i kinnene som rammes av betennelse, ifølge Helsebiblioteket.

Ofte er de ene kinnet mer ømt enn det andre. Som fastlege i Tønsberg tester Morten Lindbæk pasientene sine ved å be dem bøye hodet fram og ned mellom bena. Hvis det gjør vondt, tyder det på at bihulene er betente.

Dette er kjennetegn på bihulebetennelse:

  • Smerter i panne, overkjeve, kinn eller rundt øyne
  • Sykdommen har vart minst en uke
  • Forkjølelsen er blitt verre
  • Tykt, farget snørr
  • Det gjør vondere å bøye seg fram
  • Smerter i tennene

Fastlegen vil vanligvis kunne sette diagnosen ut ifra disse symptomene.

Som oftest skyldes bihulebetennelsen en vanlig virusinfeksjon, som forkjølelse eller influensa. I så fall vil antibiotika ikke virke, verken på betennelsen i bihulene eller på selve forkjølelsen. Betennelsen går som regel over av seg selv når forkjølelsen går over.

I mellomtiden kan nesespray eller dråper lindre og åpne nesa. Nesespray må ikke brukes i mer enn ti dager.

Kan skyldes bakterier

Men bihulebetennelse kan også skyldes bakterier. Fastlegen kan derfor ta blodprøver for å finne ut om kroppen har spor etter en bakterieinfeksjon.

Les mer om CRP-prøver her

Hvis prøvene tyder på at bihulebetennelsen skyldes en bakterier, kan penicillin være nødvendig. Men Lindbæk advarer mot å ty for raskt til antibiotika.

- Bare halvparten av de som tar antibiotika for bihulebetennelse har nytte av det, sier han.

For høyt forbruk av antibiotika kan nemlig føre til at bakterier omkring oss blir resistente, noe som vil gjøre folk mer sårbare for infeksjoner i fremtiden.

- Kun hvis barnet har høy feber, smerter, er slapp og ikke vil spise eller drikke noe særlig er det nødvendig med penicillin, mener Lindbæk.

Så dårlig er det ikke vanlig å bli av bihulebetennelse, forklarer legen, og mener de fleste med fordel kan vente og se det an noen dager. Kanskje de kommer seg fint gjennom bihuleplagene uten penicillin. Selv om det er en bakteriell infeksjon, kan den gå over av seg selv.

- De fleste blir bare halvsjuke, forklarer Lindbæk.

Høysnue og allergier kan også forårsake bihulebetennelse. I slike tilfeller kan kortison nesespray hjelpe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning