Det kan være mange årsaker til at barn våkner om natten: Sydom, tenner, uro.

Før du setter igang tiltak for å få barnet til å sove igjen, bør du tenke over hva grunnene kan være til at barnet våkner om natten.

Årsaker

Er barnet sykt? Da er det selvfølgelig viktig at det får både drikke og hyppige tilsyn - også om natten.

Er barnet sultent? Nå bør dere ha innført såpass mye fast føde på dagtid (i tillegg til amming/morsmelkerstatning) at det ikke er nødvendig med nattmåltider. Noen babyer holder hardt på gamle vaner, og har vanskelig for å gi slipp på nattpuppen. For hva er vel bedre enn å få varm, god melk i magen og etterpå sovne i mammas armer? Men skal man få barnet til å sove natten igjennom, må barnet opplæres til at det er lite servering å få på denne tiden av døgnet.

Er barnet tørst? Ha en kopp med vann stående klar ved barnesenga.

Familiero

Det kan være andre grunner til at man kapitulerer når babyen uler i natten: resten av familiemedlemmene og kanskje naboer som kan våkne av gråten. Da blir det raskt til at man iler til for å roe barnet så fort man hører en lyd slik at man er på pletten før babyen våkner skikkelig opp. Ulempen med det er at man heller vekker et barn som kunne ha sovet videre uten vanskeligheter.

Avvent gråten

Visste du at alle, -både barn og voksne er våkne i løpet av natten? Det er ikke alltid du husker det, for du sovner normalt raskt igjen. Nattsøvnen veksler mellom en lett og tung fase. For voksne går det cirka halvannen time mellom hver gang man sover svært lett. For et barn på rundt 6 måneder går det cirka tre kvarter, mens en ettåring sover lett omtrent hver time.

Det tidspunktet man er lettest å vekke, er like etter at man har drømt. Det kan ses på øynene dine om du drømmer. Under øyelokkene går da øynene fra side til side. Armer og bein kan også bevege seg litt under lett søvn. Barnet kan også gråte litt eller gi fra seg lyder i søvne. Når det er ferdig med drømmesøvnen sin, vil det enten våkne eller gå tilbake til dyp søvn igjen. Det er derfor lurt å vente noen minutter for å se om barnet sovner igjen. Det går gjerne ikke mer enn 5 minutter før barnet har gått tilbake til dyp søvn. Det lønner seg altså å være litt treg om natten.

Loggbok

Dersom det er vanskelig å holde ut skrikingen, er det en god ide å følge med på hvor lang tid det går før barnet gir seg. Ofte virker fem minutter mye lengre om natten enn om dagen. Før gjerne loggbok over hvor lang tid det går før barnet sovner igjen. Får ikke barnet viljen sin, vil det som regel gi seg raskere etterhvert.

Far tar ansvar

Står barnesengen ved siden av morens seng, er det en god ide å flytte den over til fars side. (Hvis det finnes en slik en i huset da.) Der lukter det ikke så godt melk. Det er også en ide at det er samme personen som roer barnet om natten som legger det om kvelden.

Når dere skal venne barnet av med nattmåltider, gir barnet seg vanligvis lettere når det er det er far som kommer. Barnet vet jo godt at han ikke har så mye å tilby. Virker barnet tørst, kan du tilby vann. Unngå i alle fall å gi det morsmelk eller ta det opp i din egen seng. Gjør du det, har barnet vunnet det første slaget.

Prøv å roe barnet i sin egen seng. Fortell barnet at det er natt. Stryk det heller over tinningene, massere det under beina eller lignende.

Tilbake til barnets 7. måned.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!