Jordmorens tips mot kvalme

  • Server kjæresten din en lett frokost på senga. Det trenger ikke være mer enn en tekopp og et par kjeks. Da får du stabilisert blodsukkeret. Sett gjerne fram noen kjeks og et glass vann på nattbordet om kvelden før du legger deg.
  • Små, hyppige og næringsrike måltider utover dagen bedrer symptomene. Hvile kan også hjelpe.
  • Akupunktur - kan minske kvalme og brekninger.
  • Ingefær - studier viser at ingefærkapsler (250 mg) ga færre episoder av oppkast etter fire dager.
  • Akupressur - å presse to fingre mot underarmen, omtrent to fingerbredder fra håndleddet, kan gi god effekt. Dette kalles akupressur. Akupressur-armbånd kan også fås kjøpt på apotek.
  • Medikamenter - hvis ikke noe annet hjelper, snakk med lege om kvalmestillende midler. Det er påvist at Antihistamin, som er en form for allergimedisin, kan hjelpe, men ikke ta noen medisiner uten etter avtale med legen din.

(Kilde: Eva Britt Jonsson, jordmor ved ABC-avdelingen ved Oslo universitetssykehus)

Mellom 80 og 90 prosent av alle gravide er kvalme de første månedene i svangerskapet.

Nå viser det seg at kvinner har tre ganger så høy risiko for å få ekstrem svangerskapskvalme dersom moren hadde denne tilstanden i ett eller flere av sine svangerskap.

Stor studie av svangerskapskvalme

Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet som er publisert i det anerkjente, medisinske tidsskriftet British Medical Journal.

Studien baserer seg på 2,3 millioner fødsler fra 1967 til 2006 som er registrert i Medisinsk fødselsregister.

Råd og tips fra gravide som sliter med kvalme får du her.

Kvalme fra mor til datter

- Vi så at jenter som var født etter svangerskap med ekstrem svangerskapskvalme, hadde tre prosent risiko for å utvikle dette selv. For gutter som var født etter slike svangerskap, viste det seg at de trolig ikke førte denne sårbarheten videre. Deres partnere hadde bare 1,2 prosent risiko for å utvikle denne tilstanden, sier stipendiat Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet.

Det er tilnærmet den samme risikoen som for kvinner født etter normale svangerskap (1,2 prosent risiko).

Kan ikke utelukke miljøfaktorer

- Mye tyder altså på at ekstrem svangerskapskvalme skyldes genetiske komponenter. Men vi kan heller ikke utelukke miljømessige påvirkninger som er blitt overført gjennom generasjoner. Dette kan for eksempel være infeksjoner, kosthold, kroppsmasseindeks og røykevaner, sier Vikanes.

Kvalme på alvor

Hun mener studien kan bidra til at kvalme i svangerskapet blir tatt mer på alvor, og at kvinner kanskje kan være bedre forberedt på hva som venter hvis moren deres var svært kvalm i svangerskapet.

Dette er ekstrem svangerskapskvalme

Ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) forekommer i én til to prosent av alle graviditeter og er en alvorlig form for morgenkvalme med oppkast.

Ekstrem svangerskapskvalme er den hyppigste årsaken til sykehusinnleggelser tidlig i svangerskapet.

Ekstrem svangerskapskvalme kan føre til vekttap, ernæringssvikt og vitaminmangel hos mor og lav fødselsvekt og for tidlig fødsel for barnet.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

- Det å finne mulige årsaker til kvalme kan hjelpe kvinner som er plaget til å få aksept for at dette faktisk er uhyre plagsomt, og ikke bare reduseres til vanlige svangerskapsplager. Dette gjelder både de som er ekstremt kvalme og de som er moderat kvalme.

- Det er en svært glidende overgang fra ekstrem kvalme til "moderat" kvalme. Målinger hvor man har sammenlignet kvalmeintensitet, viser at morerat svangerskapskvalme kan sammenlignes med intensiteten noen opplever etter en hard cellegiftkur, sier hun.

Umulig å forhindre

Selv om man senere muligens vil finne mer konkrete årsaker til kvalme, er det nok dessverre ikke noe kvinner kan gjøre for å forhindre at dette oppstår i svangerskap, forteller Vikanes.

Men det finnes mange råd for å gjøre kvalmen mindre plagsom

- Vet man mer om den psykiske og helsemessige belastningen det innebærer å være ekstremt eller moderat kvalm, kan dette hjelpe både helsevesen og andre til å forstå kvinnene bedre, mener Åse Vikanes.

Les hele saken