Graviditetssymptomer

Du kan bli lekk, svett og hårete

Det er ikke alle graviditetssymptomer det snakkes like høyt om.

GRAVIDITETEN FORANDRER KROPPEN: Det skjer en rekke endringer med kroppen din når du er gravid. Ikke alle er like sjarmerende.

GRAVIDITETEN FORANDRER KROPPEN: Det skjer en rekke endringer med kroppen din når du er gravid. Ikke alle er like sjarmerende. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Publisert Oppdatert

Morgenkvalme og hyppigere tisseturer er kjente gravidsymptomer, men det finnes også plager gravide kvinner ikke snakker like høyt om.

Like fullt er de helt vanlige og veldig greie å være klar over.

Visste du forresten at brystene blir større i svangerskapet? Slik forandrer brystene seg under graviditeten .

Ikke alt på en gang

- Det skjer enorme endringer i en kvinnekropp under en graviditet. Vi er pattedyr, og dette er derfor helt naturlige endringer som skjer for å forberede kropp og sjel på det å bære et barn, føde et barn, ernære barnet og passe på det, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Heldigvis kommer ikke endringene over natten.

Forandringene i kroppen vil skje til ulike tider i svangerskapet, og de første skjer allerede under unnfangelsen, når slimet i skjeden endrer seg for å ta imot sædcellene.

- Mange av endringene i graviditeten som er beskrevet her, utvikles i løpet av de tre-fire første månedene, men kan endre karakter hele graviditeten. For eksempel kan treg mage forekomme i perioder, og mengden utflod kan være større eller mindre i deler av svangerskapet, sier jordmor ved Kvinnehelsa i Kongsvinger, Tove Fjellheim.

Helt naturlig

Tove Fjellheim

jobber som jordmor ved Kvinnehelsa i Kongsvinger. Hun har jobbet ved prematuravdelingen, fødeavdelingen og barselavdelingen på Aker sykehus, føde- og barselavdelingen på Sykehuset Innlandet i Kongsvinger samt som kommunejordmor i Nord Odal. Fjellheim har tilleggsutdanning i prevensjon og kvinnehelse.

De aller fleste plagene kan man ikke gjøre noe med.

De er en helt naturlig del av det å være en gravid kvinne.

Løvendahl Mogstad understreker at det selvsagt er noe annet dersom det er plager som hemmer en i stor grad, som for eksempel ille inkontinens eller kvalme.

- Jeg er imidlertid veldig opptatt av at man skal nyte svangerskapet med dens rare krumspring som kroppen utsettes for. Det er helt naturlig. I vår moderne og tekniske verden, er vi altfor opptatt av at ting skal være smertefritt, luktfritt og at man skal være fjong og slank. Slik er det ikke å være gravid og bli mor, og det er dét som er så fascinerende.

Her forteller lege Kari Løvendahl Mogstad og jordmor Tove Fjellheim mer om ti smårare, og kanskje litt flaue, gravidplager:

1. Du blir lekk:

- En viss lekkasje av urin er vanlig blant gravide kvinner. Faktisk har studier vist at opptil halvparten av alle høygravide kvinner opplever inkontinens av større eller mindre grad. Dette er altså et vanlig problem, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Inkontinensplager ved graviditet skyldes mest at det er et økt trykk mot bekkenbunnen, som er et slags muskelgulv som omslutter endetarmsåpning, skjede- og urinrørsåpning.

- Når presset øker på grunn av at babyen og livmoren vokser, blir musklene som skal hjelpe til å holde disse åpningene tette, utsatt for stadig større press. Da blir det mer lekkasje, sier hun.

Mer blod i kroppen

Derfor er det svært viktig å trene bekkenbunnen, både under svangerskapet, og ikke minst etter.

Kari Løvendahl Mogstad

er lege ved Munkholmen Legesenter i Trondheim. Hun er svært engasjert innen svangerskaps- og barselmedisin og er medlem av Nasjonalt fagråd for svangerskaps- fødsels- og barselomsorgen. I tillegg jobber hun som lektor ved NTNU og skriver bloggen Lykkelig som liten.

- Det er den beste forebyggingen mot urinlekkasjer, som både er ekkelt og trasig, sier legen.

Vi har også en økt mengde blod i kroppen ved graviditet, noe som gir mer væske i kroppen og mer tissing generelt.

Ifølge Løvendahl Mogstad har en tredjedel av kvinner som har født fortsatt en viss grad av inkontinens etter ett år.

2. Du får tett nese selv om du ikke er forkjølet:

- I svangerskapet får slimhinnene også en økt blodgjennomstrømming, og vi kjenner oss dermed mer tett i nesen. Dette er en vanlig plage. Man vil også oppleve at det er vanskeligere å bli kvitt en forkjølelse etter tett nese, sier Kari Løvendahl Mogstad.

3. Du snorker mer:

- Når kroppsvolumet øker, gir det økt risiko for snorking. I tillegg er slimhinnene i nese og svelg mer svulne, sier Løvendahl Mogstad.

4. Du svetter mer enn vanlig:

- Vi har opp mot en og en halv liter mer blod som skal fraktes rundt i kroppen når vi er gravide, og en større kropp gjør igjen at arbeidet blir større for kroppen. Dette medfører også mer svetteproduksjon, sier Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at gravide også gjerne kjenner seg varmere enn ellers på grunn av den økte blodgjennomstrømningen.

5. Huden forandrer seg, og du får mørke flekker:

- Såkalt melasma, eller pigmentforandringer, i svangerskapet er ganske vanlig. Man tror det skyldes de store hormonelle forandringene under graviditeten. Det er viktig å være forsiktig med soling da dette kan forverre pigmentforandringene, sier Løvendahl Mogstad.

6. Brystvortene dine vokser:

- Dette skyldes svangerskapshormoner. Det er mange ting med brystene som forandrer seg i løpet av svangerskapet, og dette er en av dem. Brystvortene blir gjerne både større og mørkere, sier Løvendahl Mogstad.

7. Blodårene blir større og synligere:

- I løpet av graviditeten økes blodmengden hos gravide med en og en halv liter, og hormonet progesteron har en avslappende virkning på blodårene. Dette gjør at venene, spesielt i bena, synes bedre, sier Tove Fjellheim.

Hun forteller at dette er positivt både for mor og barn i forhold til utveksling av næringsstoffer og surstoff.

Den økte blodmengden gjør også at den gravide fint tåler å miste en del blod under fødselen.

Forebygg med trim

Ulempen er at man lettere kan utvikle åreknuter.

- Det er ingen tiltak den gravide kan gjøre for å unngå at blodårene blir mer synlige eller utvider seg, men det er tiltak som kan gjøres for å unngå eller redusere åreknuter. Bruk støttestrømper, unngå for stor vektøkning og pass på å ikke ha sokker med trang strikk som strammer for blodsirkulasjonen i bena, sier hun.

Fysisk aktivitet, som for eksempel en rask spasertur på 20-30 minutter daglig, kan også virke forebyggende.

- Unngå dessuten å stå eller sitter for lange perioder om gangen, sier Fjellheim.

8. Hårveksten øker:

- Det er normalt med endret hårvekst på kroppen ved graviditet. Mange utvikler en mer mannlig behåring med hår på magen og litt kinnskjegg og bart. De to sistnevnte kommer stort sett som dun. Dette skyldes hormonendringer, sier Tove Fjellheim.

Hun anbefaler å la hårveksten være i fred.

Ikke prøv å fjerne den med voks eller andre metoder, da den som oftest vil bli borte etter endt graviditet uansett.

- Ved stor grad av økende hårvekst, skal imidlertid lege kontaktes, sier hun.

Også på vårt forum diskuteres graviditetens økte hårvekst.

9. Du kommer deg ikke på do:

- Hormoner er årsak til at fordøyelsen går saktere under graviditeten. Progesteron virker avslappende på tarmen, og sammentrekningene i tarmen som skyver innholdet nedover går saktere. Det suges da opp mer væske fra tarmen, og ofte har kvinner avføring halvparten så mange ganger per uke når de er gravide, sammenlignet med ellers, sier Fjellheim

Dette gjør at man lettere blir obstipert og utvikler hemoroider.

- Tiltak som å drikke mye vann, spise fiberrik kost og mosjonere kan hjelpe på å forebygge dette. Fordelen er at når fordøyelsen går saktere, får kroppen god tid til å forsyne seg av alle næringsstoffene den trenger til mor og barn, sier hun.

10. Du får mer og endret utflod:

- Økt utflod er normalt ved en graviditet. På grunn av blodgjennomstrømning dannes mer slim fra livmorhalsen, og et økt antall døde celler fra skjedeveggen løsner og kommer ut som utflod. Dette er en naturlig bivirkning av det å være gravid og kan ikke fjernes, sier Fjellheim.

Hun ber deg imidlertid om å være oppmerksom på store fargeforandringer på utfloden og eventuell vond lukt. I slike tilfeller kan det være aktuelt å ta en bakterieprøve.

- Sopp oppstår gjerne hyppigere ved graviditet. Den ses som en hvit utflod med små klumper - litt cottage cheese-aktig. Dette kan behandles med reseptfritt legemiddel fra apoteket, sier hun.

Følg BabyDrøm på Facebook - trykk liker!

Les også:

Så lenge kan du skylde på graviditeten

De skjulte grunnene til at du ikke blir gravid

Gravide Hilde måtte slanke seg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning