Folkehelseinstituttet har siden starten av oktober oppfordret alle gravide over første trimester til å la seg vaksinere mot svineinfluensa (influensa A).

Men rådene fra helsepersonell har vært sprikende, og debatten på forumet BarniMagen.com viser at dette ikke er noen enkel avgjørelse for de gravide selv.

Bekymret for barnet

Under overskriften: «Jeg blir deperimert av all usikkerheten rundt vaksinen», deler en gravid kvinne følgende bekymringer på BarniMagen.com:

«Skal jeg vaksinere meg? [...] Vil det skade fosteret? Hvis Norge skal være et så bra land, hvorfor har de ikke bestilt den trygge vaksinen med en gang? Hvorfor ble jeg gravid nå? Disse spørsmålene surrer i hodet mitt hele tiden! Jeg holder på å bli gal».

Også flere av de andre gravide på BarniMagen mener at svineinfluensavaksinen inneholder stoffer som kan være skadelige for fosteret.

Les også: Dette gjør du når barnet har skadet seg

- Hadde vært fortvilet selv

I Norge er det Pandemrix som er den vaksinen som tilbys mot svineinfluensa.

«Jeg tror ikke det kan være bra for et foster. Er gravid selv og velger å ikke ta den uten å nøle. Selv frykter jeg vaksinen mer enn jeg frykter svineinfluensaen», skriver Coosita i forumet.

Følg sykdomsdebatten på BarniMagen.com

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet har stor forståelse for de gravides usikkerhet.

- Hadde jeg selv vært gravid kvinne, ville jeg vært kjempefortvilet. Gravide blir bombadert med ulike påstander om vaksinen, som er svært vanskelig å forholde seg til. Vi jobber hardt for å tilbakevise noen av de beskyldningene som har kommet, sier Iversen til klikk.no.

Tar mor vaksine under graviditeten, gir hun den nyfødte en startbeskyttelse som han ellers ikke vil få.

I Dagsrevyen fredag ble for eksempel Iversen konfrontert med påstanden om at flere europeiske land fraråder Pandemrix til gravide.

- For de fleste landene så stemmer ikke dette. I Storbritannia er både Pandemrix og Celvapan tilgjengelige, men gravide anbefales å ta Pandemrix fremfor Celvapan, fordi den gir raskere beskyttelse. Det er ingen land som sier at Pandemrix er skadelig for fosteret, understreker Iversen.

«I Tyskland og Frankrike har myndighetene kommet fram til at gravide skal få en variant av vaksinen uten de stoffene som mistenkes for å kunne gi fosterskader, fordi dokumentasjonen rundt stoffene er for dårlig og de vil ikke ta noen sjanser. Hvorfor norske myndigheter ikke gjør det samme, er for meg et stort mysterium», skriver en gravid kvinne i debatten på BarniMagen.

- Er ikke nødvendig

- De landene som har innført restriksjoner, gjør det ut fra et føre var-prinsipp og vil ha mer utprøving, men etter min mening er ikke det nødvendig, forklarer Bjørn Iversen.

- Og det stemmer ikke at Tyskland har forbudt å gi Pandemrix til gravide. Tyske helsemyndigheter anbefaler vaksiner uten tilsetningsstoffer, men sier samtidig at hvis pandemien kommer, er det hensiktsmessig å vaksinere med Pandemrix .

Les mer om svineinfluensa:

Alt du trenger å vite om svineinfluensa

Vaksine også for de minste barna

I Danmark, Sverige og Finland, Irland og Tyskland gis Pandemrix til gravide.

I Tyskland, Frankrike og Canada sier helsemyndighetene at «nonadjuvant vaksine bør foretrekkes til gravide» - men tyske helsemyndigheter skriver på sine offentlige sider at «frem til en slik vaksine er tilgjengelig kan det være hensiktsmessig å gi en dose Pandemrix til gravide kvinner».

Inneholder kvikksølv

I det siste har det vært stort mediefokus på at sveitsiske legemiddelmyndigheter bare har godkjent Pandemrix til personer mellom 18 og 60 år og ikke til gravide.

- Men merkelig nok har sveitsiske legemiddelmyndigheter samtidig godkjent den sveitsiskproduserte vaksinen Focetria til barn og gravid, som inneholder omtrent de samme stoffene som Pandemrix, kommenterer Bjørn Iversen.

Det er stoffene kvikksølv, polysorbat og skvalen som gjør at de gravide er engstelige for vaksinen.

Også helsepersonell har uttrykt bekymring for innholdet i vaksinen.

Smittevernlege Bjørg Marit Andersen skriver for eksempel i Dagens Medisin at «gravide og andre risikopersoner ikke bør utsettes for en uprøvd vaksine med adjuvans og kvikksølv», og at vaksinen norske myndigheter har kjøpt inn, ikke er god nok.

Bjørn Iversen svarte i samme debatt at det «uforsvarlig av professoren å gå ut på denne måten. Hun har ikke støtte i fagmiljøet.»

- Er ikke skadelig

Overlegen understreker overfor klikk.no at alle innholdsstoffene i Pandemrix-vaksinen er godt utprøvd tidligere, og har også blitt gitt i mange doser til gravider, uten at det har blitt påvist noen skader.

Iversen understreker at Pandemrix er godkjent av norske og europeiske legemiddelmyndigheter, og at innholdsstoffene i vaksinen er godt kjent.

Hvis man hadde mistanke eller indikasjon på at vaksinen var farlig for den gravide eller for fosteret, ville den ikke blitt anbefalt, beroliger han.

- Polysorbat er det i mange vaksiner, og ingen har påstått at det er skadelig, sier Iversen til klikk.no.

- Når det gjelder kvikksølv, så er det snakk om en ekstremt liten dose. Du får i deg mer kvikksølv hver eneste dag gjennom vanlig kosthold enn det du får i en vaksinedose, og mengden i vaksinen ligger langt under den anbefalte grenseverdien for kvikksølv, beroliger han.

Det er dessuten snakk om en type kvikksølv som skilles langt raskere ut av kroppen igjen, enn den type kvikksølv man får i seg gjennom maten.

- Skvalen er et stoff som gjør at vaksinen virker bedre. Det er et naturlig og viktig oljeholdig fettstoff som finnes i alt levende liv. Alle mennesker har skvalen i kroppen. Mengden skvalen du får i deg, tilsvarer mengden i en spiseskje olivenolje, forklarer Iversen. Og legger til:

- Skvalen selges også som helsefremmende kapsler på helsekostbutikker, så for meg er det overraskende at det blir trukket frem som farlig.

Han påpeker at det er dokumentert at gravide har økt risiko for alvorlig sykdom.

Ifølge overlegen viser undersøkelser at gravide har minst fire ganger høyere risiko både for svineinfluensasmitte og komplikasjoner som følge av sykdommen.

- En ting at vaksinen beskytter den gravide, men som gravid beskytter du da også fosteret ditt, og barnet får med seg immunitet fra mor når det er født. Tar mor vaksine under graviditeten, gir hun den nyfødte en startbeskyttelse som de ellers ikke vil få, siden barn under 6 måneder ikke skal vaksineres på grunn av umodent immunsystem, sier Iversen.

Få mer informasjon om gravide og vaksinasjon på Folkehelseinstituttets nettsider

Les også: - Test fruktbarheten før du er 30

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken