Tips mot fødselsangst:

Seks gode råd til deg som har fødselsangst

Er det fødselssmertene eller frykten for det ukjente som er verst? Her er tipsene som kan gi deg tryggheten du trenger for en god fødselsopplevelse.

FØDSELSANGST?: Du er absolutt ikke alene, skal vi tro ekspertene.
FØDSELSANGST?: Du er absolutt ikke alene, skal vi tro ekspertene. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Selv om fødsel er en naturlig del av livet til mange kvinner, er det ikke helt uvanlig å ha angst rundt fødsel.

Noen er redd for smertene mens andre tenker mye på hva som eventuelt kan gå galt.

God oppfølging under svangerskapet vil da være avgjørende for kvinnens fødselsopplevelse.

Les også: Trude (36) rakk ikke frem til sykehuset sist – men denne gang ville hun ikke føde på badet

Fødebrev kan være nyttig

– Jordmor må i løpet av svangerskapet sette av god tid til samtale med den gravide kvinnen om fødsel. Fødselssamtalen finner ofte sted rundt svangerskapsuke 30, og her trengs det mer tid enn på en vanlig kontroll.

VIKTIG MED OPPFØLGING: Det mener Maria Bendheim, jordmor og klinisk sexolog.
VIKTIG MED OPPFØLGING: Det mener Maria Bendheim, jordmor og klinisk sexolog. Foto: Privat.

Det sier Maria Bendheim, jordmor og klinisk sexolog med spesialfelt svangerskap og tiden etter fødsel.

– En slik samtale gir jordmor anledning til å kartlegge hva akkurat denne kvinnen trenger for å få en god og trygg fødselsopplevelse. Når kvinnen og partner får kunnskap om hva de kan forvente og hvilke valgmuligheter de har, bidrar dette til forutsigbarhet og trygghet, forklarer jordmoren.

For mange kan det være nyttig å skrive tanker og forventninger rundt fødselen ned i et fødebrev.

– På denne måten kan jordmor vite hva den enkelte trenger under fødsel for å kjenne seg trygg og ivaretatt. Det er ikke alltid så lett å formidle dette under aktiv fødsel, så jeg anbefaler ofte fødebrev, forklarer Bendheim.

Hjelper med kjent jordmor

Ved den fødselsforberedende samtalen er fødselsangst et naturlig tema og det kan hjelpe å snakke om de vanskelige følelsene og tankene.

– Ofte har jordmor beroligende svar og kan hjelpe deg videre. Det hender også at en tidligere fødselsopplevelse trengs å bearbeides før neste fødsel. I noen tilfeller kan det også være godt med en ekstra forberedende samtale på sykehuset. Mange sykehus tilbyr dette, sier hun.

Bendheim tror også mange kvinner syns det er godt å ha en kjent jordmor med seg under fødselen. Det finnes blant annet doulaer, også kalt fødselshjelpere, som kan gi en god og trygg støtte.

– Dette gir forutsigbarhet i møtet, som da preges av fortrolighet og trygghet, forklarer hun.

Bendheim mener også det er godt å føde hjemme for dem som har muligheten til det, også da med bistand fra en kjent jordmor.

Les også(+): Jeg ble gravid med min gifte elsker

Forutsigbarhet gir trygghet

Du kan imidlertid også få god hjelp av det offentlige.

– De fleste sykehus har egne samtaler som jordmødre kan henvises til. På Ullevål har vi gaia-jordmor, og slike jordmødre har ofte lang erfaring med kvinner med varierende grad av fødselsangst, sier fødselslege ved Ullevål universitetssykehus Thorbjørn Brook Steen.

En del steder er det også mulig å få en omvisning på fødestuen.

Jordmor Bendheim legger til at fødselsforberedende kurs også gir et godt grunnlag for å møte fødekreftene på en trygg måte.

– Her er det viktig at den som skal være med kvinnen under fødselen også er med og får den nødvendige kunnskapen som skal til, slik at han eller hun formidler trygghet til kvinnen. Kunnskap gir forutsigbarhet, og forutsigbarhet gir trygghet, understreker hun.

Les også: Epidural under fødsel eller ikke?

Seks tips mot fødselsangst

Tone Bjørnson Aanderaa er helsesykepleier og sexolog og tilbyr fødselskurs med fokus på å forebygge fødselsangst gjennom kunnskap, pust og teamwork.

Hun vil spesielt fremheve seks viktige hjelpemidler mot fødselsangst:

1. Tett oppfølging av en fagperson

Når vi engster oss for noe, har vi to valg: Enten kan vi prøve å glemme og fortrenge det vi tenker på, ved å ikke dele det med noen, eller så kan vi snakke med noen rundt oss om det.

Når du engster deg for fødsel, kan det være en god hjelp å dele dine tanker med en fagperson som har erfaring med svangerskap og fødsel. Vi mennesker trenger å bli sett og bekreftet. Det å sette ord på frykten, kan være med på å redusere den.

Du får også støtte i en vanskelig tid og kan få gode råd om hvordan du kan møte angsten din. Det kan være godt å høre fagpersonens erfaringer fra andre med fødselsangst, og møte andre i samme situasjon. Derfor kan gruppeterapi rundt fødselsangst ha god effekt.

FÅ GODE RÅD: Gruppeterapi rundt fødselsangst kan ha god effekt, forteller eksperten.
FÅ GODE RÅD: Gruppeterapi rundt fødselsangst kan ha god effekt, forteller eksperten. Foto: Getty Images.

2. Forutsigbarhet

Hva gjør det med oss når vi skal møte noe vi gruer oss til, og ikke vet hva som skal skje? Vi blir utrygge.

Hvis vi derimot er forberedt og vet hva vi skal gjennom, kan vi møte utfordringen med ro og styrke. Et barn trenger forutsigbarhet fordi det gir trygghet og faste rammer. Det samme gjelder voksne.

Når du har kunnskapen og vet hva du vil møte, føler du deg mer forberedt. Når du vet rammene, kan det være enklere å lage en plan for hva du trenger for å føle deg trygg.

3. Ta og slipp kontrollen

Forskning viser at det å miste kontrollen er en viktig årsak til angsten. Derfor kan det være en god hjelp å kjenne at du har kontroll på sammentrekningene ved å møte dem, puste samt jobbe med og ikke mot kroppen.

Når det er sagt, kan det være faser underveis i fødselen din hvor du mister kontroll. Hva gjør du når du ikke lenger kan kontrollere smertene og du føler at du må henge med i stedet?

Gi slipp, stol på kroppen din. Vi har ikke kontroll i livet vårt til enhver tid. Kroppen din er sterk og du vil takle det du går gjennom.

4. Pust

Hvorfor er pusten viktig? Jo, pusten er jo det mest grunnleggende vi har. Vi er avhengig av den for å leve. Pusten vil fylle deg med styrke, oksygen, ro og fokus.

Hvordan vi puster, forteller oss hvordan vi har det, eller snudd helt om: Hvordan vi har det, viser seg i pusten vår. Ta for eksempel en situasjon hvor du blir skremt. Du merker at pulsen går opp, pusten blir raskere og mer overfladisk og du kjenner kanskje hjertet dunke hardere.

Eller en annen situasjon hvor du ler av noe veldig morsomt og ler så mye at du nesten ikke får puste. Da vil pusten din være lett og godt fundamentert i magen.

Når du puster gjennom en sammentrekning, vil pusten være med på å forberede kroppen din på hva som kommer. Du fokuserer, konsentrerer deg og henter styrke.

Fokuser på noe konstruktivt:

Når jeg har avspenning på kurs, pleier jeg å si at hver gang du puster inn, fyller du kroppen din med styrke, livskraft og energi og hver gang du puster ut, slipper du smerter, vonde tanker og det du vil kvitte deg med.

På den måten kan du rett og slett rense kroppen din med pusten. Dessuten hjelper pusten deg til å fokusere på noe konstruktivt istedenfor å gi fokus til angsten og smerten.

Du velger hva du vil fokusere på. Hvis pusten har førsteplassen, vil det være den du konsentrerer deg om. Du kan se for deg bølger, kurver, pusterytmer som du har lært, eller kanskje bilder fra livet ditt som gjør deg glad og gir deg styrke. Pusten, sammen med dine forestillinger, kan bli så sterke at sammentrekningene kommer i siste rekke.

Gjør du det på denne måten, vil du jobbe med kroppen og ikke mot den, og sammentrekningene vil bli mer effektive. Det har faktisk også stor betydning for barnet ditt at du øver deg på å puste dypt og rolig. Når du puster godt, vil barnet ditt få oksygen fra deg via navlestrengen, noe som vil gi viktig næring og kraft.

5. Avspenning

Tenk deg at du skal opp til muntlig eksamen i et fag du har studert i et år. Du har jobbet jevnt og trutt med faget, pensumet er digert og du kan bli spurt om en stor mengde ulike ting. Du leser og leser og kjenner deg spent i forkant.

Du sover dårlig natten før, står opp om morgenen, har lite matlyst, vondt i magen og du merker at hele kroppen din stritter i mot. Du møter opp og kjenner den gryende hodepinen komme når minuttene nærmer seg din tur. Hvis du stopper situasjonen akkurat der og går inn i kroppen din, vil du nok oppdage at du spenner mye muskulatur i kroppen din.

Adrenalin:

Vi består av mye muskler, og når vi er stresset, engstelige eller redde, spenner vi mange av dem, ja ofte så merker vi ikke hvilke muskler vi spenner. Kroppen vår merker det tydelig, og den opplever at vi stritter i mot oppgaven vi skal utføre. Vi holder igjen, ved å spenne oss, og vi produserer blant annet hormonet adrenalin. Hva skjer i kroppen vår da? Kroppen opplever vår anspenthet som en fare, en stressende situasjon, og den vil svare med å beskytte seg selv. Det gjør den ved å spenne seg og trekke seg sammen som en skilpadde som går inn i skallet sitt.

Endorfin og Oxytocin:

Hormonet vi derimot ønsker mer av heter endorfiner og det er vårt naturlige smertelindringshormon som vi produserer når vi føler oss sett, trygge og har gode opplevelser. Oxytocin kalles kjærlighetshormonet og hjelper oss til å stresse ned og slappe av. Dette er noe vi trenger under en fødsel.

Kortere fødsel:

Kroppen din står ovenfor en krevende jobb og trenger all den hjelp den kan få fra deg. Hvis du strammer muskler og spenner deg fordi du er nervøs, vil kroppen svare med å trekke seg inn i seg selv, i stedet for å åpne opp. Når adrenalinet produseres vil det være med på å stoppe sammentrekningene, ikke fremskynde dem.

Hvis du øver deg på å slappe av i all muskulatur, vil sammentrekningene bli mye mer effektive, og avspenningen kan være med på å gi deg en høyere toleranse for smerter og en lettere fødsel. Jo mer effektive sammentrekningene er, jo kortere vil fødselen bli.

6. Støtte fra partner

Kanskje du leser dette og tenker: "Jeg har ikke noen partner, dette er ikke noe for meg." Da kan jeg fortelle deg at en partner ikke må være en kjæreste eller ektefelle. Det kan være veldig fint å ha med deg en du stoler på og som du slapper av sammen med gjennom fødselen. Da vil du kjenne deg sterkere.

Partneren har en stor og viktig rolle som kan virke beroligende og angstdempende på deg. For at de skal kunne gi den deg den støtten du trenger, trenger partneren selv støtte. De trenger å bli inkludert i hele prosessen og bli trygge på sin rolle underveis i fødselen.

Kjære partner

Du som partner har en viktig rolle under fødselen. Derfor er det lurt at du er med den gravide på kurs eller annen forberedelse før fødsel. Da vil du lære hva hun skal gjennom og hvor mye du kan gjøre for å hjelpe henne. Det vil også gjøre deg mer trygg, rolig og forberedt og du vil kjenne at nettopp du kan gjøre en stor forskjell! Hun blir nemlig trygg når du engasjerer deg.

Visste du at din tilstedeværelse og kunnskap om det hun skal gjennom virker som smertelindring på henne?

Kilde: Tone Bjørnson Aanderaa, helsesykepleier og sexolog.

Les også: – Nei, setefødsel er ikke mer smertefullt eller ødeleggende for mor

Les også(+): – Rett etter at det grusomme hadde skjedd, fant jeg ut at jeg var gravid

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2015, og sist oppdatert 04/02 2022.

Les også