DE BLÅ SIDENE

Én dag skal jeg fortelle datteren min sannheten

Jeg skylder datteren min å fortelle henne sannheten. Dette er min sterke historie.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Illustrasjonsfoto.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Illustrasjonsfoto. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Menn som svik­ter, menn som ly­ver og be­drar. Det fin­nes uhor­ve­lig man­ge sli­ke his­to­ri­er, og det er like leit å lese dem hver enes­te gang.

Selv blir jeg ned­trykt når jeg blir min­net om hvor an­svars­­løse noen men­nes­ker er. Jeg vil nå dele min sterke his­to­rie.

Sjarmerende sjef

For syv år si­den var jeg en ung og naiv kvin­ne på 26 år. Jeg had­de ak­ku­rat flyt­tet fra et lite sted nord i lan­det, til Trondheim, der jeg had­de fått en spen­nen­de jobb i et stort fir­ma som drev med dag­lig­­varer.

Et man­ge­årig kjæ­res­te­for­hold var av­slut­tet, og jeg så frem til å be­gyn­ne på nytt. Jeg drøm­te om å fin­ne en mann å dele res­ten av li­vet med, en å stif­te fa­mi­lie med.

Det som skjed­de, var at jeg ble sjek­ket opp av en 12 år eld­re sjef. Han var barsk og sjar­me­ren­de, og det hjalp ikke at han var gift og had­de to små barn. Jeg ble be­tatt og berg­tatt. Da han in­vi­ter­te meg på ho­tell­tur, sa jeg ja, og det krib­let i hele meg.

Jeg ble en fa­mi­lie­manns els­ke­rin­ne i de nes­te må­ne­de­ne, og jeg skam­mer meg når jeg sier at jeg ikke ofret kona hans en tan­ke.

Han sa at han var for­els­ket i meg, og blå­øyd og dum som jeg var, trod­de jeg at det gikk mot en skils­mis­se for hans del. Da skul­le det bli ham og meg.

Å ten­ke til­ba­ke på den­ne ti­den er flaut. Jeg skam­mer meg når jeg ser hvor tan­ke­løs og dum jeg var. Men når du står midt oppi ting og er ny på et sted, er det lett å bli be­snæ­ret og urea­lis­tisk.

Ble rasende

Et­ter å ha hatt et in­tenst for­hold i fire må­ne­der, opp­­daget jeg at jeg var gra­vid. Jeg har all­tid vært motstander av abort og fikk sjokk, for jeg had­de brukt pre­ven­sjon.

Hva kom til å skje nå? Kan­skje for­sto jeg in­tui­tivt at min hem­me­li­ge kjæ­res­te ikke vil­le bli sær­lig glad.

Han ble ra­sen­de på meg og sa at jeg had­de lurt ham med hen­sikt. Han ba meg om øye­blik­ke­lig å si opp stil­lin­gen min og kom­me meg bort, for han vil­le ikke se meg for sine øyne mer. Jeg sto der og hør­te ham be­skyl­de meg for å være manipulerende og ond, og bena mine skalv.

– Du tar abort, hvis ikke kan jeg ikke stå for mine hand­lin­ger, tru­et han.

Jeg be­stem­te meg for å bære frem bar­net, rett og slett for­di jeg inn­så at jeg ikke vil­le kla­re å ta abort. For å red­de meg selv, sa jeg opp stil­lin­gen min og fikk jobb i en an­nen by. Jeg be­stem­te meg for å opp­gi far som ukjent den da­gen barnet mitt kom til ver­den. Jeg had­de ikke noe valg, tenk­te jeg.

Bare de som har gått gra­vid ale­ne, uten en part­ner å støt­te seg til, vet hvor en­somt det er. Jeg føl­te at min til­stand var en skam.

– In­gen far? sa mo­ren min, og jeg for­sto at hun be­brei­det meg.

– Skal du vir­ke­lig la ham slip­pe unna? sa ven­nin­nen min, og sik­tet til bar­ne­fa­ren.

Jeg måt­te for­sva­re mitt valg over­alt, hele ti­den, og der­for vil­le jeg ikke snak­ke om det. Når jeg kom hjem fra jobb, lås­te jeg meg inne i den lil­le lei­lig­he­ten min.

Ny kjæreste

Jeg var fire-fem må­ne­der gra­vid da noen gam­le ven­nin­ner in­sis­ter­te på at jeg måt­te bli med på en kunstut­stil­ling en søn­dag. Mot­vil­lig lot jeg meg over­ta­le. Ma­gen var be­gynt å bli litt stor, men var lett å skju­le un­der en roms­lig gen­ser.

Jeg så på meg selv i spei­let og suk­ket. Helt ær­lig så had­de jeg litt blan­de­de fø­lel­ser om det som skul­le skje noen må­ne­der frem i tid. Fryk­ten for at jeg ikke skul­le bli noen god mor, uro­et meg vel­dig.

Hvor­dan kom vi i snakk, egent­lig? Jeg kla­rer ikke å hus­ke øye­blik­ket, men det som skjed­de, var at en frem­med mann på min al­der hen­vend­te seg til meg da jeg sto og be­trak­tet et bil­de av en kvin­ne som ven­tet barn.

– Er det ikke vak­kert? Jeg kan ikke fore­stil­le meg noe flot­te­re enn en gra­vid dame, sa han.

Jeg føl­te at han had­de av­slørt meg, at han så hvor­dan det var fatt med meg. Men i dag vet jeg at det bare var inn­bil­ning. Den da­gen ble jeg kjent med Thomas, en fri­lans­skri­bent og fo­to­graf som ak­ku­rat had­de av­slut­tet et sam­bo­er­for­hold, og som sav­net sin bo­nus­dat­ter.

Han ba om å få te­le­fon­num­me­ret mitt da jeg skul­le dra hjem med ven­nin­ne­ne mine. Jeg ga ham det og sa:

– Men jeg er gra­vid, så på en måte er jeg ikke til­gjen­ge­lig.

Jeg reg­net helt ær­lig ikke med å høre fra ham. Hvil­ken mann vil­le fat­te in­ter­es­se for en som bar på en an­nen manns barn?

Al­le­re­de da­gen et­ter fikk jeg en tekst­mel­ding fra man­nen jeg had­de snak­ket så hyg­ge­lig med. Han lur­te på om vi skul­le gå ut og ta en kopp kaf­fe sam­men. Jeg var i tvil, men sa ja.

Jeg satt på en stol, fle­re må­ne­der på vei, og hør­te en mann si at han var fa­sci­nert av meg.

– Kan vi ikke bli bed­re kjent? fore­slo han.

Jeg min­net ham igjen på at jeg skul­le bli mor, og at han helt sik­kert vil­le få det bed­re om han fant en kvin­ne som kun­ne bære frem hans eget barn.

– Det er deg jeg vil bli kjent med, svar­te han.

Så ble vi kjæ­res­ter, og jeg fikk en mann som strøk meg over ma­gen og sa at jeg var vak­ker. Jeg fikk en kjæ­res­te som sa at han så på mitt barn som sitt også. Han ville at vi skulle være sam­men om an­sva­ret. Det var for godt til å være sant. Iblant ble jeg ram­met av en akutt frykt for at han bare drev en gro­tesk lek med meg.

Men kjær­lig­he­ten var ekte og varm. Da jeg fød­te Eli­se, had­de jeg Thomas ved min side. Han holdt meg i hån­den. Han tok jen­ta mi i ar­me­ne sine og var så stolt som bare en pap­pa kan bli. Hun ble opp­kalt et­ter hans mor­mor, som han var så glad i.

Les også (+) Ingen ville være venner med meg på skolen. Så kom Malene

Tok aldri kontakt

I år er det syv år si­den jeg fant min drøm­me­mann, og vi har fått to barn til sam­men. Vi er en lyk­ke­lig små­barns­­fami­lie og har tre døt­re som alle for­gu­der fa­ren sin.

Han gjør in­gen for­skjell på dem, men els­ker dem like høyt, og vi har det så utro­lig fint sam­men.

Man­nen jeg had­de et for­hold til, har ald­ri tatt kon­takt med meg. Jeg tror han vet at jeg fød­te barnet vårt, men han har in­gen ret­tig­he­ter. Hans navn står ikke i noen pa­pi­rer.

For Eli­se er det bare én pap­pa i ver­den, og det er Thomas.

En dag skal jeg for­tel­le hen­ne sann­he­ten, det skyl­der jeg hen­ne. Men hun kom­mer ikke til å være i tvil om hvem som end­ret til­væ­rel­sen min fra den dy­pes­te for­tvi­lel­se til den stør­ste gle­de.

Vår his­to­rie er en på­min­nel­se om at det fin­nes gode og flot­te menn. Menn som går ut­over sine opp­ga­ver og rol­ler og gir av seg selv. Jeg els­ker min Thomas høy­ere enn meg selv. Res­ten av li­vet skal jeg fyl­les av takk­nem­lig­het når hans navn blir nevnt.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2020, og sist oppdatert 14/12 2022.

Les også