Gode knep for riktig knipeøvelser

  • Snurp sammen/lukk igjen endetarms-og skjedeåpning. Kjenn at området mellom skjede og endetarm (perineum) trekker seg litt inn i kroppen.
  • Du kan også legge et par fingre på perineum, og kjenne at området løftes litt vekk fra fingrene dine når du bruker bekkenbunnen riktig. Setemusklene skal være avslappet.
  • Begynn med å holde i tre sekunder og slipp like lenge. Gjenta ti ganger morgen, middag og kveld.
  • I løpet av et par uker øker du gradvis holdetiden til seks sekunder, og tar i maksimalt uten å holde pusten eller bruke mange andre muskler.
  • Du fortsetter med systematisk bekkenbunnstrening i minimum 12 uker etter fødselen. Enkelte trenger inntil seks måneders trening før bekkenbunnen er sterk nok til å tåle mer krevende fysisk aktivitet.

(Kilde:www.bekkenbunnen.no)

«Underlivet har en utrolig evne til å heles etter en fødsel. Ofte tar det bare noen dager. Men selv når det må sys mye, ser det etter noen uker likevel oftest ut omtrent som det gjorde før fødselen», skriver fødselslege Gro Nylander i klassikeren Mamma for første gang.

«Yeah, right», tenker du kanskje nå. Og selv om det ser ganske likt ut, er det ikke sikkert det kjennes helt som før. 52 prosent av kvinnene som svarte på Foreldre & Barns Svar & Vinn-undersøkelse på Internett, sier at de har merket forandringer i underlivet etter at de fødte. Blant fedrene som svarte, synes 26 prosent at partnerens underliv har endret seg.

- Til å begynne med merket jeg at hun var litt slappere, men siden hun er opptatt av å være som før, har hun vært ivrig på diverse knipeøvelser. Nå er hun akkurat som tidligere, forteller «Rune».

Jomfru igjen?

«Petter» fikk en sønn for tre og en halv måned siden. Gutten ble født fem timer etter at Petter og samboeren kom til sykehuset, og hun fikk en rift som måtte sys med noen få sting.

- Hennes største skrekk var å revne, og jeg tror hun så for seg at hun skulle revne fra ryggen og opp. På slutten følte hun at barnet kom til å komme hvert minutt, men jordmoren svarte rolig: «Å nei, det er i hvert fall tre-fire rier til før han er ute». Men supermannkreftene slo inn, og min sønn kom flygende ut i rommet som skutt ut av en kanon, forteller Petter.

I motsetning til Rune, synes Petter at samboeren har blitt trangere i skjeden etter fødselen.

- Begge trodde det ville være omvendt i og med at hun har presset ut noe som nesten var på størrelse med en bowlingkule, men sånn var det ikke. Første gang vi hadde sex etter fødselen, syntes hun det gjorde litt vondt fordi hun var blitt trangere. Men etter noen omganger i høyet, begynte hun å ligne sitt gamle jeg igjen, sier han.

Like lyst som før

55 prosent av kvinnene som svarte på Foreldre & Barns undersøkelse, har spurt partneren sin om underlivet deres har forandret seg etter fødselen. Halvparten av mennene har opplevd å få dette spørsmålet fra sine kvinner, og det samme gjelder for Rune og Petter.

- Hun har spurt, faktisk spør hun nesten hver gang. Og jeg sier sannheten hver eneste gang; at alt er like fantastisk bra som før. Men jeg tror hun har litt vanskelig for å tro meg på akkurat dét punktet, sier Rune.

- Jeg har ikke utført oralsex på samboeren min, men det likte hun ikke så godt før fødselen heller. At hun har blitt litt trangere, har vi ikke kunnet unngå å prate om siden vi begge merker forskjell, forteller Petter.

Verken han eller Rune har fått mindre lyst på sex etter å ha vært vitne til partnerens fødsel:

- Jeg har ikke tenkt nevneverdig over at jeg har sett et barn komme ut av henne. Det er en naturlig ting og ikke et traume som er uoverkommelig for min del. Men det kommer nok litt an på hvor forberedt man som mann er på fødselen. Noen menn skjønner ikke at det er en grisete affære før de faktisk er der, tror Rune.

- Sexlysten ble overhodet ikke påvirket av fødselen. Under en fødsel tenker man ikke på noe seksuelt, det er bare flott å se hvordan kvinnekroppen presser ut det lille barnet. Jeg ofret ikke sex en tanke før det hadde gått én uke eller to etter fødselen. Det var altfor mye som skjedde til at jeg hadde tid til å tenke på det, sier Petter.

- Unødig bekymring

Fire av ti kvinner i Svar & Vinn-undersøkelsen brukte mellom seks og 12 måneder på å få tilbake sitt «normale» underliv etter at de hadde født. En tredel var sitt gamle jeg igjen før det hadde gått tre måneder, mens 18 prosent fremdeles ikke føler seg som før.

Dette kan imidlertid ha en sammenheng med at mange av kvinnene i undersøkelsen er relativt nybakte mødre. Én av fem fødte for mindre enn et halvt år siden, mens det bare var gått ett år siden fødselen for 47 prosent av kvinnene. Nesten halvparten mener at underlivet blir helt som før etter at man har født. 14 prosent tror ikke dette stemmer, mens så mange som 35 prosent er usikre.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!