bekkenløsning etter fødsel

Dette bør du vite om bekkenløsning

Plagene kan øke med antall fødsler og har en sammenheng med magestørrelsen.

BEKKENLØSNING ETTER FØDSEL: Bekkenløsning kommer ofte i siste del av svangerskapet, men kan også oppstå etter fødselen. FOTO: Gettyimages.com.
BEKKENLØSNING ETTER FØDSEL: Bekkenløsning kommer ofte i siste del av svangerskapet, men kan også oppstå etter fødselen. FOTO: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

– Bekkenløsning skyldes kombinasjonen økt belastning samt at kroppen skiller ut hormonet relaksin under siste del av svangerskapet. Dette hormonet gjør at muskulatur og bindevev blir mer elastisk hos moren.

Det forklarer kiropraktor ved klinikken Den Gode Rygg, Tarjei Aarrestad.

- Dette er nødvendig for at barnet skal kunne komme gjennom fødselskanalen, sier han.

Påvirker ikke barnet

Aarrestad forteller videre at smertene kommer av at ledd og muskler overbelastes og blir irritert. De kjennes først og fremst i korsryggen, i symfysen (skambeinet) og i lysken. Plagene kan øke med antall fødsler, og har også en sammenheng med størrelsen på magen.

Råd mot bekkenløsning

- Vær aktiv, men la sunn fornuft styre valg av aktiviteter. Får du smerter når du går kan du prøve yoga eller vanntrening istedenfor.

- Legg på is ved smerter i korsrygg

- Skift litt på stillingen når du står, sitter og ligger

- En stor pute under eller mellom knærne kan hjelpe med å avlaste rygg og bekken

- Benytt bassenget. Svømming og vanntrening virker lindrende.

- Oppsøk kiropraktor. Det er unødvendig å gå med smerter og plager.

– For de fleste er bekkenplagene til å leve med, og det er vanlig at ubehaget og smertene gir seg etter fødselen. For noen kan plagene bli hemmende i hverdagen, og i ytterste tilfelle invalidiserende. I slike tilfeller blir kvinnen sykemeldt, sier Aarrestad.

– Bekkenløsningen påvirker ikke barnet i magen. Men har moren mye ubehag og plager, har hun det jo ikke godt. Oppsøk hjelp. Det er ikke nødvendig å gå med unødvendige plager, legger han til.

Les også: Dette skjer på seksukerskontrollen

Bekkenløsning etter fødselen

Behandlingsmetoder ved bekkenløsning

Av autorisert helsepersonell er det kiropraktorer, fysioterapeuter og leger som har kompetanse til å diagnostisere, og behandle bekkenløsning.

Behandling hos en akupunktør kan også være et godt medikamentfritt alternativ.

En massør med god utdanning kan også hjelpe.

Yoga og pilates er fin trening for gravide.

Kilde: Kiropraktor Sara Nordanger ved Ullevåll Kiropraktorklinikk.

Kiropraktoren informerer om at det er vanlig at bekkenløsningen går over etter fødselen. Varer imidlertid smertene mer enn seks måneder etter fødselen, kalles det bekkenleddsyndrom. Det vil si at plagene kan bli kroniske.

Bekkenleddsyndrom behandles på samme vis som bekkenløsning.

- Mens bekkenløsning er en naturlig prosess under svangerskapet, er bekkenlåsning vanligvis et resultat av økt belastning, som oppstår utover i graviditeten. Bekkenlåsning kan både menn og kvinner få, sier kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk, Sara Nordanger.

Både bekkenlåsning og bekkenløsning kan gi smerter i bekkenet under svangerskapet.

- En undersøkelse av bevegeligheten i bekkenleddene vil kunne finne årsaken til smertene. Hvis bevegeligheten er redusert kalles det bekkenlåsning, og om bevegelsen er økt kalles det bekkenløsning, forklarer hun, og legger til:

- Ved behandling av bekkenlåsning har kiropraktoren fokus på å øke bevegeligheten i ledd med redusert bevegelighet. Ved bekkenløsning vil det å stabilisere bekkenet med øvelser og gi råd om eventuelle tilpasninger i hverdagen kunne redusere smertene.

Ved bekkenlåsning er manipulasjon, såkalt "leddknekking", en skånsom og trygg behandling som kan gi øyeblikkelig effekt.

Les også: Plages du av forstoppelse og hemoroider som gravid?

Forebygg med bekkenbunnstrening

– Bekkenbunnen er en viktig del av kjernemuskulaturen og danner selve «gulvet» av kroppens kjerne. Bekkenbunnstrening er viktig for å stabilisere bekkenet. En svak bekkenbunn vil kunne gi smerter og ubehag i bekkenet og korsryggen, sier Nordanger.

Hun forteller videre at riktig stabilitetstrening av bekkenbunnen vil kunne gi kvinner mindre smerter, økt funksjon og bedre helserelatert livskvalitet etter fødselen. I tillegg kan bekkenbunnstrening gi en enklere fødsel og redusere risikoen for urinlekkasje og underlivsprolaps etter fødsel.

Vi opplever ofte at mange pasienter trekker inn magen eller kniper sammen setemuskulaturen, i stedet for bekkenbunnsmuskulaturen. En enkel test du kan gjøre for å lokalisere bekkenbunnen er å stoppe urinstrålen under vannlating, sier Nordanger.

– Når du har lokalisert bekkenbunnen kan du starte med selve treningen for å gjøre bekkenbunnen sterkere og smidigere. Forskning viser at den mest effektive metoden for å styrke bekkenbunnen er enkle knipeøvelser.

Les også: Dette er bakovervendt livmor

Slik gjør du knipeøveleser

Ligg på ryggen med knærne lett bøyd.

Slapp godt av i sete, lår og mage. Knip bekkenbunnen, (slik du gjorde da du stoppet urinstrålen), og hold denne muskelspenningen.

Gjør 3 x 10 raske knip hvor du kniper så hardt og så fort du klarer.

Husk pause mellom hvert knip.

Gjør så 5 lange knip hvor du holder hvert knip i 10 sekunder.

Slapp ordentlig av i bekkenbunnen mellom hver repetisjon.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2017, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også