Stor test av vinterdresser 2018

Billig vinterdress er soleklar testvinner!

Vi har testet vinterens viktigste klesplagg for små barn.

TØFFE KRAV: Ikke alle disse vinterdressene overbeviser i årets test. Men vinneren fra Stormberg er nesten prikkfri!
TØFFE KRAV: Ikke alle disse vinterdressene overbeviser i årets test. Men vinneren fra Stormberg er nesten prikkfri! Foto: Morten Solli/Petter Berg/produsentene
Sist oppdatert

NB: Denne testen er fra 2018, men mange av produktene selges fortsatt. Se 2019-testen her!

Foreldre & Barn og Klikk.no har testet 8 vinterdresser for barn i barnehagealder - fra de viktigste produsentene.

De som er med i testen er Isbjørn of Sweden, Reimatec, Helly Hansen, Navigare, Kappahl, Skogstad, Stormberg og Didrikson 1913 - dressene koster fra 900 til 2000 kroner.

Dressene er testet teknisk i laboratorium, etter europeiske standardmetoder. Vi gjør dette for å sjekke om plaggene faktisk er så vanntette, slitesterke og komfortable som produsentene lover – dette er den eneste virkelig grundige norske testen av barnas viktigste vinterplagg!

For å supplere den tekniske testen har redaksjonen vurdert komfort og praktiske løsninger, som regulering, strikker, hetter, forsterkning i stoffet og reflekser.

Les også: Test av gummistøvler til barn

Mye lekkasje i sømmer!

Dressene er stort sett solide, men ikke så vanntette som vi hadde forventet. Halvparten er helt vanntette i selve stoffet, mens bare én dress, vår testvinner, er helt vanntett også i sømmene.

Stormberg Kullen er vår testvinner i 2018. Dette er den eneste dressen som scorer høyt på samtlige kriterier. En dress, Isbjørn of Sweden, er mer slitesterk, ellers får Stormberg toppkarakter i alle deltestene. Dette er en solid dress i forholdvis grovt stoff med gode reflekser – vi trekker littegrann for manglende regulering i liv og bein, men ender likevel opp med en sekser på terningen.

Hyggelig er det jo da også at den er testens nest billigste, med veiledende pris 999 kroner.

Impregnering

Det ble i 2017 avdekket forekomst av miljøskadelige fluorkarboner i barneklær, i en undersøkelse gjort av Forbrukerrådet.

Klikk.no og Foreldre & Barn har i en test tidligere i 2018 friskmeldt skalljakker for barn, som alle viste seg å være fluorkarbonfrie i vår 2018-test.

Vi har ikke undersøkt impregneringen i dressene i denne labtesten. Seks av produsentene opplyser at de nå har fjernet fluorkarboner fra impregneringen i dressene og gått over til en mer miljøvennlig hydrokarbon-basert impregnering.

Helly Hansen benytter fortsatt fluorkarbon i deler av sin impregnering, men dette skal fases ut i 2019, opplyser selskapet. Navigare Sport har ikke oppgitt hva slags stoff som inngår i impregneringen.

Vanntrykk og sandpapir

Testen ved laben i Sverige er grundig og omfattende, i tråd med europeiske standarder. Kort oppsummert foregår testen slik:

I en vanntetthetsmåler blir plagget eksponert for økende vanntrykk helt til vann trenger gjennom tekstil eller sømmer. Tåler plagget et konstant vanntrykk på 1000 cm vannsøyle i 5 minutter, anses det som helt vanntett og får toppkarakter på dette punktet.

Testen av slitestyrke utføres i en Martindale-maskin (slitasjetestmaskin med sandpapir). Tekstilbiter eksponeres for gnidninger (i intervaller på 500) mot sandpapir til det går hull. Jo høyere antall gnidninger, desto bedre slitestyrke. Slik ser vi hvor mye slitasje plagget tåler. Her varierte resultatet fra 500 til 5000 gnidninger i denne testen.

I rivestyrke-testen blir tekstilbiter utsatt for avriving i begge retninger i langsom hastighet i en testmaskin. Kraften som kreves for å rive i stykker tekstilene angir testresultatet (i Newton).Rivestyrken forteller om stoffets motstand mot rifter og revner.

Pusteevnen måles med en dampbadmetode. Et plagg som puster godt gjør at det blir mindre klamt på innsiden – samtidig vil det aldri være helt optimal pusteevne i et helt vanntett plagg.

Les også: Test av barnehagesekker

Ikke helt vanntette

Vi legger mest vekt på vanntetthet og dernest slitestyrke og rivestyrke i denne testen. Testlaben Swereas standard for god vanntetthet er en vannsøyle på 1000 cm, eller 10 meter.

- Da klarer materialet et trykk tilsvarende en 10 meter høy vannsøyle per kvadratcentimeter uten at tre vanndråper går gjennom, forklarer Simonetta Granello, tekstil-ingeniør ved Swerea IVF, som har utført testen for Klikk.no ogh Foreldre & Barn.

De fleste dressene har OK vanntetthet eller bedre, det vil si at de har en vannsøyle på minst 3 meter i de fleste deltestene. Men mange dresser har svake resultater i sømmene. Aller svakest på dette punktet er dressen fra Navigare, som ligger langt under vanntetthetskravet.

- Ingen skal oppleve at barna ikke holder seg tørr i en parkdress fra oss. At testen viser at det er lekkasje i sømmer er ikke nødvendigvis representativt for alle dressene. Vi skal uansett ta dette videre i vårt arbeid og ser fram til å få testen dressene på nytt ved neste anledning, sier markedssjef Rune Bjordal i Navigare Sport.

Den minst slitesterke dressen er Skogstad Veslebygda, som har et ti ganger svakere resultat enn Isbjørn of Sweden Penguin, den beste dressen på dette punktet. Henning Skogstad, daglig leder i Skogstad, er overrasket over dette resultatet:

- Dette har vi hatt fokus på og testet selv med gode resultater. Skogstads dresser er sydd på samme måte med forbedringer for hver sesong, og har gode og velprøvde løsninger, uansett hva ett laboratorium måtte komme fram til i teorien. Vi lytter også i stor grad til kundene som i praksis bruker plagget.

NB: Denne testen er fra 2018, men mange av produktene selges fortsatt. Se 2019-testen her!

Om testen

Vinterdressene er testet i laboratorium på oppdrag fra Foreldre & Barn og Klikk.no. Testen er utført ved forskningsinstituttet Swerea IVF, som er deleid av det svenske næringsdepartementet.

Kriteriene som er testet er vanntetthet i tøy og sømmer, pusteevne, slitestyrke og rivestyrke. F&B-redaksjonen har vurdert komfort og praktiske løsninger. Alle testene følger europeiske standarder for tekstiltesting.

Kriteriene er vektet slik:

Vanntetthet i tøy og sømmer 40 %

Slitestyrke 20 %

Rivestyrke 20 %

Pusteevne 10 %

Komfort og praktiske løsninger 10 %

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2018, og sist oppdatert 07/11 2019.

Les også