test av gummistøvler tl barn

Er billige støvler like gode som dyre?

Skal du spandere 400 kroner på et par gummistøvler, eller gjør et par til halve prisen samme jobben? Vi har testet.

TEST AV GUMMISTØVLER TIL BARN: Vi har testet gummistøvler for barnehagebarn.
TEST AV GUMMISTØVLER TIL BARN: Vi har testet gummistøvler for barnehagebarn. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Gummistøvler er kanskje ikke det fottøyet som blir ofret mest oppmerksomhet. Det kan være litt urettferdig, for det er nemlig ikke enkelt å lage en god gummistøvel. Den skal lages i et vanntett, passe mykt materiale, som samtidig skal gi støtte på de rette stedene.

Særlig hælkappen skal gi god stabilitet. Sålen skal være vridningsstabil og samtidig bøye seg under tåballen. Enda et kompromiss må gjøres når støvelen skal være enkelå ta av og på, samtidig som den skal sitte godt på foten under alle typer lek.

Les også: Det billigste regntøyet er testvinner!

Test av gummistøvler til barn

Den største ulempen med dårlige gummistøvler er at det hemmer barna ileken, forklarer KristinaTominich. Hun er ortopedi-ingeniør og en av våre eksperter i testpanelet. I tillegg kompenserer barna på ulike måter om støvelen ikke sitter som den skal.

Sitter den for dårlig, vil de for eksempel krølle tærne for å gripe fast, slik at ikke støvelen skal skli av. Uansett blir ikke gummistøvler et optimalt fottøy, og det bør brukes med måte, råder ortopedi-ingeniøren.

Les også: Slik gikk det da vi testet cherrox og termostøvler til barn

Store forskjeller

Det er store prisforskjeller på støvlene i testen, fra 149 til 799. Med unntak av det dyreste paret viser testen at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Viking Jolly og Bisgaard er våre vinnere i testen, og begge koster 399. Her har begge produsentene lagt seg i selen for å lage gode gummistøvler. Dårligst ut kommer Lejon og Friends. Begge til kr 149. Begge er vel myke, og da blir resultatet lite støtte for føttene.

Gummistøveltips

Bruk gjerne tykke sokker i støvlene, og man kan med fordel legge i en god innleggssåle. Etter bruk er det lurt å fjerne eventuell fuktighet på innsiden av støvlene.

Ta ut innleggssålen og legg inn avispapir i støvelen. Bruk aldri varme eller skotørker. Oppbevar alltid gummistøvlene innendørs på et kjølig sted. De er gjerne laget av naturgummi og er ømfintlige for sollys og varme. Er støvlene laget i gummi, finnes det en egen spray du kan bruke for vedlikehold.

Om testen

SLIK BLE TESTEN UTFØRT

Vi har testet gummistøvler for barnehagebarn, til sammen ni forskjellige typer i alle prisklasser. Fra 149 til 699 kroner. Vi har plukket ut en kombinasjon av kjente merker, og skokjedenes egne merkevarer.

Vi har sett på tekniske egenskaper, og vi har vurdert støvelen ibruk. De tekniske egenskapene er vurdert av to ortopedi-ingeniører, Kristina Tominich og Hilde Bauck. Begge jobber hos OCH ortopedi.

Brukertesten er gjort i en barnehage, der støvlene er vurdert under ulike typer lek. Fra gange og løping, til klatring i klatrestativ. Denne testen er utført av Katja Myllyoja og Julie Nathalie Olaisen, henholdsvis barnehagelærer og barnehageassistent.

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2018, og sist oppdatert 13/09 2018.

Les også