test av barnehagesekker

De beste sekkene til barnehagen!

Vi har testet åtte.

TEST AV BARNEHAGESEKKER: Vi har testet åtte sekker til barn i barnehage.
TEST AV BARNEHAGESEKKER: Vi har testet åtte sekker til barn i barnehage. Foto: Øivind Lie Jacobsen
Publisert Oppdatert

Vanen med å gå med sekk er det lurt å innarbeide tidlig, og da er en skikkelig tursekk til barna er en lur ting. Både når de skal på tur i barnehagen, og når de skal på tur ellers med familien.

Vi har testet åtte forskjellige typer og da har vi konsentrert oss om fire hovedkriterier: Sekkens praktiske løsninger, sekken i bruk, hvordan den er å bære og generell kvalitet.

Under praktisk løsning finner du punkter som plass, lommer og andre smarte løsninger. Når vi har sett på sekken i bruk har vi vurdert hvor enkel den betjenes av barnet, og hvor enkelt det er for de voksne å stille inn bæresystemet.

Les også: Dette trenger barnet ditt av utstyr til barnehagestart

Test av barnehagesekker

Komfort omfatter først og fremst bæresystemet. Hvor god sekken er å bære. Sitter sekken godt på ryggen når barnet er i aktivitet, og er det polstringer på de rette stedene. Når det gjelder sekk og mindre barn er det par ting å huske på forklarer barnefysioterapeuten i testpanelet.

– Barn er forskjellige, og ulike kropper passer til ulike sekker. Skal du først kjøpe en sekk er det selvsagt lurt å kjøpe en som passer best mulig, men dette er sekker som aldri blir særlig tunge. Derfor er det ingen katastrofe om den ikke sitter 100 prosent.

Riktig utformet bæresystem med bryststropp er det viktigste på en slik sekk. Det gjør at barna kan være mer aktive. Da kan de løpe uanstrengt, plukke opp ting fra bakken og ellers alt et aktivt barn på tur kan finne på. Når vi har vurdert kvalitet har vi sett på materialvalg og valg av spenner og andre komponenter.

Les også: Vil ikke barnet i barnehagen? Dette gjør du.

Vinneren

Sekken fra mammut er vår vinner i denne testen. Litt spartansk riktignok, men enkel i bruk og med et meget godt bæresystem. Tett etter kommer sekken fra Hagløfs. Litt mer barnehagesekk enn tursekk, men likevel med et svært godt bæresystem.

Dårligst ut kommer den tradisjonsrike Kånken fra Fjällreven, som først ble lansert i 1978. Her er det særlig manglende bryststropp som gjør at den skårer dårlig.

- Først og fremst er Kånken ment for reise til og fra barnehagen for ekstra skift, samt små utflukter for barna. Brystreim kan kjøpes som tillegg til for de som ønsker det, sier Jon Arne Schjetne, daglig leder i Fenix outdoor, som har agenturet på Fjällreven i Norge. 

Også skulderpolstringer kan kjøpes ekstra, understreker Schjetne.

Om testen

Liv Jorunn Strømnes, Katja Myllyjoa og Lene Cammermeyer Ziener har sittet i vårt ekspertpanel. Sekkene er først testet i en barnehage. Der har de blitt brukt av barna og så vurdert av Strømnes og Myllyjoa.

Deretter har de blitt vurdert av Ziener som er Barnefysioterapeut. I barnehagen har de hatt fokus på den parktiske løsningen, seken i bruk og kvalitet.

De har også vurdert hvor godt seken sitter i de ulike brukssituasjonene. Fysioterapeuten har vurdert hvor godt sekken, og særlig bæresystemet er tilpasset et barnehagebarn. Alle sekkene er vurdert etter en skal fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning