Topp og bunn

Her er oversikten over testens vinnere og taper

1. Yoplait Safari apeyoghurt med jordbær

1. Tine Litago laktoseredusert jordbæryoghurt

2. Yoplait Safari økologisk pandayoghurt

3. Litago bringebæryoghurt med omega 3

4. Ehrmann jordbæryoghurt

5. Q bananyoghurt med riscrips

Slik er testen gjennomført

  • Journalisten har plukket ut de barneyoghurtene som finnes i vanlige dagligvareforretninger i Norge.
  • En ernæringsrådgiver har sett på næringsinnholdet i alle yoghurtene, og vurdert mengden karbohydrater, det vil si sukker.
  • Vi har rangert etter innholdet av karbohydrater.
  • Vi har også sammenlignet barneyoghurten med naturell yoghurt for å sammenligne sukkerinnholdet i yoghurt tiltenkt barn med denne.
  • Sukkerkildene er melkesukker fra selve yoghurten, fruktsukker fra frukten og tilsatt sukker det vil si farin.

Det er store forskjeller på hvor mye sukker de ulike barneyoghurtene som selges i Norge inneholder.

Testens taper, Q-yoghurt for barn, inneholder nesten dobbelt så mye sukker som testens vinnere, Safari apeyoghurt med jordbær og Litago laktosereduserte jordbæryoghurt.

Lørdagsgodt

Testen på klikk.no viser at det nesten er dobbelt så mye sukker i testens vinnere av barneyoghurt som i en yoghurt naturell. Testens taper, Q-banan, inneholder hele tre ganger mer sukker enn yoghurt naturell, og nesten dobbelt så mye som vinneren.

- Det beste jeg kan si om testens taper er at den kan du gi til barna i stedet for en pose skumbananer på lørdag, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i dinkost.no.

Det er hårfine forskjeller mellom de to på topp. Safari apeyoghurt får ekstra pluss for mer kalsium og litt mer protein, enn Litagos laktosereduserte jordbæryoghurt. Litago har derimot mer bær.

- Apeyoghurt vinner med en knapp margin etter målfoto, sier Lise von Krogh.

I testen har vi også tatt med Danonini, som mange foreldre tror er yoghurt, fordi den er plassert i hyllene sammen med vanlig yoghurt. Danonini er basert på kesam. Det er en ferskost som er fattig på fett og inneholder melkesyrekultur, som gir den en syrlig smak.

Dette ville ha vært testens store overraskelse og vinner, dersom dette var ren yoghurt, ifølge ernæringsrådgiveren.

Gode alternativer

Ernæringsrådgiveren sier at sukker tilsettes i yoghurten for at den skal smake søtere.

Hun sier det er lettere å like yoghurt som er tilsatt sukker. Yoghurt naturell er ikke tilsatt sukker, og er derfor syrlig på smak.

- Barn liker nok det som er tilsatt mest sukker, men du trenger ikke pøse på og gi dem yoghurt som inneholder mye sukker for det, sier ernæringseksperten.

  • Et godt alternativ er å tilsette jordbær, eller appelsin i yoghurt naturell. Da blir den søtere og friskere på smak.
  • Naturell med friske blåbær er også et tips.

Råd til foreldre

Yoghurt naturell er det klare valget, dersom barnet spiser den. Tilsett friske bær og frukter.

Danonino er et godt alternativ, selv om det ikke er yoghurt. Det er en fin porsjonsstørrelse, som passer fint som et mellommåltid. Lise von Krogh sier at testens vinnere også er fine måltider, fordi de inneholder protein, B-vitaminer og kalsium og ikke bare karbohydrater, det vil si sukker og melkesukker.

- Mange tror at yoghurt inneholder bare sukker, men det er et helt måltid i motsetning til søtsaker og brus. Derfor kan du godt gi en porsjon yoghurt til barna, men gi dem gjerne dem med minst sukker, sier von Krogh.

Spar Ehrman - yoghurten til fredag, og Q-yoghurten til lørdag.

Fokus på sukker

- Det er gledelig at Tines jordbæryoghurt ligger på delt 1. plass i testen. Vi jobber kontinuerlig med å bedre produktene våre, og sukkerinnhold i yoghurt er noe vi har hatt spesielt fokus på de siste årene. Det er ikke enkelt å finne balansen mellom "passe søtt" og "for surt". Det er viktig for oss at produktene både smaker godt og samtidig er sunne, sier leder i ernæring Anne Sofie Biong i Tine. Senest i 2005 reduserte de sukkerinnholdet med 30 prosent i barneyoghurten.

- Vi er ikke motstander av å redusere enda mer. Men hvis det blir for lite sukker, vil yoghurten oppfattes som veldig sur, slik at barna ikke liker den, sier hun. Biong påpeker at all norsk yoghurt, ifølge forskriftene, må tilsettes tørrmelk. Den inneholder melkesukker, som slår ut på karbohydratinnholdet i yoghurten. Det kravet finnes ikke for yoghurt i andre land.

- Vi mener det er blitt et hysteri i forhold til sukker i yoghurt. Den store sukkebomben barn får i kosten er gjennom brus, saft, kaker, kjeks og godter, og det utgjør 70 prosent av sukkerinntaket i kostholdet, sier Biong. Sukker i yoghurt utgjør 11 prosent av sukkerinntaket blant 4-åringer, viser en undersøkelse fra 2001.

Jobber med forbedring

Kategorisjef Kristine Skulstad i Q sier det er viktig å ta fram smaken som er godt likt av barn, når de utvikler yoghurt til barn. Det er også viktig at produktene er bra for barn.

- I forhold til dagens Q yoghurt for barn arbeider vi med å finne en forbedring av toppingen, det vil si og redusere innholdet av sukker, kommenterer Skulstad.

Vi gjør oppmerksom på at www.dinkost.no er en del av Hjemmet Mortensen AS, på samme måte som klikk.no er det.

Test av yoghurt til barn

LEGGER INN DATA: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har sett på næringsinnholdet i barneyoghurt, og vurdert mengden karbohydrater, det vil si sukker i dem. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!