Her kan du trene på familieferie

Star Tour: Tilbyr trening på alle sine 22 Blue Village-hotell. Det er gratis å delta på timer arrangert av Les Mills, og de aller fleste hotellene har godt utstyrte treningsstudioer. Star Tour tilby trening spesielt designet for mødre, og Mamma Bootcamp med Olga Rönnberg koster 450 kroner for fem dager, inkludert to foredrag og fem klasser. Utover dette tilbyr hotellene svømmeskole for barn og crawleskole for voksne. Barn kan delta på Les Mills-konseptet Born to Move.

Ving: Tilbyr trening på alle sine 13 Sunwing-hotell. Det er gratis å delta på timer arrangert av Sats Elixia, og det er gratis å trene på treningsstudio. Barneklubben Lollo & Bernie har egne aerobictimer for barn, og for litt eldre barn er det blant annet Kids Parkour og Youth Cross Training. I tillegg har de et opplegg kalt Fitness Together og Spa Together, der ungdom kan trene eller nyte en velgjørende massasje sammen med foreldrene. Les mer på ving.no.

Apollo: Tilbyr skreddersydde treningsreiser, blant annet treningsuke med Kari Jaquesson på Lanzarote, jentecamp på Rhodos og løpetrening med Urban Tribes på Gran Canaria. På disse reisene er det ikke lagt opp til barnepass, så da må du basere deg på å ha med deg reisefølge som kan sitte barnevakt. Apollo har en håndfull treningshotell, hvorav to regnes som spesielt barnevennlige: Mythos Beach Club på Rhodos og Kaya Side i Tyrkia. Her er det barneklubb og mange treningstilbud for både små og store.

Også mange mindre reiseoperatører og personlige trenere skreddersyr reiser for mammaer som vil på treningsferier.

Klokka er 10.30, og 18 mødre står samlet på plenen foran Hotel Bahia Feliz på Gran Canaria. Over oss flakser det ville papegøyer, og bak oss skvulper bølgene.

– Gå ned på stranda og plukk med dere tre steiner hver. En stor og to litt mindre, sier Olga Rönnberg (41).

Hun er kvinnen bak konseptet Mamma Fitness, som har tatt Sverige med storm de siste par årene. Et par ganger i året arrangerer hun Bootcamp i Syden, og da fylles plassene opp i rekordfart.

Mammatrening er en investering

Riktig trening av bekkenbunnen er første bud for alle som har født barn.

Deretter er det selvsagt smart å gå gradvis tilbake til andre former for trening.

Mammatrening i Syden kan være en ren bonus.

– Dette ser jeg på som en ren investering i meg selv, sier Carola Jakobsson (42).

Hun er en av damene som har valgt å legge ferien til Gran Canaria nettopp for å få med seg Olgas treningsopplegg.

Er ikke treningsfanatikere

Mens Jakobsson trener, er mannen i helsestudioet og sønnen Axel (4) på Bamseklubben.

Har man yngre barn, kan de passes i The Baby Lounge.

– Vi er på ingen måte treningsfanatikere, sier Carola, og legger til at den lille familien alltid spiser lunsj sammen etter treningen, og da unner mamma og pappa seg gjerne et glass kald hvitvin. For det er tross alt ferie.

Finner treningsmanualer i fjæra

Før timen deler Olga ut to strikker til hver, og så er vi igang.

Først noen oppvarmingsrunder med lett jogging på plenen, så intensiveres det i intervaller.

Deretter ber hun oss om å hente fram steinene fra stranden. De fungerer som treningsmanualer, og underveis i timen må flere av damene en tur ned i fjæra for å finne lettere steiner.

Forandrer balansepunkt

Det er tungt, akkurat som effektiv trening skal være. Olga veileder oss kyndig gjennom bevegelsene, og gir beskjed om at de som har en tendens til å lekke, kan droppe spensthopp.

– Husk at en kvinnekropp forandrer balansepunkt i løpet av en graviditet, sier Olga.

Vi kompenserer for vekten av barnet i magen ved å svaie i korsryggen. Bare det å stå inntil kjøkkenbenken for å lage mat er uforenlig med en struttende mage. Og det er stadig vekk ryggen som kompenserer.

Fremoverlente mødre

I spedbarnsperioden går vi dessuten konstant med fremoverlente skuldre. Har dere tenkt på det, spør hun?

Bare tanken får oss til kollektivt å skyve brystet fram og skuldrene bakover. Flere år med bleieskift, dytting av vogn og amming har satt sine spor.

MORSOMMERE ENN HJEMME: Markus (10) perfeksjonerer svømmetreningen mens han er på ferie. © Foto: Vibeke Montero

Fembarnsmor

Olga vet godt hva hun snakker om. Hun er selv fembarnsmor, hvorav de to yngste på fire år er tvillinger. Et av de andre barna har Downs syndrom.

Hun har selv opplevd hvordan det er å gå opp 30 kilo i løpet av graviditetene, og startet å trene for å gå ned i vekt, samtidig som hun håpet at treningen ville gi henne et sårt tiltrengt påfyll av energi. Det funket!

En eller to økter

Og det ser ut til å funke for gjengen på treningsreise også.

Skulderpress tar vi med den tyngste av steinene, og vi er innom både planken, utfall, strikkøvelser og armhevinger før vi til slutt får tøye ut. Noen av deltagerne er med på to daglige økter, mens andre klarer seg med morgenøkten.

Barna kan være med

Men man er selvsagt ikke avhengig av en tilrettelagt mammabootcamp for å få trent på ferie. Charterselskapene har skjønt at nordmenn vil holde seg i form.

Mange av treningskonseptene inkluderer også barna, slik at de kan være i aktivitet utover de tradisjonelle barneklubbene.

VOKSENSVØMMING: Mens barna er på svømmekurs kan du lære å crawle med en egen instruktør. © Foto: Vibeke Montero

Svømmekurs for barn

I treningsbassenget på Hotell Bahia Feliz er Markus Messmer (10) i full gang med oppvarmingen til svømmetreningen. Ved bassengkanten sitter pappa Steinar Nilsen. 

– Vi er en treningsfamilie, og Markus driver med svømming hjemme i Sandnes. Muligheten til å forbedre teknikk med egen svømmelærer mens vi er på familieferie, kom som en gledelig overraskelse på oss, sier han idet sønnen får til en vending han har øvd på lenge.

Markus er motivert, og synes det er mye hyggeligere med svømmetrening når det vanker is i sola etterpå.

– Vanligvis stresser vi fælt med å komme oss i svømmehallen klokka fire hver fredag, smiler en fornøyd pappa.

Farvel, ullundertøy

Og er det ikke sånn det er? På ferie har vi tid. Ikke bare til å slappe av og kose oss, men også til å gjøre det vi aller helst vil.

Det er noe ganske annet å trekke på seg ullundertøy og allværsjakker før man haster til treningsstudioet i mørket hjemme, enn å daffe ned til bassenget som ligger badet i morgensol.

Om det er mammagym, vannaerobic, strandjogg, sirkeltrening, kampsport, yoga eller crawl du skal trene, spiller liten rolle.

Kroppen din vil takke deg uansett.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!