Julegodteri

Lag smågodthjerter, julenissekaker eller karameller med barna

Mye morsommere enn sju slag.

NISSEFAR: Er det noen snille barn her?
NISSEFAR: Er det noen snille barn her? Foto: Stine Christiansen.
Publisert

Dette julegodteriet kan være et koselig prosjekt de siste dagene før jul, eller kanskje i romjula når freden har senket seg for alvor over familien.

Syrlige julehjerter

(5 store hjerter)

Dette trenger du:
½ vaniljestang
100 g melis
300 g hvetemel
175 g smør, saltet

Glasur:
1 eggehvite
ca. 200 g melis
15 grønne sure bånd
15 røde sure bånd
200 g rød marsipan

Slik gjør du:
1. Snitt vaniljestangen på langs, og skrap ut kornene med en liten kniv. Mos sammen vaniljekornene og litt av melisen med en palettkniv eller lignende. Bland alle ingrediensene sammen til en deig. Form deigen til en kule, og la den hvile kjølig en halvtimes tid.
2. Rull ut deigen på et meldrysset bord, og skjær ut 20 stykker med en liten grønnsakskniv. De skal ha form som det røde på toppen av hjertene – ca. 6 cm brede og 6,5 cm høye. Klipp gjerne en form i papp først, og skjær etter den. Bak kakene midt i ovnen på 175 grader i 6–8 minutter, eller til de er gyllenbrune. La de ligge til kjøling i ti minutter.

HJERTER: Nostalgisk utforming av julegodteri. Kommer garantert til å imponere!
HJERTER: Nostalgisk utforming av julegodteri. Kommer garantert til å imponere! Foto: Stine Christiansen.

3. Rør sammen glasuren, og start med å smøre et tynt lag av glasuren på innersiden av fire kaker. Flett godteribånd, tre av hver farge, og legg dem inn mellom kakene, som en slags sandwich. Se hvordan det er gjort på bildet.

4. Gjenta med de tre siste hjertene. Rull ut den røde marsipanen og skjær den i stykker, i samme form som kakene. Fest marsipanstykkene på kakene med litt glasur, og legg hjertene forsiktig i en kakeboks.

Les også: Slik overlever du jul med svigermor

Honningjulenisser

(ca. 30 julenisser, avhengig av form)

HO-HO-HONNINGKAKE: Ganske søte julenisser!
HO-HO-HONNINGKAKE: Ganske søte julenisser! Foto: Stine Christiansen.

Dette trenger du:
Honningkakedeig:
150 g fast honning
100 g brunt sukker
100 g smør
1 sammenpisket egg
2 ss fløte
1 ss revet skall fra en appelsin
ca. 400 g hvetemel
1/2 ss malt ingefær
1 ss malt kanel
1/2 ts malt nellik
½ ts allehånde
1 ts hvit pepper
1 ts natron
½ ts fint salt

Glasur:
1 eggehvite
ca. 200 g melis
ca. 150 g rød marsipan
svart og hvit fondant

Slik gjør du:
1. Smelt honning, smør og sukker over svak varme til smøret er smeltet og alt er godt blandet. La blandingen kjøle seg helt før du rører i egg, appelsinskall og fløte.
2. Rør i det tørre og elt deigen godt. Pak deigen i plastfolie. La den ligge kjølig i minst et døgn.
3. Sett ovnen på 180 grader og rull ut deigen (gjerne i flere omganger).
4. Stikk ut kakene med en pepperkakeform eller annen kakeform. Ørene lager du ved å forme en liten dråpe av deigen, trykke den flat og sette den fast på siden av hodet. Stek 10–12 minutter på midterste rille, kjøl på rist.
5. Glasur: Rør melis i eggehvitene, litt av gangen, til det dannes små topper. Bruk sprøytepose til å lage skjegget. Bruk baksiden av en skje til å lage streker i skjegget.
6. Øyne: Trill bitte små kuler av den lyse fondanten og trykk de fast på ansiktet som øyne. Trykk så en liten svart prikk i midten. Form den røde marsipanen til nisselue – eventuelt med litt glasur.

Les også: Familien har valgt å begrense julegavene: – Kjelleren er allerede overfylt av leker og klær

Sitronkarameller

(Ca. 16 karameller)

TÅLMODIGHET: For å få karamellene perfekte er det viktig å bruke god tid så massen ikke stivner før du får den over i formen.
TÅLMODIGHET: For å få karamellene perfekte er det viktig å bruke god tid så massen ikke stivner før du får den over i formen. Foto: Stine Christiansen.

Dette trenger du:

1 ss friskpresset sitronsaft
1 ss sitronsyre
1 ss glukose
1 dl sukker
1 1/2 dl melis
1 dl kremfløte
1 ss smør

Slik gjør du:
1. Kle en form på 15x15 cm med bakepapir. Bland alle ingrediensene i en gryte, og la massen koke op. Kok massen under omrøring, til den har en temperatur på 120 grader.
2. Hell massen opp i formen, og la den stivne. Det går raskest hvis du setter den et kjølig sted.
3. Skjær karamellen i firkanter. Pakk hvert stykke fint inn i papir eller cellofan. Bruk papir som er ment til dette, så karamellene ikke klistrer seg fast.

Snømenn

(10 stk.)

Dette trenger du:
10 ekstra store marshmallows (ca. 7x5 cm)
1 ss smeltet mørk sjokolade
1 ss smeltet hvit sjokolade
5 syrlige godteribånd (ca. 2 cm brede)

Glasur:
1 eggehvite
ca. 100 g melis

SNØMANNEN KALLE: Ikke spis opp alle skjerfene før de er festet på den kalde snømannen!
SNØMANNEN KALLE: Ikke spis opp alle skjerfene før de er festet på den kalde snømannen! Foto: Stine Christiansen.

Slik gjør du:
1. Klipp mashmallowsene på tvers, så du har to ovale former. Klipp godteribåndene på langs.
2. Pisk eggehvite med melis. Sett de to mashmallowsene sammen med litt glasur, og la dem hvile i 5 minutter, til de har satt seg litt fast.
3. Sett båndene fast som skjerf, bruk litt glasur for å få dem til å sitte fast.
4. Bruk enden av en teskje eller en liten pensel til å male på øyne og øyebryn med mørk sjokolade. En liten strek av hvit sjokolade blir nese. Når sjokoladen har stivnet, kan snømennene legges i en beholder.

Les også: 12 gode julefilmer på Netflix

Juletrær med kulørte kuler

(Ca. 18–20 stk.)

GRØNNE GLITRENDE: Enkle kaker du trykker ut med pepperkakeform.
GRØNNE GLITRENDE: Enkle kaker du trykker ut med pepperkakeform. Foto: Stine Christiansen.

Dette trenger du:

25 g mandelmel
250 g ren rå marsipan
1 eggehvite
ca. 150 g melis

Topping:

1 eggehvite
200 g melis
1 ts sitronsaft
grønn fruktfarge
mini-smarties
spiselig glitterpulver

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene sammen til en deig. Den skal være lett å jobbe med, men ikke for bløt. Blir den for bløt, kan du tilsette litt mer melis. La deigen hvile en time i kjøleskapet.
2. Sett ovnen på 180 grader. Rull ut deigen på et bord du har drysset med litt melis. Deigen skal ha en tykkelse på ca. 1/2 cm. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut trærne, og flytt de over på en bakepapirkledd bakeplate.
3. Bak kakene i 6–8 minutter til de er gyllenbrune. La kakene kjøle seg på en rist.
4. Rør eggehviten sammen med melisen og tilsett fruktfarge til du har den fargen du vil ha. Fordel blandingen på kakene, og legg på smarties.
5. La kakene tørke et kvarters tid før gullstøvet drysses over. La det så tørke til overflaten ikke er våt. Oppbevar kakene i en lufttett beholder.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2019.

Les også