Den kan vise seg som små tørre flekker, som knapt plager barnet. Hos andre dekker eksemen større deler av kroppen og klør så voldsomt at barnet klorer seg til blods. Å gi huden nok fuktighet er viktig, uansett.

- Hjørnesteinen i behandlingen av barn med eksem, er å smøre barnet med fuktighetskrem. Atopisk hud er tørr, forklarer overlege Camilla Moger ved barneavdelingen på Sykehuset Innlandet på Lillehammer.

Av erfaring vet hun at det kan være litt av en jobb å holde huden godt fuktet hvis barnet er ordentlig plaget av eksem. Full innsmurning av hele barnekroppen, morgen og kveld er en rutine mange foreldre må venne seg til. Barnelegen anbefaler uparfymerte kremer man får kjøpt på apoteket.

- Det kan være slitsomt i en travel hverdag å smøre et barn fra topp til tå morgen og kveld. Men smøring med fuktighetskrem er kjempeviktig, sier hun.

Eksem hos barn

Barn med eksem bør ikke bade eller dusje for ofte, og helst ikke for varmt vann. Små badenymfer bør heller ikke bruke såpe som kan tørke ut huden. Såpe med pH under 5,5 er mest skånsom.

Atopisk eksem, såkalt barneeksem, er et rødt og kløende utslett som ifølge Norsk Helseinformatikk, rammer tre prosent av alle spedbarn. I skolealder plages så mange som 10 til 20 prosent av barna. Men heldigvis blir mange kvitt det med årene. Bare to til tre prosent har atopisk eksem når de er blitt voksne.

Hvor eksemen dukker opp på kroppen, avhenger av barnets alder. Spedbarn har gjerne eksem i ansiktet og på kroppen, også på fremsiden av bena. Hos større barn dukker eksemen opp i "bøyefurene" på armer og ben. Den finnes i knehasene, på innsiden av albuene, på innsiden av håndleddene og på hender og føtter. Den kan også dukke opp på mage og rygg.

I slekt med astma

Atopisk eksem er i slekt med andre atopiske sykdommer som astma og allergi. Barn med atopisk eksem er mer utsatt for allergi. De har også økt risiko for å utvikle astma, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Felles for disse sykdommene er at man har forhøyde IgE-antistoffer i kroppen. Det finnes mange teorier om hvorfor dette skjer, men man kjenner ikke helt detaljene i mekanismene og hvorfor noen faktisk får disse sykdommene, forklarer barnelege Camilla Moger.

Forskere og leger har heller ikke kommet til bunns i årsaken til at disse tre sykdommene er blitt stadig mer utbredt blant barn. Trolig spiller flere faktorer sammen. Eksem kan være arvelig. Hvor lenge barnet blir ammet, hva det spiser av mat med farte- og tilsetningsstoffer, om det utsettes for av husstøvmidd, pollen, dyrehår, og luftforurensning spiller inn, ifølge Norsk Helseinformatikk. Og en ting er klart: Barn har ikke godt av å bli utsatt for sigarettrøyk, verken før eller etter at det er født.

- Hvis mor har røkt i svangerskapet, gir det en større risiko for at barnet utvikler astma, allergi og eksem. Det er en sikker sammenheng, sier Camilla Moger.

Eksem hos barn

EKSEM: Hud med atopisk eksem trenger å smøres godt og ofte. © Foto: Istockphoto

Slik behandler du barneeksem:

  • Stump røyken!
  • Smør barnets hud med fuktighetskrem morgen og kveld og etter hvert bad/dusj.
  • Bruk parfymefrie og kraftige kremer. Lotions og melk holder ikke, siden de har for høyt vanninnhold.
  • Pass på at vannet i bad/dusj ikke er for varmt
  • Bruk ikke såpe med pH over 5,5.
  • Hvis fuktighetskremer ikke hjelper og barnet er plaget, bør du ta barnet med til fastlegen og teste for allergi.
  • Kortisonkremer og kremer med antibiotika kan være nødvendig hvis utslettet er kraftig eller betent.
  • Hold barnet unna ting det er allergisk mot.

Kilder: Barnelege Camilla Moger, Norsk Helseinformatikk og Hudlegekontoret.no

Røyken må stumpes

Å stumpe røyken er derfor første bud hvis barnet ditt har fått eksem. Det kan også være at barnet reagerer allergisk på matvarer som egg og melk. Hvis barnet er sterkt plaget av eksem, er barnelegens råd at det testes for allergi. Ofte er det allergi som fremkaller de verste utslettene, ifølge barnelegen. Da gjelder det å holde barnet unna det de er allergisk mot. Noen ganger må dessverre katten flytte ut.

- Men hvis barnet har en lett eksem som bedres av å bli smurt med fuktighetskrem og kremer som ikke er reseptbelagte, trenger man ikke å allergiteste barn med eksem, sier Moger.

Men det er ikke vanlig at eksem skyldes allergi alene, ifølge Hudlegekontoret.no. Og selv om det viser seg at barnet har allergier, er det ikke sikkert barnet blir helt bra selv om det unngår stoffer det er allergisk mot.

Klorer seg til blods

Barn som er kraftig angrepet av eksem, kan klore seg til blods på grunn av kløen. Det hender også at det går infeksjon i sårene. I tillegg til de kremene man får uten resept på apoteket, trenger noen barn derfor å smøres med antibiotikakremer og kortisonsalve. Noen barn med kraftig eksem blir også behandlet med kaliumpermanganat-bad.

Foreldre som bruker flere timer hver uke på å behandle barn med kraftig eksem kan søke om hjelpestønad som dekker tapt arbeidsfortjeneste. De kan også søke om støtte til å dekke utgifter til kremer som ikke er reseptbelagt.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!