sovetemperatur for babyen

Dette er riktig sovetemperatur for babyen

Du skal være ekstra forsiktig med å la nyfødte og spedbarn under seks måneder ligge i trekk.

RIKTIG SOVETEMPERATUR FOR BABYEN: Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for det siste.
RIKTIG SOVETEMPERATUR FOR BABYEN: Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for det siste. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Soveromstemperatur for babyen:

- Rommet bør ære mørkt og kjølig - helst rundt 17-18 grader

- Luft godt på dagtid gjennom vinterhalvåret

- Heng ut dynen ute for å bli kvitt utøy som midd

- La vinduet stå oppe gjennom vår, sommer og høst

Kilde: Overlege Berit Nordstrand

Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for sistnevnte. Innestengt luft øker faktisk risikoen for krybbedød.

- God utskifting av luften omkring babyens munn og nese når den sover er muligens viktigere enn selve temperaturen i rommet. En amerikansk studie viser at spedbarn som sover i rom ventilert med vifte kan ha hele 72 prosent lavere risiko for å dø i krybbedød sammenliknet med spedbarn som sover i soverom uten vifte. Dette er den første studien som undersøker sammenhengen mellom bedre utlufting på spedbarnsrommet og redusert krybbedødrisiko, sier overlege Berit Nordstrand.

Forskerne legger imidlertid til at bruk av vifte ikke er en erstatning for andre forebyggende råd mot krybbedød, som for eksempel det å la barna sove på ryggen.

Myter om sovetemperatur

- Gjennomtrekk eller trekk eksisterer, men det er nok litt overdrevet hvor farlig det er. Det er mest den eldre garde som er opptatt av dette, og generelt kan man si at det er sunt å få frisk luft - også for barn, sier spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad.

Også Nordstrand forteller at det antakeligvis er en myte fra gammelt av hvorvidt gjelder at man blir forkjølet av å sove i trekk, fryse på beina eller kle seg for dårlig. Hun legger imidlertid til at studier likevel viser at virus lettere kan gå gjennom slimhinnene i nese og svelg når du fryser, og at man da sier at slimhinneforsvaret blir dårligere.

- Man spekulerer i om dette ganske enkelt skyldes endringer i blodsirkulasjonen når du fryser. Immunforsvaret ditt har imidlertid ikke ansvar for temperaturregulering og trenger ikke å jobbe for å holde deg varm. Avkjøling svekker ikke immunforsvaret, men muligens din motstandskraft, sier Nordstrand.

Les også: Har du en baby som våkner alt for tidlig på morgenkvisten?

Ikke dekk til vognen

- Også ute i vognen er det godt for babyen å ligge, og ofte er problemet heller at vi kler på dem for mye enn at vi kler på dem for lite, sier Mogstad.

Mange dekker også til åpningen på vognen med tepper, og dette fraråder spesialisten på det sterkeste.

- Det kan være farlig fordi det blir for lite luftsirkulasjon inne i vognen. Bruk heller insekt- eller kattenett foran åpningen. Ta på spedbarn og babyer en liten lue, og kjenn etter i halsgropen eller på magen hvordan barnet har det i forhold til temperatur, sier hun.

Her kan du lese hvor farlig varmt det faktisk ble da vi testet å dekket til vognåpningen.

Sovetemperatur for baby

Du skal være litt mer forsiktig med nyfødte og spedbarn. Frem til barnet er seks måneder, bør du holde det unna gjennomtrekk. Gjerne hele det første året.

- Små barn har dårlig temperaturregulering. De rører seg dessuten lite og har derfor få muligheter til å regulere temperaturen selv. Små babyer er derfor ekstra sårbare og utsatt for å bli syke dersom de ligger i kald luft, sier Mogstad.

Babyen bør ideelt sett ligge i et miljø med frisk og god luft, og soveromstemperaturen kan gjerne ligge på rundt 18 grader. For å oppnå det beste miljøet på barnerommet, kan du med fordel ha god gjennomlufting der i løpet av dagen. Det skader heller ikke å ha vinduet litt på gløtt dersom det ikke er veldig kaldt ute. Du får faktisk friskere barn med riktigere innetemperatur.

Plassering av barnesengen er også viktig.

- Både liten og stor våkner av ubehag om natten, også av trekken om man begynner å fryse. For at trekken ikke skal forstyrre nattesøvnen, kan man passe på å plassere barnesengen så langt unna vinduet som mulig, sier Nordstrand.

Les også: Sover babyen din urolig?

Kle på babyen

For at babyen skal få frisk luft mens den sover også på riktig kalde dager, kan du kle godt på babyen før leggetid. Pass imidlertid på at det ikke blir for tett med kosedyr og andre ting i sengen.

- Dersom babyen har en tendens til å sparke av seg dynen finnes det soveposer som de kan ligge i, sier Mogstad.

Husk for øvrig at spedbarn aldri skal sove på magen - de skal alltid ligge på ryggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning