SPØR EKSPERTEN:

Den nye kjæresten min hater hunder. Hvordan i all verden skal vi få dette til å fungere?

– Jeg vil for all del slippe å velge mellom hunden og kjæresten min. Hvordan i all verden kan vi få dette til å fungere?, spør leseren. Eksperten svarer.

BØR TA EN PRAT: – Det er urimelig å stille ultimatum uten kompromiss. Velger hen deg, velger hen dere, sier eksperten.
BØR TA EN PRAT: – Det er urimelig å stille ultimatum uten kompromiss. Velger hen deg, velger hen dere, sier eksperten. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Ok, jeg har et stort problem jeg håper dere kan hjelpe meg med: Jeg har en hund som jeg og barna elsker enormt høyt.

Jeg har også en ny kjæreste som jeg håper å kunne dele livet med. Men kjæresten min hater hunder!

Vi har så vidt snakket om å flytte sammen over sommeren, men typen er ærlig på at han ikke kommer til å flytte inn hvis hunden bor her.

Hunden er bare fem år gammel, så hun har forhåpentligvis mange år igjen. Hadde han vært allergisk, kunne jeg kanskje skjønt problemet, men det er bare at han er litt redd for hunder og synes det er mye styr.

Hvordan i all verden kan vi få dette til å fungere? Jeg vil for all del slippe å velge mellom hunden og kjæresten min!

EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, og driver Kjærlighetsterapeuten AS.
EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, og driver Kjærlighetsterapeuten AS. Foto: Privat.

Svar:

Hei.

Dette høres ikke lett ut for deg og jeg håper du skal slippe å måtte velge. Dette er også et valg som involverer barna og hunden var der fra starten av.

Når en blir sammen, så blir en ikke bare sammen med partneren, men livet rundt følger også med. I dette tilfelle er det barna og hunden.

Det som er veldig viktig her, om du ikke allerede har gjort det, er å ta en tydelig prat med din kjæreste om hvor mye denne hunden betyr for dere og at det ikke er aktuelt å kvitte seg med den, om det er der du er.

Det er også viktig å avklare om hen er tilpasningsdyktig generelt når det kommer til å møte dine og barnas behov.

Spør også litt mer om hvordan hen ser for seg for livet deres sammen innen fem år. Hva er hens drøm sammen med deg? Handler dette kun om hunden, eller om noe annet? Er hen tilpasningsdyktig i andre situasjoner?

Jeg leser at du skriver «ny kjæreste», da har dere kanskje ikke vært sammen så lenge og vet alt for mye om hverandres personlighet enda? Er hen åpen for å tilpasse seg andre ting i deres liv? Det er urimelig å stille ultimatum uten kompromiss. Velger hen deg, velger hen dere.

Hvis det har med frykt å gjøre, så kan en jobbe med tilpasning. Altså jobbe med frykten. Hvis kjæresten din er litt redd, så kan dere jo eventuelt oppsøke en hundeterapeut som kan gjøre dem bedre kjent med hverandre i trygge omgivelser? Les dere opp på hvordan bli mer trygg på hund og lær mer om rasen.

Hvis dette er ekte kjærlighet, så kommer hen helt sikkert til å føye seg og være løsningsorientert så fort du kommer med noen eksempler på hva dere kan gjøre. Gi dette litt tid.

En fin måte å ta opp vanskelige ting på, er en modell som heter «ikke-voldelig-kommunikasjon».

Den går slik:

1. Objektivt. Beskriv problemet så objektivt som mulig

2. Følelsen. Hva føler du om dette?

3. Si hva du egentlig har behov for.

4. Anmodning. Gi en høflig oppfordring på behovet ditt i spørsmålsform.

Her er det viktig å avklare om hen er åpen for kompromiss, da hunden er en del av deres familie. Så kan du avklare og ha gode rutiner med hunden slik at rammene er satt før kjæresten eventuelt flytter inn. Kanskje skal dere bli enda litt mer kjent før dere tar steget å flytte sammen?

Les også