Blindtarmbetennelse hos barn

Mistenker du at barnet ditt har blindtarmbetennelse?

Disse symptomene må du ta på alvor.

BLINDTARMBETENNELSE HOS BARN: Jo eldre barnet blir, desto tydeligere kan det vise at noe er galt med magen. Foto: Gettyimages.com.
BLINDTARMBETENNELSE HOS BARN: Jo eldre barnet blir, desto tydeligere kan det vise at noe er galt med magen. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Symptomer på blindtarmbetennelse

- Barnet vil ikke spise.

- Barnet har vondt i magen, er slapt og virker dårlig.

- Kvalme og brekninger er vanlig, noen ganger også oppkast og forstoppelse.

- Noen har diaré.

- Feber rundt 38 grader er typisk.

- Større barn og ungdom kan beskrive at smerten starter rundt navlen. Innen 12 timer blir smertene mer konsentrert og flytter seg til nedre, høyre del av magen.

- Kontakt lege hvis barnet har vondt i magen, er utilpass og mangler matlyst, og dette ikke gir seg i løpet av et døgn.

Kilder: Kirurg Hartwig Kørner ved Stavanger Universitetssykehus og Norsk Helseinformatikk

- Blindtarmbetennelse er den hyppigste sykdommen i buken som trenger operasjon, sier kirurg Hartwig Kørner ved Stavanger universitetssykehus.

Det gjelder alle aldre: Den som lider av blindtarmbetennelse bør legges raskt på operasjonsbordet. Hvis ikke, kan blindtarmen sprekke og skape alvorlige betennelser i buken. Men blir man operert tidsnok, blir man raskt frisk.

Men ifølge Kørner, som tok sin doktorgrad på blindtarmbetennelse, viser flere studier at barn kommer senere til behandling for blindtarmbetennelse enn voksne. Blant barn er også andelen av dem som opplever at blindtarmen sprekker større enn hos voksne.

- Det er vanskeligere å se hva barn feiler og oppdage at noe er på gang, sier Kørner.

- Problemet er å diagnostisere blindtarmbetennelse og operere før det går for lang tid og betennelsen skrider frem og blindtarmen sprekker. Det er det vi ønsker å unngå, sier kirurgen.

Blindtarmbetennelse hos barn

Blindtarmen er en del av tykktarmen som vanligvis ligger på høyre side nederst i magen. Ingen vet om den har noen som helst funksjon i kroppen, og det regnes ikke som skadelig å fjerne den.

Blindtarmbetennelse starter ofte med at det trange hulrommet i blindtarmen blir tilstoppet, som oftest av avføringsrester eller fremmedlegemer. Slim som produseres inne i blindtarmen, kommer dermed ikke ut, og trykket inne i blindtarmen øker. Dette kan redusere blodsirkulasjonen til blindtarmen, noe som gjør det lettere for bakterier å starte en infeksjon.

Symptomer på blindtarmbetennelse

Jo yngre barnet er, desto vanskeligere er det å oppdage sykdommen. Særlig er det vanskelig å slå fast at barn under fire år lider av blindtarmbetennelse.

- Små barn har vanskelig for å forklare seg. De er i en alder der de sier at de har vondt i magen, uansett hva de feiler, så tanken på blindtarmbetennelse kan «drukne» litt i dette, sier Kørner.

Og selv om sykdommen ikke er veldig vanlig hos de minste, har kirurgen opplevd at små barn kommer såpass sent til operasjonsbordet at blindtarmen allerede er sprukket. Han mener foreldre derfor bør være oppmerksomme på at selv vage symptomer kan være tegn på alvorlig sykdom hos barnet.

- Hvis barnet i nærmere et døgn har hatt dårlig matlyst, har vondt i magen, er slapt og virker sykt, bør man tenke tanken og gå til en sjekk hos fastlegen, sier Kørner, og forklarer:

- Blindtarmbetennelse begynner ofte med diffuse smerter ved navlen, gjerne ledsaget av kvalme og brekninger, i alle fall med dårlig matlyst. Etter hvert blir smertene mer konsentrert og flytter seg til høyre del av buken.

Omgangssyke med oppkast og diaré samtidig, er normalt ikke typiske symptomer på blindtarmbetennelse, men kirurgen minner om at symptomene hos barn ikke alltid er helt "etter boka". Noen barn har feber, andre har det ikke.

Les også: Alt du må vite om hjernehinnebetennelse hos barn

Smerter og vondt i magen

- Hvis barnet gir uttrykk for smerte i magen når det beveger seg eller hoster, da tyder det på at det er en betennelse i bukhinnen. Da må man ta det på alvor og få det undersøkt, sier Kørner.

Hos fastlegen er det ingen prøver som sikkert kan vise om barnet faktisk har blindtarmbetennelse. Diagnosen stilles klinisk, noe som betyr at den baserer seg på barnets sykehistorie og legens funn ved undersøkelse.

Er diagnosen uklar, kan barnet bli henvist videre til sykehus hvor magen kan undersøkes med ultralyd. En slik undersøkelse kan gi en god pekepinn på om det er blindtarmbetennelse som feiler barnet. Men 100 prosent sikker blir ikke legene før operasjonen er i gang, forklarer Kørner.

- Når man bestemmer seg for operasjon, er det basert på inntrykk av at dette er blindtarmbetennelse inntil det motsatte er bevist, sier han.

Operasjonen gjøres ved hjelp av laparoskopi, en kikkhullsteknikk som gjør det mulig å stille diagnosen riktig, eventuelt finne andre diagnoser dersom det skulle ligge noe annet bak mageplagene.

Les også: De åtte vanligste barnesykdommene

Komplikasjonsfare ved blindtarmoperasjon

- Bruk av laparoskopi bedrer diagnosene, og i de fleste tilfeller kan man også fjerne blindtarmen laparoskopisk, forklarer Kørner.

Ungdom som har gjennomgått puberteten regnes fysiologisk som voksne. Hos unge menn er diagnosen sikrere enn hos unge kvinner, siden symptomene kan forveksles med tegn på kvinnelige underlivsplager.

- Unge jenter har urinveisinfeksjon oftere enn unge gutter. Det er også typisk at den første menstruasjonen kan fremstå som blindtarmbetennelse fordi det kan samle seg litt blod i buken. Jenter som har debutert seksuelt kan også ha fått infeksjoner som kan gi magesmerter, forklarer kirurgen.

Ifølge Helsebiblioteket er komplikasjonsfaren ved blindtarmoperasjon svært liten. Færre enn 3 av 1000 mennesker dør hvert år under operasjonen eller som følge av den. Dersom blindtarmen sprekker før operasjonen, er risikoen litt høyere. Omtrent 17 av 1000 mennesker dør dersom blindtarmen sprekker før de får operasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning