Tips til fødselgave

Dette gir du til din kjære når dere blir foreldre

Trenger ikke være mer enn nyvasket hus og blomster.

Publisert Oppdatert

Mange kvinner venter å få en oppmerksomhet når barnet er kommet til verden. Mens enkelte sier de håper barnets far har tenkt på noe stort og dyrt, mener andre at en baby er gave nok i seg selv.

Atter andre er mest opptatt av unngå det smertehelvetet en fødsel kan være.

Uansett innrømmer de fleste at de blir glade for blomster og nyvasket hus når de kommer hjem fra sykehuset.

Tips til fødselsgave

- Jeg har inntrykk av at man mest gir gaver til barnet og ikke til mor etter fødselen, sier lege og forsker Malin Eberhard Gran ved Folkehelseinstituttet. Hun tror at det ikke blir gitt så mange gaver fordi omsorgen om den nybakte mor blir stadig mindre.

- Hva slags symbolikk har en slik fødselsgave?

- Det kan være en påminnelse om at barselkvinnen har gjort en svær jobb og at hun gjenomgår en stor overgang i livet som andre overgangsperioder i livet innebærer det å bli mor både rolle- og identitetsforandringer, sier Eberhard Gran. Hun er medforfatter i boka Nedstemthet og depresjon i forbindelse med fødsel.

- Hva trenger mor etter fødselen?

- Jeg vil gjerne at for eksempel barselgrøten blir populær på ny. Barselgrøten er en måte å gi omsorg på som også kan medføre avlastning. I dag er det ofte kvinnen selv som står for servering når besøkende kommer for å se barnet. Men barselkvinnen er den som bør få omsorg og ikke den som skal gi det, sier hun.

Les også: Slik gjør du barseltiden enklere

Ga øl og sjokolade til far

Sverre V. Nøkleby er selv pappa til to små barn og drev tidligere verdensbestepappa.no, Norges største pappaside og pappaforum. Han mener det er hyggelig å tenke på fedrene etter fødselen, også. En gave til en nybakt pappa er jo heller ingen dum idé.

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Mens inntrykket hans er at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor, er det langt større variasjon i gavene til far.

Han mener det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født. På forumet hans diskuterer menn blant annet fødselsgaver.

Diskusjonen dreier seg om hva de skal kjøpe, ikke om de skal kjøpe noe.

- Det er tydelig at mange legger mye penger i gaven til mor. Men det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Her får du tips til de fineste barselgavene:

VELVÆRE: En god bodylotion, olje eller håndkrem er noe de fleste kvinner vil sette stor pris på å få i gave.

HJEMMESPA: Å reise på spa drømmer nok mange mødre om, men i starten er det vanskelig å komme fra. Overrask din kjære med et lite hjemmespa, eller et gavekort til senere bruk.

Et godt måltid

Overrask den nybakte mor med et deilig måltid, og gjerne matvarer hun ikke kunne spise under graviditeten, slik som spekemat og "sinte" blåmuggoster.

Litt eksklusiv sjokolade eller deilige småkaker blir også sjelden feil. Dette er også fine gaver som er smart å ha på lur når familie og venner kommer på besøk.

Symbolske smykker

Noen drømmer om en alliansering med en pyntesten/diamant for hvert barn, andre foretrekker navnesmykker. Et hjertesmykke er også en søt gave.

Foreldrebøker

Selv om det neppe blir mye tid til lesing, kan erfaring fra andre mødre og fedre være verdt å ta med seg, gjerne kombinert med humor og trøst.

Hårfine gaver

Et gavekort til din kjære hos favorittfrisøren, er et smart gavetips. Undervurder heller ikke effekten av en tørrsjampo, som kan komme godt med.

Den klassiske koppen

Med tørrsjampoen fra Batiste skal du kunne hoppe over hårvasken, og likevel få en ren og nyvasket look. Kan bestilles fra Enklereliv.no til kr 75.

Med tørrsjampoen fra Batiste skal du kunne hoppe over hårvasken, og likevel få en ren og nyvasket look. Kan bestilles fra Enklereliv.no til kr 75.

Selv om du kanskje ikke har rukket å være mor eller far så lenge ennå, er en egen mamma- eller pappa-kopp koselige gaver.

Blomster

Siden det mest sannsynlig ikke er lov til å ha med blomster på sykehuset, vil nok mange sette pris på en vakker bukett ved hjemkomsten.

Blomsterbukett med i rosatoner og grønt med blant annet roser og orkideer fra Blomsterpikene.no

Blomsterbukett med i rosatoner og grønt med blant annet roser og orkideer fra Blomsterpikene.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning