Gave til nybakt far

Trenger du gavetips til en nybakt pappa?

8 tips til symbolske fødselsgaver til far - fordi han fortjener det.

GAVE TIL NYBAKT FAR: Selv om de ikke forventer det, så er det hyggelig med en overraskelse også til pappa.

GAVE TIL NYBAKT FAR: Selv om de ikke forventer det, så er det hyggelig med en overraskelse også til pappa.

Publisert Oppdatert

Hvorfor ikke gi den nybakte faren en liten oppmerksomhet etter fødselen?

Sverre V. Nøkleby er selv pappa til to små barn og drev tidligere verdensbestepappa.no, Norges største pappaside og pappaforum. Han mener det er hyggelig og også tenke på fedrene etter fødselen.

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Min kone hadde for eksempel gjort klart noe som jeg satte veldig pris på: Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Han mener det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født.

- Det er tydelig at mange legger litt penger i fødselsgaven til mor. Og det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk, sier han.

Motstanderne av fødselsgaver påpeker at en baby bør være gave nok i seg selv - til begge foreldre?

- Det er jeg jo enig i. Derfor mener jeg at en fødselsgave ikke trenger å være dyr, men heller en symbolsk oppmerksomhet, sier Nøkleby.

Les også: Dette bør dere vite om sex etter fødsel

Gavetips til nybakt pappa

Nøkleby har inntrykk av at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor. Gaven til far kan variere.

- Jeg kan for eksempel anbefale en pappabok, eller en bok om babymassasje. En far på forumet som er ihuga Liverpoolsupporter, meldte tvillingene sine inn i supporterklubben så snart de var født. Det kan kanskje også være et gavetips? En bæresele kan også være en fin gave til far, sier han.

Under følger Nøklebys gavetips til en nybakt pappa.

Gi ham en pappabok

Bøker er alltid en fin gave. Det finnes mange egne bøker for ferske pappaer, i tillegg til at alle bøker om svangerskap, fødsel og babytid selvsagt er like relevante for begge kjønn. Hva med en bok om babymassasje? Det er en hyggelig aktivitet som kan gi far og barn verdifull tid sammen og som kan føre dem nærmere hverandre.

Boktips:

  • Per Asbjørn Risnes jr, Kagge forlag: Verdens beste pappa - Hakkespettbok for småbarnsfedre
  • Finn Bjelke, Gyldendal: Pappa for første gang
  • Klaus Sonstad, Cappelen Damm: Far på ferde
  • Peder Kjøs, Pax: God pappa - En håndbok
  • Anne Karin Ringstad, Gyldendal: Babymassasje - få god kontakt med barnet ditt

Les også: Slik er det å være nybakte foreldre

En stelleveske til ham

Gjør klar en egen stelleveske til ham, hvis dere ikke velger å ha en felles. Har han en skulderveske fra før, er det ingenting i veien for at den skal kunne brukes til stelleveske.

Utstyr den med stellematte, bleier, våtservietter og et ekstra sett med klær, og han er klar for tur på egen hånd. Eller kjøp en maskulin stelleveske som er bare hans.

Hudpleie for menn

Selv de barskeste menn begyner å få opp øynene for hudpleie. Produkter som skal gi sliten og søvnfattig hud nytt liv er gull for nybakte fedre.

Overrask ham med fotballtøy

Er han fotballfrelst? Da vil han nok bli overrasket og glad hvis du har kjøpt en liten ting med lagets logo til babyen. Hvis han da ikke allerede har kjøpt hele kolleksjonen selv?

OBS! Her gjelder det å gå uhyre forsiktig fram: Du skal være HELT sikker på at du kjøper riktig lagdrakt. En rød fotballdrakt er ikke den andre lik, for å si det sånn.

Og gir du en Liverpoolsupporter en Manchester United-drakt, hadde det vært bedre å ikke gi noen ting. De største klubbene i inn- og utland har egne nettbutikker.

Musikk til trilleturen

Brenn en cd eller lag en spilleliste med pappa/barn-relatert musikk, eller med musikk du vet han vil like å ha med på trilletur.

Les også: Dette skjer på seksukerskontrollen

Klargjør ham for utelek

Er han ingen friluftsmann fra før? Det blir han nå, når han skal gå på trilletur og ta med barnet på lekeplassen og ut i naturen! Hva med å kjøpe regntøy for friluftsbruk?

Et smykke med barnets navn

Den svenske smykkedesigneren Amanda Egilson er kjent for sine smykker til gravide og nybakte mødre. Hun har også en herrekolleksjon som passer perfekt for ferske fedre. Hva med mansjettknapper med barnets navn inngravert? Eller et sølvsmykke med militærinspirert anheng med barnets fødselsdato?

Overrask ham med en feiring

Gjør klart noe han kan kose seg med mens du og babyen er på klinikken (hvis ikke dere er så heldige å få være der sammen). Involver eventuelt kompisene hans, kanskje de vil være med og feire den nybakte pappaen? Det skal sies at dette enkelte steder i landet er noe som skjer uansett. Krymping, kalles det, og er et slags utdrikking av den nybakte faren. Det skal skje mens mor og barn fortsatt ligger på barsel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning