Hvor mange foreldre har ikke brukt timer og dager på å innrede det de selv synes er verdens lekreste barnerom, for så å oppleve at det blir stående ubrukt mens barna leker i stua?

Men noen ganger er det best for alle om ikke hele familien er i samme rom hele tida. Les tipsene under om du vil legge til rette for at barna skal trives bedre på rommene sine.

Retro, nostalgi og gamle minner. Hvitmalt chabby chic. Toner av beige, rosa eller lyseblått. Treleker og heklede kosedyr. Miniatyrer av voksenmøbler. Kleshengere med søte babykjoler og tallerkenhyller med gamle barnebokklassikere. Ja, en fryd for mammaøyet, men bryr barna seg om det?

- Noen ganger henger foreldrene seg for mye opp i sin egen smak og tenkemåte. Mange foreldre elsker retrostilen, med møbler, ting og farger fra 60- og 70-tallet. Det er ikke noe galt med det, men hva liker barna? Hva bruker barna? sier interiørdesigner Siv Amundsen Lack i FabLab Design.

Hun mener barn trives best med spennende farger, former og kontraster.

Møbler som kan flyttes

De trenger møbler med myke former som kan stables og flyttes, og de liker å kunne gjøre noe selv. Alt skal ikke stå ferdig. Inventaret må kunne brukes på flere måter.

- Barnas smak bør være styrende for de få kvadratmeterne barnerommet utgjør. Barn kan ha mange morsomme ideer som er gjennomførbare om de bare tilpasses litt. Det du skaper for barna når de er små, er de minnene de tar med seg inn i voksen alder, sier Lack.

Men det er flere måter å gå i voksenfella på.

- Det som er ryddig, oversiktlig og behagelig for voksne, er ikke nødvendigvis det samme for barn, sier Torstein Hagen, daglig leder i Uniqa, leverandør av pedagogiske møbler til blant annet barnehager.

Blant annet har vi voksne en tendens til å plassere møblene langs veggen. På et barnerom, akkurat som i barnehagene, kan det i stedet være lurt å la noen oppbevaringsmøbler stå ut i rommet.

Hemmelig lekekrok

- På den måten skaper du liten «hemmelig» lekekrok. Ikke vær redd for å bryte av rommet og gjøre det vanskelig å gå tvers over.

- Husk at det som er litt trangt for de voksne, er det perfekt for de minste, påpeker Hagen.

Et annet velkjent problem er den enorme mengden med leker og utstyr. Ofte er det de enkle og klassiske lekene som faller best i smak, som kjøkkenleker, lego og andre byggeklosser, kulebaner og biler. Om alle lekene er synlige og tilgjengelige, vil barna fort miste oversikten. mener Hagen.

- Det er mye bedre å ha noen få synlige leker enn flere overfylte kasser med alt fra dukker til biler. Barn trenger ikke ha mulighet til å leke med alt til enhver tid. Lag lukket oppbevaringsplass i høyden og sørg for variasjon ved å bytte ut de synlige lekene av og til, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEMMELIG HYTTE: Ingenting er bedre enn å ha muligheten til å bygge hytter og kosekroker under eller over senga. Et forheng og noen puter er en enkel investering. © FOTO: Fablabdesign.no

Under har vi samlet flere av Lack og Hagens beste tips:

1. Tenk flerfunksjonelt

Er barnerommene små? Søsken kan ha godt av å dele rom. Da kan dere ha ett lekerom og ett soverom. Prøv å tenke flerfunksjonelt. Ei seng er ikke bare til å sove i. Den kan med enkle grep bli både klatrestativ, bil, en båt eller hus. Kanskje kan du kjøpe eller lage en morsom sengegavl eller sengehimmel som kan byttes ut når barnet blir eldre. Ei seng som befinner seg en meter over bakken, gir rom for både hyttebygging og oppbevaring. Store skuffer med hjul kan flyttes på og brukes til mye. Se etter oppbevaringsmøbler som også kan brukes som lekebord.

2. Bruk flyttbare møbler

Barn sitter ikke i sofaer og på stoler med rygg på samme måte som voksne. Puter i flere varianter og størrelser, puffer, tepper og madrasser gir rom for friere lek og kreativitet. Oppbevaringmøbler som kan flyttes og stables er perfekt, for eksempel kasser med lokk og lave lekebord, med eller uten hjul. Slike møbler kan bli en del av leken.

3. Lag en hule

Barn elsker å bygge hytter. Legg til rette for at barna kan lage små huler og kosekroker. Utnytt plassen under senga. Bruk hyller, benker, bord eller kommoder som romdelere. Kanskje går det an å feste ei gardinskinne eller noen kroker i taket, og deretter henge opp forheng. Det finnes ingen grenser for hva kroker i taket eller i en bjelke kan brukes til (huske, tau, snorer). Det beste er om forhenget kan hektes av og på, alt etter hva som passer best akkurat i dag. Sørg for nok puter og tepper. Det er morsomst for barna når de selv kan bygge, flytte, endre og rive ned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BILLIG MORO: Sväva huske, Sagosten marihønetrekk med luftelement inni og Löva sengehimmel. © FOTO: IKEA

4. Skaff et lekebord i riktig høyde

Tenk barnehøyde. Populære leker må være lett tilgjengelige. Og selv om gulvplass er viktig, elsker mange barn også å stå på føttene eller knærne når de leker. Et flyttbart lekebord er kjekt, gjerne med plass til viktige saker under. En liten opphøyet kant rundt bordet sørger for at småting ikke faller ned. Bordet trenger ikke stå inntil en vegg. Kanskje blir det mest brukt om det står midt på gulvet. En lav boksreol kan fungere på samme måten, samtidig som den dele av rommet for å skape en ekstra krok

5. Oppbevar lekene riktig

La lekene rullere. Det gjør du ved å oppbevare et mindre utvalg leker synlig og tilgjengelig i kasser, bokser, lave hyller og lekebord, mens resten stues bort i høyden. Da er det lettere for barna å holde oversikten, og de blir ikke så fort lei. Merk lekekassene godt med hva som er inni, for eksempel ved å lime på en stor legokloss eller en lekebil. Da blir det lettere å rydde.

6. Tenk nytt om farger og design

Barnerommet trenger ikke matche resten av huset. Barn vil helst ha kontraster. Du trenger ikke bruke knallfarger, men bruk farger som barna klarer å skille mellom (altså ikke ulike toner av lyseblått). Gamle møbler og leker er topp, men skill mellom hva du tror barna faktisk bruker og liker, og hva som bare er et utløp for din egen smak. Det er smart å ikke innrede hele rommet etter kommersielle temaer, som for eksempel Spiderman. Barna går fort lei. Velg heller mer generelle temaer, som jungel, eventyr, skog eller verdensrom, om dere vil ha et temarom.

BILLIG MORO: Sväva huske, Sagosten marihønetrekk med luftelement inni og Löva sengehimmel. © FOTO: IKEA

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!