- Det er viktig at vi voksne svarer åpent og ærlig på det barna spør om i forhold til rettsaken. Sjekk hva barna lurer på, svar på spørsmål, men ikke øs på med informasjon, sier barneombud Reidar Hjermann til Foreldre & Barn.

Han mener det både er viktig å gi adekvat informasjon, men også å være pedagogisk.

Bidra til trygghet

- Det er viktig å bidra til trygghet. Si at gjerningsmannen er låst inne, og at han ikke vil skade noen mer. Du kan også si at de nesten ingen mennesker er så slemme som han, forklarer Hjermann.

Man bør ikke la tv stå på, men det gjelder alltid i forhold til nyhetssendinger og barn.

- Hver dag er det alvorlige hendelser som bomber og krig på tv, og ser barna dette for ofte, gjør det dem enten blaserte eller urolige. For barn over åtte år anbefaler barneombudet Supernytt på NRK.

Debatter her: Skolebarn og 22. juli

Noen råd til voksne om hvordan du kan møte barna

 • Vær åpen for barns spørsmål om hva som har skjedd.
 • Kommuniser tydelig at gjerningsmannen ikke går ute blant folk.
 • Ikke si ting som er usant for å skjerme barnet, og husk at det ikke alltid er nødvendig å fortelle alt.

Kilde: Barneombudet.no

Viktig å avlive mytene

Fordelen med å snakke med barna om denne alvorlige saken, er at ikke mytene blir sannhet for barna.

- Barn som ikke får noe informasjon, lager ofte forklaringer selv basert på det de hører andre barn snakker om. Og dette stemmer ikke alltid med virkeligheten.

Hjermann mener det er viktig at barna får med seg noe. Men samtidig må man huske på at det er mye annet som er viktig i barnas liv.

- Både i barnehagen, på skolen og hjemme skal det være rom for å gjøre andre ting, sier Reidar Hjermann.

Må tilpasses barna

Noen råd til voksne om hvordan du kan møte barna

 • Det kan være aktuelt å skjerme barn mot sterke bilder i mediene for å motvirke at barn mottar inntrykk de ikke klarer å bearbeide.
 • På spørsmål om hvorfor gjerningsmannen kunne gjøre noe så grusomt, kan man bruke et ord som "feiltanker" eller "tankeforstyrrelser".
 • Lek fungerer for barn som språk gjør for voksne.

Kilde: Barneombudet.no

- Samtalen med barn må være tilpasset deres alder og forstand. Overlatt til seg selv eller samtaler med jevnaldrende kan misforståelser, rykter, frykt og fantasier ofte råde grunnen alene, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.

Sammen med kollega Magne Raundalen har han laget noen retningslinjer for hvordan man skal snakke med barna om terrorsaken. Psykologene mener barn trenger fakta og informasjon for å begripe hva som skjer. Uansett alder greier barn seg best når de har voksne som åpent, ærlig og direkte formidler den informasjon de trenger for å forstå det som skjer og demper eventuell frykt og uro som barna kjenner.

Skap et klima for samtale

- Det er voksnes oppgave å skape et klima hvor barna kjenner seg trygge til å spørre om alt, hvor de våger å ta opp sin frykt, sine vanskelige tanker eller reaksjoner de opplever. Samtidig skal ikke vår voksnes verden presses ned over barn som ikke viser interesse for rettssaken og som er mest opptatt av alt de vanligvis holder på med, sier Atle Dyregrov.

rettsak terror

ÆRLIG: Snakk ærlig med barna om rettsaken, råder krisepsykolog Atle Dyregrov. © Foto:SE Fotografi

Barn skal skjermes

Rettssaken vil få stor plass i nyhetsmediene, og det er viktig at dere som foreldre er reflekterte over hva barna får se. Med sterke beretninger og bilder som igjen og igjen vil prege nyhetsbildet, er det all grunn til at foreldre husker hvor av-knappen er, slik at barn ikke unødig utsettes for dramatiske inntrykk.

- God informasjon virker dempende på barns uro. Men det er viktig at foreldre er reflektert over hva barn får se, når de ser, hvor ofte de ser og hvem som er tilstede når de ser, sier Dyregrov.

Følgende reaksjoner kan vise seg hos barna:

Frykt, redsel og bekymring

 • Viser seg ved mer behov for å være nær sine kjære
 • Vil ha lyset på og døren åpen når de legger seg
 • Økt behov for fysisk kontakt, reagerer på atskillelse
 • Søvnforstyrrelser - problemer med å få sove, mareritt

Aktive tanker om hendelsen

 • Stiller spørsmål eller formulerer tanker
 • Følger med på nyhetene
 • I noen tilfeller blir de mer barnslige og kan begynne å tisse på seg, snakke mer "babyspråk" m.m
 • Tristhet, mer irritabilitet

Kilde: psykologene Atle Dyregrov og Magne Raundalen

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Barn terror

SVAR PÅ SPØRSMÅL: Sjekk hva barna lurer på, men ikke øs på med informasjon, sier barneombud Reidar Hjermann. © Foto: Barneombudet.no

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!