Forsikring og skader i norske hjem

Forsikringsbransjens verste skrekkbilder

Vanvittige bilder fra norske hytter og hus.

VANNSKREKK: Vannskader på norske hytter slår alle rekorder. Dette bildet er fra en hytte på Bjorli med mildt sagt store vannskader.
VANNSKREKK: Vannskader på norske hytter slår alle rekorder. Dette bildet er fra en hytte på Bjorli med mildt sagt store vannskader. Foto: FOTO: If Skadeforsikring)
Sist oppdatert

Når skadeomfanget i år summeres vil forsikringsbransjen konkludere med at 2010 ble et spesielt rekordår når det gjelder vannskader.

Både antall vannskader og erstatningsutbetalinger har økt dramatisk sammenlignet med året før, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Har du tenkt på hva slags forsikring du har? Ifølge FNO har mange selskaper såkalte prosentvise egenandeler.

Det innebærer at dess eldre utstyret er, jo mindre dekker forsikringen.

ISDANNELSE: Slik kan det gå når vinduer står på gløtt over lang tid. Ifølge Tryg Forsikring har det i dette tilfellet kommet inn snø og isdannelser har oppstått  i forbindelse med kondens og fuktighet.
ISDANNELSE: Slik kan det gå når vinduer står på gløtt over lang tid. Ifølge Tryg Forsikring har det i dette tilfellet kommet inn snø og isdannelser har oppstått i forbindelse med kondens og fuktighet. Foto: FOTO: Tryg

Frostskader

- Mange av skadene kan relateres til frosten. For flere steder hvor det normalt sett ikke pleier å være så kaldt, fikk også merke kulda sist vinter, forklarer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Tallene viser at forsikringsselskapene fikk 61 000 innmeldte vannskader de ni første månedene av 2010. Totale erstatninger er rekordhøye 2,1 milliarder kroner i samme periode.

Stort skadepotensial

- Ja, når det gjelder vannledningsskader, spesielt på hytter, så er det dyster lesning, innrømmer Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Moderne hytter har ofte mange tappepunkter og mye sanitærutstyr. Skadepotensialet er derfor stort dersom vannet i rørene fryser til is innvendig og sprenger rørene.

BARE RØR: En kollisjon mellom rørlegger og elektriker. Ifølge If Skadeforsikring skal dette ikke ha blitt utført av en amatør. Bildet taler for seg.
BARE RØR: En kollisjon mellom rørlegger og elektriker. Ifølge If Skadeforsikring skal dette ikke ha blitt utført av en amatør. Bildet taler for seg. Foto: FOTO: If Skadeforsikring

Vet du for eksempel hva innboforsikringen dekker?

Du kan spare mye på å velge riktig forsikring.

Store kostnader

Erstatningsutbetalingene ser ut til å komme opp i nær 320 millioner kroner, og det vil i så fall være en økning på 137 prosent. Det har aldri tidligere vært så voldsomme økninger i vannskader på hytter.

If Skadeforsikring ser en tydelig sammenheng mellom vannskader og flittige hobbyhåndverkere.

En undersøkelse Norstat har gjennomført, viser at nær halvparten av alle menn i Norge (46 prosent) over 18 år har installert eller montert vannførende utstyr i hjemmet, mens hver femte kvinne har gitt seg i kast med det samme.

Amatører med selvtillit

- Vi ønsker ikke å ta fra folk gleden ved å sette i stand hus og hytter, men vi ser at mange nordmenn har for høy tillit til egen evne når det gjelder arbeid som burde vært utført av rørleggeren.

REKORDHØYE TALL: Finansnæringens tall viser at forsikringsselskapene fikk 61 000 innmeldte vannskader de ni første månedene av 2010. Totale erstatninger er rekordhøye 2,1 milliarder kroner i samme periode.
REKORDHØYE TALL: Finansnæringens tall viser at forsikringsselskapene fikk 61 000 innmeldte vannskader de ni første månedene av 2010. Totale erstatninger er rekordhøye 2,1 milliarder kroner i samme periode. Foto: FOTO: Gjensidige

- Å koble til et blandebatteri eller en oppvaskmaskin kan virke enkelt. Problemet er bare at én liten feil kan få store skadekonsekvenser, sier Torstein Bratgjerd, teknisk inspektør hos If.

Skal du unngå kalddusjen sprengte vannrør gir - bør du altså ta noen forholdsregler, understreker informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

En del eiere stoler for mye på teknikken når de ikke er på hytta i perioden mellom høstferien og påskeferien. Noen fikk seg derfor en ubehagelig overraskelse da de kom på hyttene sine sist påske.

- Frostskader er egentlig ganske enkelt å forebygge. Vi gjentar gjerne råd om å stenge av hovedkranen og ha nok varme på.

GULVKALDT: If Skadeforsikring ser en sammenheng mellom vannskader og hobbyhåndverk.
GULVKALDT: If Skadeforsikring ser en sammenheng mellom vannskader og hobbyhåndverk. Foto: FOTO: Gjensidige

- Hvis alle hadde gjort dette kunne samfunnet vært spart for 100 millioner kroner i fjor, viser våre beregninger, sier Rysstad.

Ikke spar på strømmen

Generelt sparer for mange på strømmen når det er kaldt.

Dette gjelder spesielt når strømmen er dyr, noe som kan bli en kostbar spareaktivitet.

Rådet er å holde det tilstrekkelig varmt i hytta og ha dørene åpne inn til rom med vanninstallasjoner som kan være utsatt for frost.

ISKLUMP: Her har toalettet blitt til en eneste stor isklump.
ISKLUMP: Her har toalettet blitt til en eneste stor isklump. Foto: FOTO: Gjensidige

Forsikringsbransjen og Norske Rørleggerbedrifters Landsforbund understreker viktigheten av å stille inn termostaten riktig:

Du bør ha en temperatur på minst 10 grader i rom med rør i vegg, gjerne 15 om det er dårlig isolert. Og ved nedtapping må du først kontrollere at stoppekranen er tett.

I tillegg bør sluk bør renses minst en gang i året.

Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør, ettersom disse kan etse på rørene.

Innkasset mot yttervegg

KOSTBAR UTBEDRING: Hytteskader kan stå lenge uten å bli oppdaget. Dette fordyrer utbedringen. Bildet er fra en hytte i Tynset.
KOSTBAR UTBEDRING: Hytteskader kan stå lenge uten å bli oppdaget. Dette fordyrer utbedringen. Bildet er fra en hytte i Tynset. Foto: FOTO: If Skadeforsikring

Dessuten: Kjøleskap, kaffe- og isbitmaskiner og lignende utstyr som er tilkoblet vann, skal ha automatisk avstengning med føler i områder hvor lekkasje kan oppstå.

Vannledninger som ligger mot yttervegger er mest utsatt for frost. Det kan gjelde rør i benkeskap eller rør som ligger innkasset mot yttervegg. Flere har løst frostproblemene på utsatte punkter på hytta ved å installere varmekabler. Ellers er det tetting mot frostinnsig som er viktig.

ISKALDT: Det frosne badegulvet med duskjkabinett er fra en hytte i Røyken.
ISKALDT: Det frosne badegulvet med duskjkabinett er fra en hytte i Røyken. Foto: FOTO: If Skadeforsikring
SOMMERHUS: Det frosne gulvet er etter en vannlekkasje i et sommerhus i Svelvik.
SOMMERHUS: Det frosne gulvet er etter en vannlekkasje i et sommerhus i Svelvik. Foto: FOTO: If Skadeforsikring

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2011, og sist oppdatert 12/02 2021.

Les også