Dette dekker innboforsikringen

Forsikringen dekker lynnedslag

Innboforsikringen dekker skader som følge av lynnedslag.

FORSIKRING OG TORDENVÆR: Skader på elektriske artikler dekkes av innboforsikringen, så fremt det ikke er av eldre dato.
FORSIKRING OG TORDENVÆR: Skader på elektriske artikler dekkes av innboforsikringen, så fremt det ikke er av eldre dato. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Publisert Oppdatert

Etter nattens kraftige tordenvær var det mange boligeiere som opplevde strømbrudd, og en god del igjen som fikk skader på elektriske artikler som PC-er, TV-er og frysere.

Dersom du har en innboforsikring, vil du i utgangspunktet være dekket.

- Alle skader forårsaket av lynnedslag dekkes. Skulle fryseren gå, dekkes også verdien av innholdet, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Ann Håkonsen, til Klikk.no.

Noen begrensninger finnes likevel.

- Det folk blant annet må være oppmerksom på er at lynet ofte skaper mindre skader som ikke overstiger egenandelen på innboforsikringen, sier informasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Dekker ikke eldre utstyr

Ifølge FNO har mange forsikringsselskaper såkalte prosentvise egenandeler. Det innebærer at dess eldre utstyret er, jo mindre dekker forsikringen.

- Elektriske artikler, som pc, tv og lignende, har begrenset levetid. En 10 år gammel pc vil derfor vanligvis ikke bli erstattet. Det vil med andre ord si at egenandelen i dette tilfellet vil være hundre prosent av pc-ens verdi, forklarer Håkonsen.

Hennes råd er derfor å lese forsikringsvilkårene, fordi der vil det stå hvor stor avskrivning det er på forskjellige elektriske artikler.

- Det uttrykkes gjerne i prosent for hvor gammelt artikkelen er.

I vilkårene til innboforsikringen hos Storebrand står det blant annet følgende om avkorting:

"For elektrisk innretning, maskin eller apparat gjøres det fradrag på grunnlag av de totale kostnader med 10 % for hvert påbegynt år fra utstyret er 5 år, for PC og datautstyr fra 1 år, høyst 80 %. Ved ulik alder på skadde deler legges den eldste delens alder til grunn".

Få oversikt over skaden

- Vi har foreløpig ikke registrert noen spesiell pågang etter nattens uvær, men det skyldes nok at mange er på ferie, forteller skadesjefen hos TrygVesta, Håvard Søvde til Klikk.no.

Han generelle råd til de som opplever skader som følge av tordenvær er å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt så raskt som mulig.

- Ta gjerne bilder av gjenstanden som er skadet, for dess tydeligere man kan beskrive skaden jo bedre er det.

Søvde råder også til å få en uttalelse på om utstyret lar seg reparere eller ikke, fordi dette også vil gjør det lettere å få et raskt forsikringsoppgjør.

- Ring gjerne en profesjonell reparatør eller forretningen der gjenstanden er kjøpt. De vil kunne gi avgjøre om utstyret lar seg reparere eller ikke. Dersom det er nødvendig at man får noen til å komme og se på skaden, vil utgiften til dette bli dekket dersom det blir en forsikringsutbetaling.

Fryseren

Noen får seg en ubehagelig overraskelse når de kommer hjem fra ferie og oppdager at alt i fryseren har tint. Og lukter tilsvarende.

Utgangspunktet er at både ny fryser (dersom den må erstattes) og innholdet dekkes av forsikringen (minus egenandelen).

Har man imidlertid spesielt dyre (eller uvanlige varer) i fryseren må dette godtgjøres overfor selskapet.

- Bransjen opererer med en tommelfingerregel som sier 1000 kroner per 100 liter fryservolum.Er man innenfor den grensen, vil man få et raskt oppgjør. Hadde man derimot spesielle varer i fryseren, som for eksempel elgkjøtt, måtte dette beskrives særskilt, forklarer Søvde.

Overspenningsvern

- I mange forsikringsoppgjør i forbindelse med tordenvær står kunden igjen bare med egenandelen. Dette er en utgift man i mange tilfeller kunne ha unngått dersom man hadde montert et overspenningsvern .

Dette kan enten monteres i sikringsskapet eller som såkalte overspenningsplugger i stikkontakter med spesielt sårbart utstyr.

Og den gamle regelen om å trekke ut stikkontaktene gjelder fortsatt.

Les også:

Slik beskytter du elektronikken mot lynet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning