Slik får du god søvn

Ikke sov med åpent vindu

I mange hus er det unødvendig å sove for åpent vindu, sier Sintef-forsker.

MEN IKKE NÅR DU SOVER: Bor du i et nyere hus, er det mest sannsynlig ingen grunn til å sove for åpent vindu. God utlufvting av rommet, og sengetøyet, er likevel smart for å få bukt med midd, fukt og mugg.
MEN IKKE NÅR DU SOVER: Bor du i et nyere hus, er det mest sannsynlig ingen grunn til å sove for åpent vindu. God utlufvting av rommet, og sengetøyet, er likevel smart for å få bukt med midd, fukt og mugg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert
KAN VÆRE EN ÅRSAK: Fuktige rom gir oss søvnprøblemer, viser forskning. Det fikser man ikke med sovetabletter.
KAN VÆRE EN ÅRSAK: Fuktige rom gir oss søvnprøblemer, viser forskning. Det fikser man ikke med sovetabletter. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Noen sverger til å sove med åpent vindu hele natten - hele året.

Men det kan faktisk gjøre at du sover dårligere.

Fukt gir søvnproblemer

Den svenske forskeren Christer Janson har ledet et forskningsteam som har studert søvnplager og funnet ut at fukt kan bidra til at man sover dårlig.

- Med tanke på at vi tilbringer en stor del av vår tid i hjemmet sovende, var det naturlig å undersøke om det finnes en sammenheng mellom inneklima og søvn, sa professor Christer Janson ved Institutionen för medicinska vetenskaper, Lungmedicin och allergologi i Uppsala til Psykisk Helse.

Forskerne undersøkte inneklima og søvnkvalitet hos 16.190 personer, og blant de som bodde i hus hvor det var tegn til fukt var flere plaget av søvnvansker. Ved tegn til fukt i gulvet var plagene aller mest utbredt.

- Resultatene var overraskende. Ikke mange har tenkt på koblingen tidligere, og flere av mine medforfattere hadde vanskelig for å tro på våre resultater i begynnelsen, sier Janson til klikk.no.

- I Norge har vi tradisjon for å sove med vinduet åpent året rundt, og nå har vi hatt endel fuktig klima de siste årene. Gjelder disse funnene også om fuktigheten kommer utenfra?

- Funnene gjelder fukt i selve huset, for eksempel i gulvet. Å sove for åpent vindu er sannsynligvis bra for søvnen uansett - selv om det regner ute, mener Christer Janson.

SKJØNNHETSSØVN: Godt ventilerte, tørre rom og rent sengetøy kan være alfa og omega for å få en god natts søvn.
SKJØNNHETSSØVN: Godt ventilerte, tørre rom og rent sengetøy kan være alfa og omega for å få en god natts søvn. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Åpent vindu = kulde = fukt

FORSKER: Sivert Uvsløkk forsker på fukt og varme i hus. Her jobber han med å finne vannopptak i finér.
FORSKER: Sivert Uvsløkk forsker på fukt og varme i hus. Her jobber han med å finne vannopptak i finér. Foto: Foto: NTNU

Men med åpne vinduer kan vi få fuktproblemer på soverommet, og dermed et søvnproblem. I tillegg kan det bli dyrt. Ett åpent soveromsvindu kan suge varmen ut av hele huset.

Uten varme setter fukten seg fort: Vi svetter omkring en halv liter væske i løpet av natten. Både svette og pust skaper kondens, og uten gode ventilasjonsløsninger er det vanskelig å få transportert fuktigheten ut av rommet. Mange vinduer har også et svakt punkt i nedkant av vinduet, der fukt kan komme inn.

- Det er viktig med god nok ventilasjon, men lufting med åpent vindu vinterstid er ingen god løsning. Da får du gjerne et unødvendig stort varmetap - ikke bare fra soverommet, men fra alle naborom til soverommet også.

- Dette er fordi varmen strømmer ut gjennom tilsluttende vegger, tak og gulv, fra varme naborom til det kalde soverommet og videre ut gjennom vinduet, sier seniorforsker på fukt og varme ved Sintef, Sivert Uvsløkk, til Klikk.no.

Fukt gir mugg og midd

IKKE LEKKERT: Vann sniker seg lett inn i vinduskarmer og vegger om vinduet står åpent hele dagen og natten i fuktig vær.
IKKE LEKKERT: Vann sniker seg lett inn i vinduskarmer og vegger om vinduet står åpent hele dagen og natten i fuktig vær. Foto: Foto: [email protected]

Selv om Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) råder oss til å holde mellom 14-16 grader på soverommet, hvilket er i tråd med Enøks anbefalinger for inneklima, synes heller ikke rådgiver Grethe Amdal i NAAF at et kaldt og fuktig rom bra å sove i.

DÅRLIG INNEKLIMA: Fukt fører lett til mugg. I dette tilfellet er hele veggen og taket ødelagt. Soppsporer fra muggen gjør deg raskt syk.
DÅRLIG INNEKLIMA: Fukt fører lett til mugg. I dette tilfellet er hele veggen og taket ødelagt. Soppsporer fra muggen gjør deg raskt syk. Foto: Foto: Wikipedia

- Det gjør at fuktigheten i sengetøyet heller ikke tørker helt ut, så dersom man liker å ha det kaldt på soverommet bør man én gang i uken varme det opp, sier Amdal til Klikk.no. Hun anbefaler oss også å snu dyna, og ikke å re opp, slit at den kan tørke opp.

Midd liker seg i fuktige og varme omgivelser, og derfor finnes det tusenvis av dem i sengen. De kan gi allergiske reaksjoner.

- Midd er en vesentlig faktor for utvikling av allergi. Alle har den i sengen sin, og den er ikke tegn på urenslighet, men for noen kan den altså føre til allergiplager, sier Amdal.

Uvsløkk hos Sintef mener på sin side at det i tillegg er sløseri.

Poengløst

- Åpent vindu er en privatøkonomisk og miljømessig ugunstig måte å ventilere på vinterstid i Norge - dersom man ikke har isolert godt i vegger, tak og gulv mot andre rom, sier Uvsløkk, som mener at det bare er perioder der ekstra ventilering via vinduet er hensiktsmessig om sommeren.

MIDD: Denne skapningen finnes det et par millioner av i sengen din.
MIDD: Denne skapningen finnes det et par millioner av i sengen din. Foto: Foto: Crestock

- Dersom du bor i nyere hus er det mest sannsynlig installert en form for mekanisk ventilasjon, som gir en balansert ventilasjon av huset. Da er det ikke noe poeng i å lufte med åpent vindu. Juster heller varmen på soverommet, sier Sivert Uvsløkk ved Sintef.

- Bor du i et gammelt hus og har problemer med fukt på soverommet, kan ventilering via vinduet være nødvendig. Kondens er fukt, og fukt kan gi tilvekst av mugg. Iddelt bør man bytte vinduer, etterisolere og installere mekanisk ventilasjon.

- Men det er en sammensatt problematikk. For det første kan du få bukt med fukten ved å ventilere mer, men på den andre siden fører lavere temperatur til mer kondens.

Luft og varme

Det er tre måter å få bukt med fukten på:

- Du kan heve temperaturen, ventilere mer, eller produsere mindre fukt.

SOMMER, SOL OG VINDUSSKIFT: Mange nordmenn skifter ut vinduene i sommerferien. Det kan bidra til å holde fukten ute, men da i sammenheng med et mekanisk ventilasjonsanlegg.
SOMMER, SOL OG VINDUSSKIFT: Mange nordmenn skifter ut vinduene i sommerferien. Det kan bidra til å holde fukten ute, men da i sammenheng med et mekanisk ventilasjonsanlegg. Foto: Illustrasjonsfoto: Lisa F. Young, Crestock

- Men om vinteren må du både lufte mer og heve temperaturen for å unngå kondens, noe som fører til stort varmetap. Likevel er det viktigere at du har god inneluft. Så hvis du har disse utfordringene er det bare å ta seg råd til det, sier seniorforsker på fukt og varme, Sivert Uvsløkk, til klikk.no.

KORREKT: Skal man få bukt med fuktige soverom, må man både lufte - og varme opp.
KORREKT: Skal man få bukt med fuktige soverom, må man både lufte - og varme opp. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Kondens og fuktproblematikk kan også være relatert til der hvor soverommet ligger i forhold til bakkenivå.

Har du soverom i kjeller eller første etasje, kan vanlig ventil være tilstrekkelig på grunn av trykkforskjellen i lufta ute og inne, som vil gjøre at du får frisk luft inn på soverommet. Har du derimot soverom i høyden, vil inneluften bli sugd ut i stedet.

Les også:

Slik velger du riktig dyne

Råd for bedre inneklima

Skifter for sjelden på sengen

Sengekamerater

Legger barna for sent

Tilbake til Klikk Bolig

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også