Marte Korsbrekke

Dette kan være farlig

Å velge riktig ventilator er viktigere enn du kanskje tror.

Når du lager mat på komfyren, oser det damp og fett opp fra grytene. En moderne kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Derfor må den rengjøres regelmessig for å hindre at det samler seg for mye fett der.

Ifølge en undersøkelse Yougov har utført for Elkjøp, blant 1400 nordmenn, har én av fire ikke rengjort kjøkkenviften sin i løpet av de siste 12 månedene. Fem prosent svarer at de aldri rengjør kjøkkenventilatoren.

- De største forskjellene er i alder. I gruppen 18-29 år, der vi finner mange studenter og førstegangsetablerte, har bare 33 prosent rengjort vifta de siste 6 månedene. I gruppen 30-49 år sier 54 prosent at de har rengjort vifta sin de siste 6 måneder. Hele 66 prosent av de over 50 år har rengjort kjøkkenvifta, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Skader inneklimaet

Hvor ofte ventilatoren skal rengjøres avhenger av bruken, men en tommelfingerregel er at du i alle fall bør rengjøre den hvert halvår, og gjerne oftere. Samtidig bør du rengjøre eller bytte filteret dersom det begynner å bli gammelt og vanskelig å få helt rent.

Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da istedenfor legger seg rundt i huset.

-  Blir kjøkkenvifta for tett, stopper ventilasjonen helt opp. Du kan gjøre en enkelt test av ventilasjonen ved å holde et A4 ark foran vifta. Hvis arket fester seg er det en indikasjon på at avtrekket fungerer bra, tipser Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Hvis ikke avtrekket fungerer vil det bli for lavt luftskifte i boligen.

- Dette vil lett føre til kondensproblemer og muggsopp, spesielt om du bor du i et eldre bygg med dårlig isolasjon, forklarer Mohn Jenssen.

Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt.

Tette kjøkkenvifter er skadelige for innelufta og for astmatikere og allergikere er spesielt viktig å rengjøre filteret i kjøkkenvifta regelmessig. Norges Astma- og allergiforbund anbefaler å rengjøre ventilatoren hyppig fordi matos og damp fra matlaging kan gi plager for mange.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rengjøre kjøkkenvifte

FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenvifta. Slik ser filteret ut før og etter en vask. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Slik rengjør du kjøkkenvifta

  • Bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.
  • Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt. Legg filteret i og la det stå over natten.
  • Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig.
  • Når filteret virker relativt rent, kan de fleste fettfiltre vaskes i oppvaskmaskin. Kjør filteret alene i maskinen, slik at det ikke setter seg fett på annet som vaskes samtidig.
  • Vær oppmerksom på at enkelte fettfiltre kun er tynne tøy- eller stoffmatter. Disse kan ikke vaskes, og må byttes. Sjekk gjerne i bruksanvisningen om ditt filter tåler maskinoppvask. Før et nytt eller et rengjort filter monteres tilbake på plass, bør du også tørke godt både på undersiden av ventilatoren og på kanten mot innsiden der hvor filteret skal stå.

Kilde: Fredrik Tønnesen/ Elkjøp.

Kjøkkenventilatoren kan ta fyr

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann. Derfor mener brannvesenet at kjøkkenvifta bør rengjøres hver tredje måned.

-  Flammer eller varme fra en gryte kan føre til at fettet i kjøkkenvifta tar fyr. Dersom vifta står på, vil ilden spre seg raskt opp gjennom luftekanalen som også er full av fett. Det kan ta fyr i både kjøkkeninnredning og yttervegg, og da er katastrofen et faktum, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

- Fra 2010 til 2014 ble det rapportert om 697 branner som hadde årsaken tørrkoking og overoppheting, mens 14 branner startet i kjøkkenventilator, opplyser Reidun Mo, seniorkonsulent ved kompetanse og rapportering Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Oppstår det brann i kjøkkenvifta, er det viktig at du handler raskt og riktig.

- Skru av kjøkkenviften og prøv å komme til med slukkepulver opp i ventilatoren. Ikke bruk vann for å slokke, for det kan få brannen til å blusse kraftig opp. Dersom det brenner i en gryte, skal du legge på lokket og vente til den er kald før du tar lokket av igjen, sier Kalheim.

Vask filtre i oppvaskmaskinen

Husk å alltid slå av sikringen eller trekk ut stikkontakten til kjøkkenvifta før du begynner å løsne filtrene. Mange anbefaler en blanding av zalo og salmiakk fordi det er godt egnet til å løse opp fett. De aller fleste filtre kan settes i oppvaskmaskinen og vaskes på normalt vaskeprogram. Du kan også vaske filtrene for hånd i såpe og vann. Husk å skylle og tørke godt før du setter det på plass.

- Design har blitt mye viktigere, og mange av de modellene vi har nå i butikkene ligner overhodet ikke på de tradisjonelle viftene de fleste av oss har hengende over ovnen hjemme. Inntoget av nye kullfilterløsninger har også gjort at viftene kan ha en helt annen form og fasong enn de hadde før, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp,

Noen kjøkkenvifter blåser ikke luften ut, men tilbake i rommet. De har et kullfilter som tar bort lukt og matos som ellers ville blitt blåst tilbake i rommet. Dette filteret kan ikke vaskes, men må byttes ut med jevne mellomrom.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!