Test av oppvaskkluter

Test av oppvaskkluter

Én klut sugde vann som en svamp.

KJØKKENKLUTERS OPPSUGINGSEVNE: Vinneren ble Kjøkken Mikrofiber.
KJØKKENKLUTERS OPPSUGINGSEVNE: Vinneren ble Kjøkken Mikrofiber. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert
TEST AV OPPVASKKLUTER: For å finne ut hvor mye vann klutene klarte å suge opp, veide vi dem før og etter at de var senket ned i et vannbad.
TEST AV OPPVASKKLUTER: For å finne ut hvor mye vann klutene klarte å suge opp, veide vi dem før og etter at de var senket ned i et vannbad. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Om testen:

Testen ble gjennomført på 11 kjøkkenkluter, kjøpt hos Rema, Kiwi, Rimi, Nille og Jernia. Vi ønsket først og fremst å teste klutenes oppsugingsevne, samt hvor lang tid det tok før kluten tørket. Vi beregnet også hvor mye sugeevne du får per krone.

Klutenes oppsugingsevne ble beregnet på to måter: Faktisk vannmengde oppsugd og oppsugd vannmengde i forhold til klutens areal. Vi har lagt støst vekt på klutens evne til å suge opp vann.

I totaltesten av klutene er oppsugingsevne vektet med 70 prosent. Vi har også målt opptørking (teller 20 prosent), fordi fuktighet i kluten har noe betydning for bakterieveksten. Sugeevne per krone er vektet med 10 prosent.

Testmetode

Vi testet klutenes sugeevne ved å legge dem i et vannbad i ett minutt. Deretter ble klutene tatt opp og hengt opp til avrenning i et halvt minutt. Klutene ble veid før og etter at de ble lagt i vannbadet. Differansen angir oppsugd vannmengde.

Vi målte klutens evne til å tørke opp ved å henge klutene til tørk i fire timer og måle vekten før og etter. Differansen angir fordampet vannmengde.

God hygiene er viktig på kjøkkenet, blant annet med hensyn på bakteriedannelser. Kjøkkenkluten er viktig i den sammenheng, og strengt tatt skal den skiftes flere ganger i uken. Hvor godt en oppvaskklut generelt gjør jobben på kjøkkenet, vil blant annet avhenge av hvor god oppsugingsevne den har.

Klikk.no har testet oppsugingsevnen til 11 kjøkkenkluter. Vinneren ble Unik sin mikrofiberklut Kjøkken, som selges gjennom Norgesgruppens butikker. Den vant oppsugingstesten soleklart, og i tillegg var den billig.

Oppsuging viktigst

Vi testet først og fremst hvor mye vann hver klut klarte å suge opp. Men vi har også målt hvor lang tid det tok for kluten å tørke opp etter bruk, fordi fuktighet har betydning for bakteriedannelsen.

- Dersom en klut er fuktig lenge, vil også bakteriene være der lenge, forklarer seniorrådgiver i Teknologisk institutt, Inger Dahl, til klikk.no.

I tillegg beregnet vi hvor mye klut du får for pengene, målt som oppsugingsevne i forhold til klutens pris og areal.

Gjennomgående erfarte vi at kluter av typen chifon har dårlig oppsugingsevne. De koster rett nok nesten ingen ting, men det veier ikke opp for den dårlige oppsugingsevnen.

Dette er kluter som tenderer mot å være engangskluter.

Fuktighet og varme gir bakterievekst

Ett av momentene vi testet var klutenes evne til å tørke opp etter bruk. Dette gjorde vi fordi fuktighet har betydning for bakterieveksten i klutene.

- Vi vet at bakterier liker seg godt i fuktige og varme miljøer, forteller forsker i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Klepp, til klikk.no.

I vår test fant vi ut at klutene av typen chifon hadde kortest tørketid.

- Generelt er det slik at jo tynnere klutene er, desto hurtigere vil de tørke. Tykkere kluter, som kanskje også er ribbestrikket, vil naturlig nok bruke lenger tid på å tørke, utdyper Klepp.

Slik testet vi

Vi testet klutenes sugeevne ved å legge dem i et vannbad i ett minutt. Deretter ble klutene tatt opp og hengt opp til avrenning i et halvt minutt. Klutene ble veid før og etter at de ble lagt i vannbadet. Differansen angir oppsugd vannmengde.

Vi målte klutens evne til å tørke opp ved å henge klutene til tørk i fire timer og måle vekten før og etter. Differansen angir fordampet vannmengde.

- Velg kjøkkenklut etter bruksmønster

Ifølge Klepp kan man legge flere momenter til grunn når man skal velge kjøkkenklut.

- Bruksmønstrene er veldig forskjellige i norske kjøkken. Noen bruker oppvaskklutene sine til alt mulig, mens andre har et begrenset bruksmønster på klutene sine. Dersom den brukes til å rengjøre overflater som er benyttet til matlaging, vil det være viktig at den kan holdes ren.

Klutene i vår test hadde meget varierende evne til å suge opp vann. Gjennomgående hadde klutene i chifon-stoff den dårligste evnen til å suge opp vann. Dette er kluter som kan karakteriseres som engangskluter.

- Mikrofiberkluter vil i utgangspunktet være gode valg, fordi de rengjør uten bruk av såpe og varmt vann. Men dersom man likevel bruker såpe og varmt vann, kan man likegodt ha andre typer kluter som engangskluter eller mer tradisjonelle i lin eller bomull, sier Klepp.

- Skal man ha kluter med lang varighet og brukstid, er det viktig at de rengjøres jevnlig for å unngå bakterievekst, sier Inger Dahl, som selv bruker engangskluter.

- Disse kaster jeg når de begynner å bli slitt og lukter.

Skylle i kaldt vann

En av forumdeltagerne har et viktig poeng med hensyn på bruk av kluten, og det er å skylle den i kaldt vann etter bruk: "Bare husk det aller viktigste, uansett merke.... skyll i KALDT vann HVER gang du har brukt kluten. Og heng til tørk, ikke la den ligge på benken i en krøll med matrester i. Da holder klutene svært lenge!", skriver Eva Engen.

En av formudeltagerne

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også