Oppussing av hytte

Rester fra en gammel arbeiderbolig ble drømmehytte

Det må kalles gjenbruk på høyt nivå.

EKSTREM FORVANDLING: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte.
EKSTREM FORVANDLING: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte. Foto: FOTO: Privat/Espen Grønli
Sist oppdatert

For noen er ikke ferdighytter det man går og drømmer om.

Enkelte bygger om et gammelt bakeri til en leilighet, andre forvandler et seksetasjers vanntårn til bolig.

Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte.

HUNDREVIS AV ARBEIDSTIMER: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen har brukt hundrevis av arbeidstimer på hytta. Men de har fått lønn for strevet: En 85 kvadratmeters imponerende laftet drømmehytte. Peisen har de forøvrig tegnet selv og det var en hyttenabo som satte opp.
HUNDREVIS AV ARBEIDSTIMER: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen har brukt hundrevis av arbeidstimer på hytta. Men de har fått lønn for strevet: En 85 kvadratmeters imponerende laftet drømmehytte. Peisen har de forøvrig tegnet selv og det var en hyttenabo som satte opp. Foto: FOTO: Espen Grønli

Det var rundt påsketider i 2005 at dette spesielle prosjektet startet for Rikke og Kjell Ivar. De hadde sett en original annonse i bladet Hytteliv som fanget interessen: Gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig på Geithus lå ute til salgs.

Taket hadde brent ned, mens førsteetasje var reddet.

Skape noe eget

LAFTEKODE: Før huset ble revet fikk stokkene tall og det ble ble satt opp et systemkart. Det ble gjort nettopp med tanke på at det skulle være mulig å sette opp bygningen.
LAFTEKODE: Før huset ble revet fikk stokkene tall og det ble ble satt opp et systemkart. Det ble gjort nettopp med tanke på at det skulle være mulig å sette opp bygningen. Foto: FOTO: Privat

Så, i en haug, rett foran dem lå altså hytta Ikke så enkelt å forestille seg i dag?

- Vi ville ikke ha en vanlig ferdighytte. Vi ønsket å skape noe annerledes, noe unikt, forklarer Kjell Ivar og Rikke, som innrømmer at de nok er utpregede prosjektmennesker.

De kjøpte en hyttetomt på Vikerfjell, og basert på arkitekttegninger, som forrige eier hadde fått laget, sendte de byggesøknad.

Ikke mange månedene senere startet de å grave fri grunn for hytta. Rundt 70 tonn masse ble tilkjørt. Grunnmur ble deretter støpt, før tømmerstokkene ble sortert. Og allerede samme høst kunne byggingen starte.

GJENBRUK: Hytta har fått harmoniske farger og en litt røff stil med blanding av gammelt og nytt. Gjenbruk har gått igjen som en rød tråd. Bygningen i seg selv er et godt eksempel på nettopp det, men de har også hentet frem gamle møbler de hadde stående hjemme.
GJENBRUK: Hytta har fått harmoniske farger og en litt røff stil med blanding av gammelt og nytt. Gjenbruk har gått igjen som en rød tråd. Bygningen i seg selv er et godt eksempel på nettopp det, men de har også hentet frem gamle møbler de hadde stående hjemme. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Det var kjempegøy. Det mest spennende var nok å løfte på plass taket. Men selv om laftingen var en utfordring, hadde vi ingen betenkeligheter med å gå i gang med dette. Vi hadde også god faglig hjelp underveis.

Hundrevis av arbeidstimer har gått med. Men de har fått lønn for strevet: En 85 kvadratmeters imponerende laftet drøm av en hytte.

Historie i veggene

SJARMERENDE: På kjøkkenet og i spisekroken er veggene malt i en grønn, dus farge (Jotun Lady Interiør S3010-G70Y). <br>
Gulvet er i furu. I spisestuen står også en moderne vedovn som tilfører både varme og sjarm.
SJARMERENDE: På kjøkkenet og i spisekroken er veggene malt i en grønn, dus farge (Jotun Lady Interiør S3010-G70Y).
Gulvet er i furu. I spisestuen står også en moderne vedovn som tilfører både varme og sjarm.
Foto: FOTO: Espen Grønli

Det hjalp selvsagt at de som rev huset hadde merket stokkene og satt opp et slags systemkart. Dette ble gjort nettopp med tanke på at det skulle være mulig å sette opp bygningen igjen, forteller de.

- Kartet ble på mange måter redningen. Vi hadde nok ikke kjøpt plankehaugen uten det. Ser du litt etter, kan du fortsatt se noen av tallkodene. Men som veldig mye annet her på Majorud, som vi kaller hytta, så skaper det bare spor av levd liv, og understreker historikken i veggene.

Gjenbruk

FENGSLENDE: Den røde kjøkkeninnredningen er kjøpt på Ullersmo fengsel og er laget av de innsatte.
FENGSLENDE: Den røde kjøkkeninnredningen er kjøpt på Ullersmo fengsel og er laget av de innsatte. Foto: FOTO: Espen Grønli

Hytta har fått harmoniske farger og en litt røff stil med blanding av gammelt og nytt. Gjenbruk har gått igjen som en rød tråd. Selve bygningen i seg selv er et godt eksempel på nettopp det, men de har også hentet frem møbler de hadde stående hjemme. Den slitte 1980-tallssofaen og en gammel sengebenk er to eksempler på nettopp det.

Stueveggene har de valgt å la stå ubehandlet, mens tømmerveggene på kjøkkenet er malt i en dus grønnfarge. Gruepeisen fikk de en hyttenabo til å sette opp, etter at de selv hadde tegnet en skisse.

Kort avstand

Rikke og Kjell Ivar mener den korte avstanden har vært avgjørende for selve gjennomføringen. Med 1,5 timers reisevei hjemmefra, betyr at de har kunnet reise opp etter jobb og fått mulighet til å arbeide flere timer i strekk, for så å være hjemme igjen til rimelig tid.

OPPVARMING: Store hytter med store rom kan fort bli kalde i løpet av natten, da er det greit å ha gode oppvarmingsmuligheter. En gammel sengegavl er hengt opp på veggen i spisekroken.
OPPVARMING: Store hytter med store rom kan fort bli kalde i løpet av natten, da er det greit å ha gode oppvarmingsmuligheter. En gammel sengegavl er hengt opp på veggen i spisekroken. Foto: FOTO: Espen Grønli

Les også:

Slik finner du den perfekte hyttedoen

Her finner du de kuleste interiørbildene

SPENNENDE VALG: Badet er en lekker blanding av tradisjonelt hytteinteriør, og moderne baderomsinnredning. Vasken i sylinderformet fasong er den mest iøynefallende. En tysk ateliervask fra Kauco som er original i hyttesammenheng.
SPENNENDE VALG: Badet er en lekker blanding av tradisjonelt hytteinteriør, og moderne baderomsinnredning. Vasken i sylinderformet fasong er den mest iøynefallende. En tysk ateliervask fra Kauco som er original i hyttesammenheng. Foto: FOTO: Espen Grønli

Se hytta før og etter

- Hell matolje i sluket

LØNN FOR STREVET: Hundrevis av arbeidstimer har gått med. Men de har fått lønn for strevet: En 85 kvadratmeters imponerende laftet drøm av en hytte.
LØNN FOR STREVET: Hundrevis av arbeidstimer har gått med. Men de har fått lønn for strevet: En 85 kvadratmeters imponerende laftet drøm av en hytte. Foto: FOTO: Espen Grønli
RESULTATET: Eierne ville ikke ha en vanlig ferdighytte. De ønsket å skape noe annerledes, noe unikt med utgangspunkt i de gamle tømmerplankene.
RESULTATET: Eierne ville ikke ha en vanlig ferdighytte. De ønsket å skape noe annerledes, noe unikt med utgangspunkt i de gamle tømmerplankene. Foto: FOTO: Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også