gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

INNGANG: Dørene ble spesiallaget med ståldetaljer etter de gamle og originale prinsippene. © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

På Whidbey Island i Washington, USA, har SHED designbyrå bygget om en gammel låve til å bli en samlingsplass og et aktivitetssted både for kundens familie og venner.

Alle rommene ble utviklet med minimalt bruk av materialer, og med omfattende gjenbruk av gamle materialer fra låven.

- Kunden, en gammel dame i 70 årene, hadde flyttet nærmere sine to døtre for å pensjonere seg, og kjøpte en stor tomt med både hus, låve og flere andre bygninger, forteller Prentis Hale fra SHED til klikk.no.

Hun ønsket å renovere låven for å ha et tilholdssted for sine to døtre, og fremtidige barnebarn.

Fra begynnelse til slutt

Selve prosjektet pågikk mellom 1999 og 2001, og SHED har stått for alt fra planlegging til ferdig utførelse av både eksteriør og interiør.

- Kravene til kunden var både enkle og kompliserte forklarer Prentis. Kunden og døtrene ønsket å gjøre låven om til både et familiested og en felles plass. De ønsket derfor tre ulike løsninger:

1.Et stort og felles rom med kjøkken for både privat bruk av familien og felles arrangementer. Her skulle det produseres ost og andre produkter fra gården som skulle selges på det lokale markedet.

2.En privat leilighet i annen etasje for bruk av døtrene hennes og gjester.

3.En sovesal med felles bad for barnebarn eller andre gjester. Mannen til en av døtrene var lærer og tok ofte med elevene dit på helgetur. Det har også blitt brukt til både bryllup og andre arrangementer.

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

KJØKKENBENK: Kjøkkenbenken er laget av de gamle og originale gulvmaterialene på låven. © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

Gammel låve som har blitt restaurert

GAMMELT GJERDE: Panelbordene som står loddrett langs gulvet stammer fra et gammelt gjerde som gikk rundt tomten. © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

SOVESAL: En sovesal var et av kravene til kunden © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig

GAMLE VEGGER: I sovesalen har de gamle ytterveggene til låven blitt lagt horisontalt for å fremheve de gamle materialene som rammer inn rommet © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

Gjenbruk

Designerne bodde på stedet store deler av perioden låven ble restaurert. Det var viktig for SHED at hver del av låven skulle få sin helt egen karakter ved bruk av naturlig lys og plasseringen i landskapet.

Låven skulle også restaureres med få materialer og mye gjenbruk av gamle materialer. Noe av gjenbruken innebar at de ytre veggene på låven ble brukt som innendørs panel, og at gamle gulvbord ble brukt til trapp og benkeplate.

Til fasaden ble det brukt nytt sedertre som skulle eldes og gråne med årene.

- Vi fjernet alt av utvendig fasade, lagret det og brukte det gjennomgående i interiøret, forklarer Prentis.

Det ble hovedsakelig brukt i sovesalen, badene og den private leiligheten.

- Vi gikk faktisk tom for materialer og måtte ut og hente inn et gammelt gjerde som gikk rundt tomten for å kunne fullføre kjøkkenet.

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

BAD: Også på badet har de brukt gamle materialer i det nye interiøret © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

TILPASSET BORD: Det store spisebordet med benk i finer har designerne spesialdesignet til låven. © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

Gammel låve som har blitt restaurert=

KONTRASTER: De rustikke og værbitte veggene gir en tøff kontrast mot det moderne møblementet. © Jenny Elia Pfeiffer

gammel låve som har blitt restaurert til en bolig=

STORE VINDUER: Mye tilgang til naturlig lys var viktig for designerne i SHED © FOTO: Jenny Elia Pfeiffer

Interiør

Innendørs valgte de å legge panelet horisontalt, for å understreke at de gamle veggene innhyllet interiøret. Utendørs ble de lagt vertikalt.

Det var SHED som stod for alt av interiør og eksteriør, samt møbler og belysning.

- Men jeg skulle ønske vi var bedre belysningsdesignere den gang, avslutter Prentis. De store vinduene slipper inn godt med lys, men selve belysningen burde vært bedre planlagt.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!