Slipe kniv

Skjerpe eller slipe?

Lær deg forskjellen, og når du må gjøre hva.

UNNGÅ SLØVE KNIVER: Skjerper du knive ofte nok, holder eggen lenger.
UNNGÅ SLØVE KNIVER: Skjerper du knive ofte nok, holder eggen lenger. Foto: FOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Skjerpeteknikk

Tenk deg en nyspisset blyant. Det er en veldig liten del av den som treffer papiret, men etter hvert som du bruker den blir strekene på papiret tykkere og tykkere. Det samme skjer med en kniv.

Det er stor forskjell på kvaliteten på kokkekniver, viser en kokkekniv-test utført av klikk.no.

Når kniven er ny, er knivbladet skarpt og spisst, men etter hvert som den blir brukt blir den rundere og sløvere. For å holde kniven din skarp og spiss så lenge som mulig er det viktig å både skjerpe og slipe den, men hva er egentlig forskjellen?

- Skjerping er det du gjør selv med en skjerpestav, da kun for å vedlikeholde eggen. Sliping gjør gjerne en profesjonell med en slipestein. Det er akkurat som med en blyant; å kjøre den i spisseren tilsvarer sliping. Å dra den litt frem og tilbake på papiret for å fikse litt på spissen er som å skjerpe den, sier Gunn Kristine Smeby som er knivsliper og driver Skjerp Deg Knivsliperi.

Skjerping

En godt vedlikeholdt kniv holder seg naturlig nok skarp lenger. Det gjelder kniver i alle prisklasser, mener knivsliperen.

Hun understreker også viktigheten av å kun bruke kniven til det den ble laget for.

- Kniver er spesiallaget for et visst formål. Hvis man bruker en typisk fileteringskniv til å skjære brød med, blir den veldig fort sløv, fordi det ikke er den oppgaven den er ment å løse.

Det finnes mange ulike skjerpestaver, men det beste er å bruke ovale staver laget av stål til europeiske kniver, eller porselen til japanske.

Sliping

Men når må du slipe? Smedby foreslår denne testen:

- Prøv å skjære en moden tomat i tynne, tynne skiver. Hvis det ikke går, er det på tide å slipe kniven, sier Smedby.

Knivene bør slipes med ett til to års mellomrom, litt avhengig av hvor ofte man lager mat og hva slags skjærefjøl man har. Prisen for å levere til sliping varierer fra sted til sted. Smedby antyder at en hundrelapp stort sett vil være nok.

- Det koster mye mindre å få en god kniv vedlikeholdt enn å kjøpe en ny.

En kniv som er blitt behandlet pent kan leve mellom 12 og 15 år, mener knivsliperen.

- Sånn sett syns jeg at folk skal kjøpe en litt dyrere kniv. Det er investering i hverdagsglede på kjøkkenet og man får det man betaler for.

- Slip selv

Europamester i kokkekunst, Ørjan Johannesen, sliper alle knivene sine selv hjemme.

- Når du kjøper knivene dine, spør hva slags stein de bør slipes på, kjøp riktig stein og så kan du gjøre det selv.

Hvis du kjøper klyper som holder kniven fast i riktig vinkel blir det enda enklere, poengterer Johannesen.

- Fukt steinen og dra kniven over fem til ti ganger på hver side. Det er ikke vanskelig. Jeg er ikke noen mester selv om jeg bruker kniv hver dag, men man må bare øve.

Han understreker at det er viktig å passe på å ikke ødelegge vinkelen på kniven.

Les også:

- Den dårligste boksåpneren i testen virket ikke

Stor test av sirkelsager

Slik sjekker du om du må olje kjøkkenbenken

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også