Test av kokkekniver

Knivskarp konkurranse

Vi har testet kjøkkenets viktigste redskap.

KNIVSKARPT: Her er kokkene på Alex Sushi i sving med testknivene.
KNIVSKARPT: Her er kokkene på Alex Sushi i sving med testknivene. Foto: FOTO: Annika Bohnenblust
Sist oppdatert

Om testen:

Ekspertene

Sushikokk og kokk, Yong Zhang og Reni Winkelmann, hos Alex Sushi i Oslo har begge lang erfaring med kokkekniver; de har derfor vært ekspertpanelet for denne testen. Kokkene har brukt knivene i sitt daglige arbeid på kjøkkenet. 

Kokkeknivene

Vi valgte å teste ti standard kokkekniver i prisklasen 80-2.000 kroner, og utvalget er basert på hvilke kniver det selges mest av i butikker som Rafens, Kitch'n, Traktøren og Jernia.

Vi valgte også å teste to keramiske kniver ettersom bruk av denne typen kniver er en voksende trend. Keramiske kniver er laget av et hardt kjemisk sammensatt materiale som kan bli mye hardere enn stål; dette gjør at knivene holder seg skarpe lenge, men dersom de får ett brudd i eggen kan de ikke repareres. 

Kriteriene

De fire kriteriene knivene er blitt bedømt på er; grep, knivblad, design og anvennelighet. Både design og grep er i stor grad smakssak, ettersom det varierer hva man syns er pent og hvordan man holder kniven.

Knivene er hovedsakelig blitt testet på ulike grønnsaker og fisk. Ingen av knivbladene ble slipt før bruk. 

Gode redskaper på kjøkkenet gjør matlaging mye morsommere og mer effektivt, men det er ikke alltid like lett å vite hva man bør kjøpe. Vi har derfor testet ti av de bestselgende kokkeknivene på markedet.

- Alle kniver som selges bør være skarpe når man kjøper dem, det er jo på en måte et minimum, men det forteller ingenting om kniven er verdt pengene du har betalt for den. Det som kjennetegner en god kokkekniv for meg er at eggen holder seg skarp lenge, sier Ørjan Johannesen, europamester i kokkekunst.

Testens vinner, Kai Shun, ligger i det øvre prissjiktet av testen, men er en god, solid japansk kokkekniv, som passer til både høyre- og venstrehendte. 

- Den er perfekt! Den er veldig god å holde i og balansen kjennes riktig, sier Yong Zhang fra Alex Sushi. Han var en av de to kokkene som testet kokkeknivene. 

Slik sjekker du for hakk

Kniveggen bør ha en naturlig bue, slik at du kan kutte med sirkulære bevegelser uten at kniven stopper opp underveis. Den skal også være fri for hakk. 

- Du kjenner det best om du setter eggen på kanten av neglen din, og drar kniven fra enden av bladet opp til spissen. Hvis kniven «lugger» er det hakk i bladet. Styr unna, sier Johannessen.

Han understreker også at stålet i bladet bør være navngitt, for eksempel SUS410/CMV60. 

God balanse

En annen faktor som kan være lurt å tenke på er balansen.

- Min perfekte kokkekniv er den med best balanse mellom blad og skaft. Det skal være et nullpunkt ca midt på kniven, der håndens fremre deler. Er kniven for baktung blir den litt overstyrt, er kniven fryktelig tung i bladet, blir den litt understyrt. Nesten som en bil faktisk, sier Johannessen. 

Og siste, men ikke minst; skaftet.

-  Undervurder aldri skaftet på kniven du skal kjøpe. Det er muligens den viktigste delen; at du trives med skaftet fra dag én. Pass på at skaftet ikke er for tynt til hånden din, og at det kjennes langt nok når du griper rundt kniven. Skaftet kan godt være i komposittmateriale, men hvis du finner kniver med helt skaft er dette ofte et bra kvalitetstegn, sier Johannessen. 

Hvor mange kniver bør du ha på kjøkkenet?

Ørjan Johannessen anbefaler at man har fire kniver på et hjemmekjøkken.

Èn god kokkekniv mellom 18-21 centimeter, én god allkniv med litt høyt blad for litt kutting og skrelling på mellom 12-18 centimeter, én god grønnsakskniv med litt smalere blad for skrelling og småarbeid på mellom 8-12 cm - og en god brødkniv for bakst på rundt 23 centimeter. 

Tips for vedlikehold

- Tommelfingerregelen er: En god kniv kan godt koste like mye som konas nye støvletter, men den bør vare fem ganger så lenge, sier Johannessen, men for at en kniv skal vare så lenge som mulig er det viktig å behandle den pent.  

Kniven bør alltid vaskes for hånd i varmt såpevann, og tørkes godt, aldri vask kniven i oppvaskmaskine; stålet og skaftet tåler verken temperaturen eller det sterke vaskemidlet over lengre tid.

Oppbevar knivene enten på en magnetlist over skjærefjølen din, eller i en egen knivblokk, og invester i en porselensstav eller en stålstav slik at du kan skjerpe knivene dine. 

Les også: 

To av boksåpnerne i testen er ubrukelige

Ekstreme forskjeller på oppvaskbørstene i testen

Slik får du perfekt lys på kjøkkenet

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også